Sánchez va ultimar en una trucada amb Von der Leyen el pla antiaranzels

El Govern veu viable crear un fons comú per finançar les ajudes a empreses

Sánchez va ultimar en una trucada amb Von der Leyen el pla antiaranzels
2
Es llegeix en minuts

El Govern va començar a planificar un pla de contingència davant l’amenaça d’aranzels per part dels EUA des del moment en què Donald Trump va intensificar els seus atacs a la UE. Sota la batuta del Ministeri d’Economia, que lidera Carlos Cuerpo, el Govern va treballar la seva estratègia amb diferents hipòtesis. Dels diferents escenaris, assenyalen des de la Moncloa, es va confirmar "el que estava previst", que és també un dels més "dolents" per a l’economia, valoren.

El titular d’Economia va mantenir reunions amb representants de diferents sectors en les últimes setmanes per planificar les ajudes i mesures de resposta. Abans que Trump anunciés el paquet amb els aranzels imposats als diferents països, Sánchez i alguns dels seus col·laboradors es van reunir amb els agents socials per apuntalar el pla de contingència.

Hi havia unes línies mestres, sempre sota el prisma de "protegir" les empreses i l’ocupació, però el finançament a mobilitzar i els instruments podien variar. De fet, el pla que va presentar Sánchez dijous al matí per mobilitzar fins a 14.100 milions d’euros, no va tancar-ne els serrells fins a unes hores abans.

Pedro Sánchez va parlar, de fet, amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. Una conversa que va servir per ultimar els detalls, ja que les expectatives del Govern passen perquè la UE posi l’espatlla en el finançament del pla. A l’espera de buscar un acord entre els Vint-i-set, des del Govern entenen que s’han acostat posicions amb Von der Leyen per crear un fons europeu d’ajuda pels aranzels. Es tractaria de destinar al pla de resposta l’import recaptat amb aranzels inversos.

El torn de la UE

Ara és el torn de la UE, no només per intentar una negociació in extremis, sinó per analitzar a qui afecten més els aranzels per activar la resposta. Els col·laboradors de Sánchez expliquen, respecte a les mesures que plantejaran a la UE, que estan molt treballades i parlades amb la Comissió Europea. "Ho veiem viable, però depèn d’Europa", expliquen des de la Moncloa. Això sí, "no vol dir que hi hagi acord", puntualitzen, sense deixar d’insistir en la complexa situació i la lluita que s’obre sobre la visió i el paper del bloc europeu en la nova geopolítica.

El pes de les converses preliminars a Brussel·les l’està portant el ministre d’Economia i en els pròxims dies es constituirà una comissió interministerial.

Primers avals i ajudes

Notícies relacionades

El Govern aprovarà en el Consell de Ministres de dimarts vinent un decret destinat a activar ja els avals i les ajudes. Es tracta de la part del pla corresponent a les noves línies de finançament als sectors que es vegin més afectats, i per les quals es mobilitzaran 8.000 milions d’euros (dels 14.100 previstos), segons avancen fonts de la Moncloa.

En el decret s’inclouran dues noves línies de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) i una de l’Agència Espanyola de Crèdit a l’Exportació (CESCE). Concretament, una línia d’avals de 5.000 milions d’euros "per facilitar l’accés a finançament que afavoreixi el manteniment de l’activitat productiva i l’ocupació en empreses afectades pels aranzels", una altra de 1.000 milions "per finançar les necessitats de circulant o d’inversió de les empreses", incloses les pimes, i en tercer lloc el finançament CESCE en assegurances de crèdit a l’exportació de fins a 2.000 milions.