Els inversors migren a valors refugi per fugir de la volatilitat

Els experts apunten a un augment de rendiment dels bons, del ien i de l’or per contrarestar les retallades en la renda variable

Els inversors migren a valors refugi per fugir de la volatilitat
2
Es llegeix en minuts

Als mercats s’ha creat la tempesta perfecta. Les borses mundials, en especial les nord-americanes, van despertar dijous amb la imposició d’un aranzel base del 10% a tots els països i del 20% a les importacions de la Unió Europea. Però no és el final dels seus mals: a la incertesa s’uneixen les previsions del deteriorament de les xifres macroeconòmiques dels EUA. El resultat és una fugida dels inversors cap a valors refugi per esquivar la volatilitat en la renda variable, com són els del ien, l’or o fins i tot els bons.

El dia de l’alliberament ha deixat darrere seu els aranzels més agressius imposats per país a un segle, amb gravàmens recíprocs en alguns casos. Les importacions procedents del Japó, per exemple, patiran un aranzel del 24%, però la seva moneda està rebent el suport dels inversors. "Malgrat un aranzel recíproc del 24% imposat al Japó, el ien està emergint com un refugi segur en un moment de més incertesa comercial mundial i creixents preocupacions econòmiques", explica l’analista sènior de Mercado d’Ebury, Roman Ziruk. El franc suís, una altra moneda pertanyent als valors refugi, també ha pujat un 2,42% davant el dòlar dels EUA.

Ziruk també exposa que la venda massiva en el mercat de renda variable nord-americana, afegit a la debilitat del dòlar, que ha arribat a caure al voltant d’un 1% davant la resta de divises mundials, "pot veure’s com un vot de no confiança del mercat en les polítiques comercials de Trump". "A més de perjudicar els seus socis comercials, els aranzels faran pujar els preus i frenaran l’activitat econòmica als Estats Units", recorda.

Els auguris no són positius per a l’economia dels EUA. L’estrateg de Macroeconomia Global de Fidelity International, Max Stainton, afirma que, si els aranzels es converteixen en permanents, "es pot esperar que la inflació als EUA arribi al 3,5% a l’estiu i es mantingui entorn d’aquest nivell la resta de l’any". Respecte al creixement econòmic, les perspectives de Fidelity International per a 2025 és que el país creixi un 1% o per sota d’aquest nivell, posant així en un compromís a la Reserva Federal, ja que seria "incapaç de retallar els tipus d’interès de forma proactiva per donar suport al creixement perquè els riscos a l’alça per a la inflació són massa grans".

1,11 dòlars per euro

Tot just un dia després de l’anunci de Trump, el dòlar es va anotar la seva pitjor sessió davant l’euro des de 2015, amb un intercanvi d’1,11 bitllets verds per cada euro. En principi, aquest moviment podria impulsar a la baixa les accions nord-americanes i també complicar els bons del país. El rendiment del bo alemany a 10 anys, de referència per a Europa, se situa en el 2,6385%.

Notícies relacionades

No obstant, apunta el director d’inversions d’AXA IM, Chris Iggo, les entrades dels cridats refugis segurs, fins i tot en l’àmbit nacional als EUA, tendirien a afavorir als bons davant les accions. "A escala mundial, els bons haurien de tenir un millor rendiment, ja que el crèdit de millor qualitat probablement ho faci millor que el crèdit més similar a la renda variable", esgrimeix.

Dins dels valors refugi destaca l’or, que dijous va trencar una nova barrera psicològica a l’arribar als 3.200 dòlars per cada unça. "La depreciació del dòlar i la caiguda en la rendibilitat dels bons també afavoreixen l’interès per l’or, ja que, al no generar interessos, es torna més competitiu en aquest context", expliquen els analistes de XTB.