L’acord aranzelari entre el Govern i Junts trenca el diàleg amb el PP

Els populars se senten "expulsats" de les negociacions després del pacte perquè empreses catalanes accedeixin al 25% dels 5.000 milions en avals

L’acord aranzelari entre el Govern i Junts trenca el diàleg amb el PP
3
Es llegeix en minuts
P. ESTEBAN / M. MARIÑO / M. Á. RODRÍGUEZ / A. CABANILLAS

Com si es tractés d’una muntanya russa, les converses entre el Govern i el PP sobre la resposta a l’envestida aranzelària de Donald Trump no han deixat de donar voltes. Els populars continuen sense confirmar el sentit del seu vot al primer reial decret llei aprovat ahir en el Consell de Ministres. A primera hora insistien que veien el text "insuficient", malgrat que l’Executiu hi va incloure alguna proposta del PP i va recollir el guant de coordinar tots els passos amb les comunitats autònomes. El mateix Alberto Núñez Feijóo va reconèixer que el text tenia "elements encertats". No obstant, poc després semblava que el diàleg es podria trencar del tot.

Als últims retrets del PP –que considera que el decret hauria d’anar molt més enllà d’avals i crèdits ICO, i tenir per objectiu actuar a mitjà termini amb mesures fiscals i un nou pla de competitivitat– s’hi va afegir més tard la denúncia que l’Executiu "els ha expulsat" del marc negociador "pactant unilateralment" amb Junts "una quota aranzelària que reparteix de manera desigual" els recursos.

El PP desconeix la lletra petita de l’acord, però acusa el president del Govern d’"utilitzar de nou els diners públics per complimentar els seus socis parlamentaris", i afirma que "no és possible comptar amb ells si és per blanquejar un acord que comprometi la igualtat". "No es pot instar als pactes d’Estat mentre es continua subhastant l’Estat", conclouen en l’entorn de Feijóo.

En el Govern hi ha certa sorpresa pel gir dels conservadors. Consideren que el PP està preparant el relat polític, amb independència del que acabin votant quan el text arribi al Congrés en un termini màxim d’un mes. Assenyalen que els populars "tenen temps per enfadar-se i desenfadar-se, tot i que es mostraven convençuts que la negociació "estava funcionant". Fins ahir a la tarda.

L’acord entre el Govern i Junts afirma que les empreses catalanes podran disposar del 25% dels 5.000 milions d’euros en avals. El pacte té en compte que el desplegament de tots els instruments financers s’ha d’efectuar "amb respecte a l’equilibri territorial", sobre la base del percentatge de les exportacions als EUA de les empreses de cada comunitat autònoma respecte al total d’Espanya el 2024. Partint d’això, el diputat de Junts Josep Maria Cruset va calcular que a Catalunya li correspondrien 3.000 milions.

Falta de respecte

Després de conèixer-se aquests detalls, el nucli pròxim a Feijóo va assenyalar: "Només ho podem prendre com una falta de respecte a la interlocució. Sánchez ha pactat una quota aranzelària amb el separatisme".

L’Executiu confia en la majoria d’investidura per aprovar el pla d’ajudes davant la guerra comercial. Però el cert és que ara per ara no té lligats els suports necessaris, després que Podem hagi deixat el seu vot en l’aire i hagi criticat el paquet de mesures per ser "completament insuficient", segons va detallar Irene Montero.

Notícies relacionades

Podem va admetre ahir no tenir oberta cap conversa entorn d’aquest assumpte, i va recriminar al PSOE que hagués allargat la mà al PP. "Les està negociant abans amb el PP que amb els seus socis d’esquerra", va criticar el diputat morat Javier Sánchez Serna.

Fonts del partit destaquen que continuen estudiant "la lletra petita" del text. El principal argument per rebutjar-lo és que només s’encamina a "pal·liar" les conseqüències, sense abordar la qüestió de fons sobre els aranzels imposats per Donald Trump, al qual Podem demana respondre amb un cop a les empreses nord-americanes a Espanya, expropiant els habitatges dels seus fons i expulsant-los de les empreses estratègiques d’Espanya.