El Banc d’Espanya revisarà a la baixa la previsió de creixement

Escrivá no especifica la rebaixa del PIB però alerta que l’activitat econòmica podria patir "efectes molt negatius"

El Banc d’Espanya revisarà a la baixa la previsió de creixement

Fernando Sánchez - Europa Press

1
Es llegeix en minuts

El governador del Banc d’Espanya, José Luis Escrivá, va anunciar ahir que la institució revisarà a la baixa, tot i que sense especificar quant, les seves previsions econòmiques a causa de la imposició d’aranzels per part del president dels Estats Units, Donald Trump. L’última previsió de la institució indicava que l’economia espanyola creixeria un 2,7% el 2025, abans que el mandatari nord-americà anunciés tarifes de fins al 20% per als productes de la Unió Europea. "El que està passant té el potencial de generar efectes molt negatius sobre l’activitat econòmica", va assenyalar el governador durant una entrevista a TVE.

Escrivá va assegurar que qualsevol previsió econòmica està sotmesa a revisions i té "uns elements importants d’incertesa", ja que "hi ha elements sobre els quals realment no es tenen instruments analítics prou potents per poder avaluar-los". "Haurem de revisar a la baixa les previsions de creixement. En el cas de l’economia espanyola, la nostra última previsió era el 2,7%, que és un creixement alt per a l’economia espanyola. El més lògic és que la revisem a la baixa i el que no puc dir en aquest moment, perquè encara no ho tenim fet i perquè no és fàcil de fer, és quant", va assenyalar Escrivá.

Monitoritzar la situació

Notícies relacionades

El governador del Banc d’Espanya va assegurar que la institució està "monitoritzant de forma molt estreta i directa" la situació, que no va dubtar a definir com "d’una extraordinària complexitat des del punt de vista econòmic i geopolític". "Sabem que el que està passant té el potencial de generar efectes molt negatius sobre l’activitat econòmica al món d’una manera molt asimètrica, però també és veritat que encara no tenim elements precisos de com es materialitzarà i fins a quin punt i amb quina seqüència temporal", va assegurar.

Escrivá va afirmar que aquesta "pertorbació d’oferta" que ha generat Trump amb les seves polítiques és "molt dura" i té "el potencial de generar caigudes fortes d’activitat econòmica o desacceleració en aquelles economies", com l’espanyola, que estan creixent a nivells "relativament alts". "No parlaria de recessió en cap cas, però sí que això tindrà algun impacte sobre l’activitat econòmica", va assenyalar Escrivá, que també va indicar que les mesures de contrapès que s’estan exercint per contrarestar Trump "tenen l’efecte d’apujar els preus".