El Govern crea una taula de diàleg social per ajudar sectors afectats

Feijóo demana a Sánchez que convoqui les comunitats per a un "pla de contingència"

Rubio truca a Albares després de dos mesos i mig de silenci per abordar les relacions comercials

El Govern crea  una taula de diàleg social per ajudar sectors afectats
2
Es llegeix en minuts
Paloma Esteban
Mario Saavedra

El Govern respondrà als aranzels anunciats pel president dels EUA, Donald Trump, amb un pla nacional de contingència per suavitzar el seu impacte en l’economia espanyola. Fa setmanes que els ministeris implicats treballen el pla, en el qual es contemplen ajudes directes als sectors més afectats i un escut laboral, "com en la pandèmia". A tall d’avançament, i mirant de buscar una resposta conjunta, a fi d’"unir forces", Pedro Sánchez es va reunir ahir a la Moncloa amb els principals sindicats, CCOO i la UGT, i la patronal.

El Govern té al focus la metal·lúrgia, l’agricultura i l’automoció per prioritzar el pla d’ajudes davant els aranzels. Altres fonts de l’Executiu apunten a l’acer, l’alumini, l’oli o el vi. A finals de febrer, Sánchez ja es va comprometre a donar ajudes als sectors que es puguin veure més afectats i la setmana passada va posar l’Executiu en mode pandèmia, per mirar-se al mirall de les mesures adoptades durant la crisi del coronavirus. "Farem el mateix que vam fer en la pandèmia, se salvarà els sectors afectats i es farà el que és correcte", explicava la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, durant una entrevista a RNE. Llavors es van posar en marxa mesures, algunes de ja replicades per la dana a València, com el sistema d’erto de força major o les prestacions per cessament d’activitat.

La fortalesa de la UE

En la trobada amb els agents socials, on es van tractar "les possibles respostes, tant a nivell europeu com nacional" davant la imposició d’aranzels, es va acordar constituir una taula de diàleg social per tal de negociar les respostes polítiques i els recursos destinats a protegir els sectors més afectats. Segons fonts de la Moncloa es va coincidir en "la necessitat d’una UE forta i unida, que protegeixi la indústria, els treballadors i les empreses", mentre que el líder de CCOO, Unai Sordo, va instar a "articular fons de contingència per recolzar els sectors impactats" per la guerra comercial, a més de "buscar fórmules" que garanteixin el manteniment dels llocs de treball.

En la reunió també van participar els departaments que estan més implicats en el pla, tant per l’adopció de mesures com pels sectors en els quals es posa el focus, com són treball, economia, indústria i agricultura. A última hora es va decidir la incorporació a aquesta trobada de la vicepresidenta primera, María Jesús Montero, i del ministre d’Exteriors, José Manuel Albares.

Notícies relacionades

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, va afirmar sobre l’aplicació d’aranzels que es tracta d’una "decisió absolutament equivocada de l’Administració nord-americana" i que afectarà no només els espanyols i europeus, sinó els americans. "No és el Dia de l’Alliberament. És el Dia de la Preocupació", va afegir Feijóo, que va demanar al Govern "un pla de contingència ràpid" i que es parli amb les comunitats autònomes i els sectors afectats pels aranzels "el més ràpid possible".

El secretari d’Estat dels Estats Units, Marco Rubio, havia trucat gairebé a tots els seus homòlegs del món però faltava Espanya en aquesta llista de primeres converses. La trucada es va produir finalment ahir, tal com va anunciar el ministre d’Exteriors espanyol, José Manuel Albares, al seu compte d’X. "Excel·lent conversa amb el secretari d’Estat nord-americà. Hem abordat les relacions Espanya-Estats Units, la importància del vincle transatlàntic i el diàleg i la cooperació en seguretat i comerç", va revelar Albares a la xarxa social.