Enfortir la UE davant Trump
Els Vint-i-set han de mantenir el cap fred per evitar el risc d’una escalada incontrolable en la guerra comercial. Han d’aprofitar les seves fortaleses, concentrar-se a protegir l’ocupació i el teixit econòmic i no embarcar-se en estratègies irrealistes.

L’Administració nord-americana del president Donald Trump maltracta el seu principal aliat, la Unió Europea (UE), amb la imposició d’un aranzel general del 20% a les seves exportacions als Estats Units i un altre d’especial del 25% als automòbils, l’acer i l’alumini. A més, Trump exigeix simultàniament als seus aliats europeus un enorme augment de la despesa militar per situar-la en el 5% del producte interior brut (PIB), molt superior al 3,4% que gasta els EUA en defensa, i sembra divisions en el si de l’OTAN al fixar aranzels generals molt més baixos al Regne Unit (10%), a Turquia (10%) i a Noruega (15%).
La temptació d’adoptar immediatament mesures de represàlia és molt intensa a la UE, però els Vint-i-set han de mantenir el cap fred per evitar el risc d’una escalada incontrolable en la guerra comercial amb conseqüències econòmiques i polítiques desestabilitzadores a escala europea i mundial. Trump ja ha indicat que està disposat a apujar els aranzels fins al 200% si hi ha mesures de retorsió europees.
La UE s’ha de concentrar primer a aprofitar les seves fortaleses, que són moltes, a protegir l’ocupació i el seu teixit econòmic i a ser conscient també de les seves limitacions i debilitats per no embarcar-se en estratègies irrealistes. L’Organització Mundial del Comerç (OMC) està inoperativa des del desembre del 2019, quan els EUA van bloquejar el nomenament dels membres de l’òrgan d’apel·lació sobre conflictes comercials, i l’expresident Joe Biden va deixar el tema sense resoldre.
Els aranzels de Trump afectaran 383.000 milions d’euros de les exportacions anuals de la UE als EUA, estima la Comissió Europea, amb un impacte que variarà en funció dels països. Però aquesta xifra de 383.000 milions només suposa el 15% de les exportacions europees fora de la UE i només representa el 5,7% de totes les exportacions que fan els Vint-i-set, ja que la gran majoria de les seves exportacions nacionals està destinada a altres països de la UE.
La prioritat immediata ha de ser adoptar mesures a escala nacional i europeu per intentar esmorteir l’impacte en el sistema productiu i en l’ocupació per la pèrdua potencial d’exportacions que puguin causar els aranzels nord-americans. Això és el que ja ha fet el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, que mobilitzarà 14.100 milions amb l’objectiu d’ajudar els sectors afectats i facilitar la continuïtat de les empreses i els llocs de treball.
La UE ha de prioritzar preservar la seva unitat davant Trump, mantenir al màxim la seva activitat econòmica i la seva capacitat industrial i evitar més deslocalitzacions i tancaments d’indústries, en especial en l’actual conjuntura de feble creixement europeu. Per aconseguir-ho, la UE ha de relaxar més si és necessari les seves regles pressupostàries, ha de reconduir els conflictes comercials existents amb la Xina cap a una cooperació mútuament beneficiosa i ha de coordinar-se amb altres estats per reforçar la seva xarxa comercial i la influència politicoeconòmica europea global. Així esmorteirà l’impacte de la guerra comercial mundial desencadenada per Trump. La UE també ha de reduir la seva dependència del mercat nord-americà, primer destí mundial de les seves exportacions. El president francès, Emmanuel Macron, proposa paralitzar les inversions europees als EUA fins que Washington no canviï l’actitud.
Els aranzels de Trump fan encara més imperiosa la reforma a fons del sistema de preus de l’energia a la UE per guanyar competitivitat, ja que els preus de l’electricitat i el gas que paguen les empreses i els ciutadans a la UE són el triple que als Estats Units i la Xina, com destaca l’informe sobre les deficiències de la UE de l’expresident del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi. Fins ara, la Comissió Europea s’ha limitat a retocs cosmètics.
Notícies relacionadesFutur incert
La negociació amb Washington que vol impulsar la Comissió Europea té un futur incert, perquè no queda clar què vol Trump a canvi de suavitzar els seus aranzels i perquè l’actual Administració nord-americana és ideològicament antieuropea. L’adopció de represàlies comercials per part de la UE tindrà un impacte costós per a les empreses i els ciutadans europeus, reconeix el think tank brussel·lès Bruegel. Les represàlies europees haurien de centrar-se en els serveis, on els Estats Units acumulen un important superàvit, i l’eventual aplicació d’aranzels de retorsió als EUA hauria de limitar-se a productes, peces i components que la UE no necessiti i que no posin en risc les seves cadenes de subministraments.
- Alcalde al rescat de viatgers
- Conflicte contra els houthis «¡Ups!»: Donald Trump publica el vídeo d’un atac mortal a rebels del Iemen
- Trànsit ferroviari La línia R1 de Rodalies recupera la circulació després de la retirada del cotxe que havia caigut a les vies
- Espanya acull l’equip veneçolà que dimarts va demanar asil a BCN
- AVUI A MONTJUÏC (21.00 H) Barça-Betis: el somni de Hansi, el tècnic que revisa com dorm cada jugador
- El director de l'ACA diu que les reserves actuals garanteixen "no haver de fer passos enrere" en almenys sis mesos
- Vaticà El Papa reapareix per sorpresa a la plaça de Sant Pere, dues setmanes després de la seva alta mèdica
- Desarticulat un grup criminal especialitzat en el robatori de bateries i coure arreu de Catalunya
- Entrevista Fèlix Riera: «Barcelona competirà o no en la mesura en què aprofundeixi en el model metropolità»
- Marc@ Royo Transformant realitats amb el màrqueting digital