Una galleda d’aigua freda per al sector agroalimentari

Amb el vi i l’oli d’oliva com a grans exponents, els aranzels de Trump poden tenir un impacte de centenars de milions.

Una galleda d’aigua freda per al sector agroalimentari

Bcn

2
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

Després de dos anys enllaçant males collites i de suportar uns costos de producció molt disparats, els agricultors veuen com l’aplicació dels nous gravàmens es pot acabar convertint en una excusa perquè altres baules de la cadena alimentària els rebaixin els preus en origen.

Por entre viticultors.

Els productors de vi espanyols, per a qui el mercat nord-americà és el segon destí més gran d’exportació en general i el primer en el cas dels espumosos, també han rebut amb preocupació la confirmació que els seus productes patiran un increment del 20% en els aranzels que paguen a la frontera. El 2024, ha recordat el sector en un comunicat fet públic ahir, es van exportar 97 milions de litres de vi i cava per un valor d’aproximadament 390 milions. Els EUA representen si fa no fa un 13% de les vendes exteriors totals dels cellers espanyols.

"Els aranzels anunciats pels EUA estan totalment injustificats en el cas particular del vi si tenim en compte que actualment la diferència aranzelària que hi ha entre les tarifes que apliquen la UE i els EUA és mínima", es va lamentar el director general de la Federació Espanyola del Vi (FEV), José Luis Benítez, que va advertir que aquesta mesura "perjudicarà els productors espanyols i europeus però també els consumidors nord-americans, que consumeixen més vi del que produeixen, i provocarà incertesa econòmica i augment de preus als Estats Units i a la UE". Per al president de la FEV, els nous aranzels perjudiquen sobretot les pimes, que són el 99% dels cellers espanyols, ja que tenen menys capacitat per diversificar les exportacions i depenen més dels grans mercats.

Por en el camp.

Els agricultors veuen com l’aplicació dels nous gravàmens es pot acabar convertint en una excusa perquè altres baules de la cadena alimentària els rebaixin els preus en origen. El Comitè d’Organitzacions Agràries i Cooperatives (Copa-Cogeca), que actua com a lobby del sector a Brussel·les, es va mostrar convençut que la guerra comercial oberta per Trump "acabarà perjudicant els agricultors de les dues bandes de l’Atlàntic" i causarà un augment dels preus i costos, una reducció del consum i dificultats per proveir-se d’entrades agrícoles. Per això, la Confederació d’Organitzacions Agràries i Ramaderes (COAG), majoritària en el sector agrari, va advertir a la indústria, a la distribució i a les comercialitzadores "que no s’han d’abaixar els preus pagats al camp". El seu secretari general, Miguel Padilla, va reclamar a la UE i al Govern espanyol "fermesa per desplegar totes les eines diplomàtiques que tenen a l’abast i normalitzar com més aviat millor les relacions comercials entre Europa i els EUA". L’alimentació i les begudes van exportar l’any passat als EUA productes per valor de 3.500 milions d’euros.

Notícies relacionades

Alerta en la pesca.

Espanya també exporta als EUA un contingent molt important de productes del mar, fins a 26.032 tones l’any passat en diferents presentacions per un valor de 290 milions. Per aquest motiu, l’associació Anfaco-Cecopesca, que agrupa a les indústries alimentàries del sector, s’ha afegit a la preocupació generalitzada. "Els Estats Units representen un mercat prioritari per al sector, i és un mercat en el qual, el 2024, les exportacions van registrar un creixement del 14% en volum i de l’11% en valor respecte al 2023", va assenyalar l’entitat.