Rutte vol separar la disputa comercial del debat sobre la despesa en defensa

El secretari general de l’OTAN creu que els aranzels dels EUA no afecten la capacitat dels aliats de rearmar-se

Rutte vol separar la disputa comercial del debat sobre la despesa en defensa
2
Es llegeix en minuts
Beatriz Ríos
Beatriz Ríos

Periodista

ver +

El secretari general de l’OTAN, Mark Rutte, considera que la guerra comercial no hauria "d’interferir" en el debat sobre la necessitat d’invertir en defensa per reforçar la dissuasió de l’aliança, malgrat el potencial efecte devastador per a l’economia que podrien tenir els aranzels globals anunciats pel president d’Estat Units, Donald Trump.

"Crec que aquestes dues coses estan realment separades, hem de mantenir-les separades, i no hem de deixar que interfereixin en el debat", va dir en roda de premsa després d’una reunió de ministres d’Exteriors a Brussel·les. El neerlandès va insistir que el focus en la reunió va estar a garantir la seguretat del continent davant la "desagradable i constant amenaça de Rússia".

Segons càlculs de la Comissió Europea, la suma dels aranzels a l’acer, l’alumini, els cotxes i el gravamen global les importacions afecten aproximadament el 70% de les exportacions europees als Estats Units, per valor de 380.000 milions d’euros. L’impacte econòmic serà notable, sense comptar amb els potencials efectes col·laterals, ja que les mesures afecten el món sencer.

Però, a ulls de Rutte, això no afecta de manera directa "la capacitat dels aliats de complir les garanties comunes de seguretat i defensa". També va insistir que no creu que sigui una violació de l’article 2 del Tractat de l’Atlàntic Nord. El tractat insta els aliats a mirar d’"eliminar els conflictes en les seves polítiques econòmiques internacionals" i fomentar "la col·laboració econòmica".

Política nacional

Per al secretari general és una qüestió purament de política nacional i va preferir mantenir-se al marge del debat. "No crec que ajudi a aquesta aliança comentant una cosa que realment no forma part de la política de l’aliança i que és assegurar-nos que podem defensar-nos", va remarcar.

"La política consisteix a prendre decisions en condicions d’escassetat. Sempre hi ha més coses en les quals es vol gastar els diners que diners", va dir Rutte, al·legant que sempre poden sorgir imprevistos i que les previsions econòmiques canviïn. El problema és que l’imprevist a què s’enfronten els aliats és una guerra comercial iniciada per la potència econòmica i militar més gran dins de la mateixa OTAN.

Notícies relacionades

Kaja Kallas, cap de la diplomàcia europea, va participar ahir en una reunió centrada a reforçar la cooperació entre l’OTAN i la UE. L’estoniana va insistir que en una guerra comercial "no hi ha guanyadors". L’alta representant per a la Política Exterior i Seguretat de la Unió va insistir que Europa i els EUA són aliats naturals. "Si entrem en una guerra comercial, els nostres enemics estaran observant", va afegir.

En la primera reunió amb els seus homòlegs de l’OTAN, Marco Rubio va reincidir en la posició dels Estats Units que la despesa en defensa s’ha d’incrementar fins al 5% del PIB. "Volem sortir d’aquí pensant que som en un camí realista perquè tots i cadascun dels membres es comprometin i compleixin la promesa d’arribar al 5% [del PIB] de despesa", va dir el secretari d’Estat dijous.