Pena de mort
Més de 1.500 persones van ser executades el 2024 a tot el món, la pitjor xifra en gairebé una dècada
La Xina, l’Iran, l’Aràbia Saudita, l’Iraq i el Iemen concentren la majoria d’execucions, una pena que cada vegada apliquen menys països

En ple segle XXI, la pena de mort segueix a l’alça. Almenys 1.518 persones van ser executades a tot el món el 2024, la pitjor xifra des del 2015, quan es va arribar a les 1.634, segons revela l’últim informe d’Amnistia Internacional.
L’organització en defensa dels drets humans adverteix que la realitat és molt pitjor del que reflecteixen els registres, ja que aquests no inclouen les execucions en països que apliquen la pena de mort de manera extensiva com la Xina –líder en aquest àmbit–, Corea del Nord o el Vietnam. A més, tampoc ha pogut confirmar les execucions portades a terme en territoris en conflicte com Síria o Palestina.
L’informe d’Amnistia Internacional assenyala que la immensa majoria d’execucions comptabilitzades –un 91% del total– es concentren al Pròxim Orient, especialment a tres països: L’Iran, l’Aràbia Saudita i l’Iraq. El règim dels aiatol·làs és responsable d’almenys 972 execucions (un 64%), mentre que el regne absolutista wahhabista ho és de 345 i la república iraquiana, de 63. Després de la Xina, l’Iran, l’Aràbia Saudita i l’Iraq, el cinquè país en què es van executar més persones el 2024 va ser el Iemen.
L’organització denuncia que més del 40% de les execucions de l’any passat es van produir «de manera il·legal» per delictes relacionats amb les drogues, un nivell de punició que va en contra del que estableix el dret internacional –reservat per a casos com els homicidis– i que, a més, «afecta desproporcionadament persones en contextos desfavorables» i «no tenen cap efecte demostrat en la reducció del tràfic», assenyala Agnès Callamard, secretària general d’Amnistia Internacional.
Cada vegada a menys països
Notícies relacionadesNo obstant, l’informe també dona motius per a cert optimisme. I és que, malgrat que les execucions van a més, el nombre de països que opta per aquest «abominable crim» com a mètode de repressió és cada vegada menor, cosa que els converteix en una «minoria aïllada». «El 2024, només 15 països van portar a terme execucions, la xifra més baixa registrada per segon any consecutiu, fet que indica una tendència a abandonar aquesta pena cruel, inhumana i degradant», apunta la jurista francesa.
Actualment, 113 països més han abolit la pena de mort i 145 més l’han eliminat de la seva legislació. El desembre passat, sense anar més lluny, més de dos terços dels països que formen l’ONU van recolzar l’establiment d’una moratòria de la pena capital. No obstant això, encara existeixen règims militars com els de la República Democràtica del Congo o Burkina Faso que ja planegen restablir la pena de mort, fins i tot contra delictes comuns.
- Previsió meteorològica El pronòstic del Meteocat és clar: arriben les pluges a partir d’aquest dia a Catalunya
- El fenomen ‘incel’ s’estén sense fre a les xarxes socials
- A l’eixample Els afectats per la retirada d’un sostre d’amiant valoren acudir al jutjat
- Medi ambient La Generalitat retira el decret sobre els càmpings en zones inundables
- Música al metro Melòmans sense tamboret