Els economistes titllen el pla de Sánchez de desproporcionat

Diversos experts lamenten la falta de concreció de les mesures anunciades davant el cop aranzelari i proposen ajudes directes

Els economistes titllen el pla de Sánchez de desproporcionat
2
Es llegeix en minuts

El Govern va anunciar dijous una bateria de mesures amb l’objectiu d’alleujar el possible impacte que els aranzels imposats pels Estats Units puguin tenir sobre les companyies espanyoles. Pedro Sánchez, el president de l’Executiu, va presentar un paquet per valor de 14.100 milions d’euros en noves ajudes amb l’objectiu de mantenir l’ocupació en els sectors afectats. El Pla de Respostes i Rellançament Comercial inclou línies d’avals, crèdits a la indústria, fons per reorientar capacitats productives i suport a la internacionalització.

Sánchez va assegurar que aquesta iniciativa és una manera "anticipatòria" d’estar preparats pel que vingui. Malgrat això, els experts consideren que falta concreció en els sectors als quals va dirigit el pla i que el més eficient per ajudar les empreses seria posar en marxa ajudes directes perquè l’empresa sigui "més competitiva".

Alemanya, pitjor

L’economista Javier Santacruz apunta que el pla "està sobredimensionat" tenint en compte la quantitat de béns que Espanya exporta als Estats Units. "L’economia espanyola està menys exposada que l’alemanya als aranzels de Trump. El dèficit comercial que ara mateix tenim amb els Estats Units és de 10.000 milions. El Govern ha posat molts diners sobre la taula amb l’objectiu de pal·liar la situació mitjançant línies de crèdit ICO, però el que seria urgent és actuar sobre els costos de producció. Per exemple, a Espanya els costos energètics són molt alts i això fa que les exportacions siguin menys competitives", explica aquest analista.

Rafael Pampillón, membre del Col·legi d’Economistes de Madrid, exposa que els béns més exportats als EUA se centren en el sector alimentari, per la qual cosa el pla de 14.100 milions per pal·liar la situació li sembla desproporcionat. "Pal·liarà la situació per als pocs béns que s’exportin als Estats Units, però Alemanya sortirà molt més perjudicada d’aquest episodi i això és el que podria afectar realment l’economia espanyola, ja que és el motor de l’economia Europea", afirma aquest especialista.

Del paquet d’ajudes de 14.100 milions, una part dels diners, fins a 7.400 milions, procedeixen de nou finançament, mentre que els 6.700 restants procedeixen d’instruments ja existents, derivats dels fons de Pla de Recuperació. Els principals destinataris dels diners són el teixit productiu en risc i ajudes per modernitzar l’activitat i fer-la més resilient.

Obrir altres mercats

Notícies relacionades

També s’obriran línies d’avals i es crearà un fons per a la indústria. Així mateix, el Govern també vol recolzar la internacionalització. "Per mi la clau seria posar a treballar les oficines comercials per trobar un altre destí a les exportacions als Estats Units que es perdran", exemplifica en aquest aspecte l’economista Javier Santacruz.

Una altra de les carències del pla que els experts esmenten és la falta de dates i terminis concrets. "El fet que no hi hagi més concreció dificulta que les ajudes arribin a bon port. Pot passar com amb els fons europeus", assenyala en aquest sentit Tomás Gómez, professor d’Economia d’UNIE Universitat, que afegeix que l’objectiu de Donald Trump és utilitzar els aranzels com a eina per renegociar els acords comercials amb altres països. "Veurem el que dura aquesta situació", acaba.