Tadeusz Iwański: "És difícil imaginar les forces russes entrant a BCN, però no a Varsòvia"

Tadeusz Iwański: "És difícil imaginar les forces russes entrant a BCN, però no a Varsòvia"
5
Es llegeix en minuts
Irene Benedicto
Irene Benedicto

Redactora d'Internacional

ver +

¿Quin és el sentiment als carrers a Polònia?

Tinc amics que, sabent el que faig professionalment, em pregunten: ¿Vindran [les forces russes]? ¿On són? ¿Quan arribaran? Tenen por. Si Ucraïna és derrotada, nosaltres podríem ser els següents. Hi ha un compromís moral, però també donem suport a Ucraïna per la nostra pròpia seguretat: a l’ajudar Ucraïna, ens estem ajudant a nosaltres mateixos. És un sentiment complex i aclaparador. Gairebé ens hi hem acostumat, però atesa l’experiència històrica de Polònia amb Rússia, continua existint una por existencial. Potser no estem en guerra, però sí que estem parcialment en guerra. És difícil imaginar les forces russes entrant a Barcelona, però no a Varsòvia.

¿Creu que entrar a la UE apropa Ucraïna a la pau?

Per als ucraïnesos, l’adhesió a la UE és part de la victòria, de ser un país sobirà. Si les raons per postergar l’adhesió són legítimes –com la corrupció no resolta o una reforma judicial incompleta–, d’acord. Però si es retarda per un bloqueig infundat, i Rússia s’imposa, es col·loca a la frontera de la UE i l’OTAN, que és el pitjor escenari possible, i Europa no lluita amb Ucraïna, ens enfrontem a una amenaça directa a les nostres fronteres.

Polònia vol que Ucraïna entri a la UE. ¿Pot accelerar el procés en el seu torn presidència?

Polònia està intentant accelerar la burocràcia. A Ucraïna la invasió dificulta avançar de pressa en les reformes necessàries i, alhora, ha donat un impuls polític únic. La voluntat política existeix per part de Polònia, però tot i la presidència rotatòria de la UE, no té tant poder, depèn molt de la Comissió i molt dels membres, i Hongria està bloquejant tots aquests processos.

¿Hongria pot, per si sola, impedir l’entrada d’Ucraïna a la UE?

Hongria s’oposa al que la resta del bloc aconsegueix acordar. No és només l’adhesió a la UE, sinó també de fons per a Ucraïna. És un procés complex. Cada pas del procés d’adhesió se sotmetrà a vot més de cent vegades i de forma anònima. I en cada ocasió els 27 estats membre han d’estar d’acord. Com més obstacles o retards imposin, més difícil serà el procés.

¿S’ha convertit Hongria en el tipus de membre que la UE no vol?

Sí. Alguns argumenten en contra d’admetre Ucraïna, perquè no es converteixi en la nova Hongria, però sovint és una mera excusa, ja que la resta d’adhesions de països de l’Est d’aquell mateix any no han sigut problemàtics [el 2004 també s’hi van unir Eslovàquia, Eslovènia, Estònia, Letònia i Lituània]. Quan Hongria va ingressar a la UE, Viktor Orbán era un polític diferent; després es va tornar escèptic amb les institucions, els valors i la direcció de la UE. És una paradoxa: un país proeuropeu truca a la porta de la UE [Ucraïna], mentre l’estat membre més euroescèptic [Hongria] bloqueja el procés.

¿Els EUA estan accelerant el procés de pau a Ucraïna?

La tornada de Trump al poder no ha acostat la pau. Les negociacions estan agitades, no crec que hi hagi un alto el foc aquest any. Rússia diu estar oberta a converses de pau amb els seus socis nord-americans, però només estan guanyant temps. La seva mentalitat és: "¿per què deixar de lluitar si estem guanyant terreny i Ucraïna s’està debilitant?». Tot i que en els últims mesos han tingut menys èxit, continuen avançant. Rússia no està llesta per a concessions, i amb Trump pressionant Ucraïna, la necessitat de concessions disminueix. I, mentrestant, Trump està tan centrat en el que està passant al terreny que no veu més enllà.

¿Què és el que Trump no veu?

Jo diria que perd de vista les arrels del conflicte: Rússia volia les tropes nord-americanes fora d’Europa. Putin no vol sol una mica de territori ucraïnès, vol Ucraïna subjugada per complet i crear una zona coixí a Europa central. Recentment el ministre de Defensa rus va dir que cal parlar sobre les arrels del conflicte, referint-se a la creença de Rússia que lliuren una guerra defensiva perquè se senten amenaçats per les tropes de l’OTAN i els EUA. Putin no s’aturarà, llevat que sigui detingut a Ucraïna. I malgrat això, Trump s’associa amb Putin per aconseguir un acord de pau que afavoreix Rússia.

¿Putin està mirant de beneficiar-se de la relació amb Trump?

Putin deu estar pressionant Trump, i assegurant-li que fa bé al desentendre’s d’Europa. L’aïllacionisme de Trump juga a favor de Putin. Trump i Vance argumenten que Europa es va aprofitar dels EUA a través de l’OTAN mentre no invertia en el seu propi exèrcit. No discuteixo que Europa es tornés complaent després del col·lapse de la Unió Soviètica, operant sota la creença que ja no hi hauria més guerres. Però limitar la presència militar nord-americana a Europa no ens farà més segurs, sinó que suposa una gran amenaça.

El xoc entre Trump i Zelenski a la Casa Blanca ¿ha canviat el rumb de les negociacions?

Zelenski ha ajustat la seva retòrica, vol evidenciar que no s’oposa al que fan els EUA. Però les línies vermelles d’Ucraïna són les mateixes: "No renunciarem a la nostra sobirania ni a la nostra integritat territorial, i no podem permetre que hi hagi negociacions sense la nostra participació».

Notícies relacionades

Quan Trump va dir que Zelenski era un "dictador», ¿quina va ser la seva reacció?

Zelenski no és un dictador, Putin sí. Tot i que Zelenski ha anat concentrant més poder, tant el parlament com els mitjans de comunicació continuen sent llocs de debat, a diferència de Rússia o Bielorússia. Zelenski ha superat el seu mandat, però hi ha una molt bona raó per a això. No és que la Constitució ucraïnesa permeti no celebrar eleccions en situació de guerra, sinó que les prohibeix. I encara que Zelenski canviés la llei per celebrar eleccions –fet que seria molt controvertit–, ¿quina legitimitat tindria un nou president o parlament elegit en aquestes condicions? Seria molt més qüestionable. Ateses les circumstàncies, Zelenski és el més legítim possible.