Brussel·les contraataca amb tarifes de fins al 25% a un miler de productes dels EUA

Els Vint-i-set recolzen una primera bateria d’aranzels per valor de 21.000 milions en resposta als aplicats per Washington a l’acer i a l’alumini

Brussel·les contraataca amb tarifes de fins al 25% a un miler de productes dels EUA
4
Es llegeix en minuts
Beatriz Ríos
Beatriz Ríos

Periodista

ver +

Els governs dels Vint-i-set països de la Unió Europea (UE) van donar llum verda ahir a una primera bateria d’aranzels de fins al 25% a més d’un miler de productes procedents dels Estats Units, per un valor de 20.900 milions d’euros, en represàlia per l’increment del gravamen sobre les importacions d’acer i d’alumini aprovat aquest mateix mes de març pel president nord-americà, Donald Trump. La resposta de la UE es va produir unes hores abans que Trump anunciés una suspensió de 90 dies per a la majoria dels aranzels.

Segons el document a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, la llista aprovada pels Vint-i-set inclou productes com el calçat, una gran varietat de tèxtils, les motos o les màquines llevaneu, productes fets de fusta o metall, també d’acer i alumini, el tabac i, fins i tot, diamants i altres pedres precioses. També es veuen afectats productes del sector agroalimentari com ara els ous, el gelat, les salsitxes i les begudes de soja i sense alcohol. Han caigut per exemple, el whisky i el bourbon.

Aquests aranzels, que entraran en vigor el 16 de maig, s’afegeixen als imposats per la UE el 2018 com a resposta a la primera guerra comercial iniciada per Trump durant el seu primer mandat el 2018. Aquestes mesures estaven suspeses des del 2021, després d’un acord amb l’Administració de Joe Biden, però tornaran a entrar en vigor el 15 d’abril. Afectaven, per exemple, els texans Levi’s i les motos Harley Davidson. A més, a partir de l’1 de desembre, la UE imposarà aranzels també per valor del 25% sobre les importacions de soja i ametlles.

El 2018, l’increment del gravamen sobre les importacions es va limitar a un 10% i, per aquest motiu, Brussel·les ha ampliat la llista de productes nord-americans afectats. Tot i que en un principi el valor d’aquestes mesures havia d’arribar als 26.000 milions d’euros en exportacions, la mateixa Comissió Europea va reconèixer que la llista final té un valor lleugerament inferior, d’acord amb la petició dels mateixos governs.

Segons càlculs de Brussel·les, les mesures originals que estaven suspeses tenen un valor de 3.900 milions d’euros; els aranzels que s’aplicaran a partir de maig, de 13.500 milions, i el gravamen pendent per al desembre, de 3.500 milions. Tot plegat representa una xifra total de 20.900 milions d’euros en importacions.

"La UE considera els aranzels dels EUA injustificats i nocius i que causen mal econòmic als dos costats, a més de fer-ho a l’economia global", diu el comunicat publicat per la Comissió. "La UE ha deixat clara la seva preferència per una sortida negociada, que seria equilibrada i mútuament beneficiosa". En aquest mateix comunicat, Brussel·les deixa la porta oberta a suspendre els aranzels, en cas d’acord. Només un país, Hongria, s’ha oposat a les mesures.

El comissari de Comerç, Maros Sefcovic, va assegurar dilluns que des del febrer havia ofert als seus homòlegs nord-americans un acord per eliminar els aranzels en el sector automobilístic i també en el comerç de productes industrials. Però l’oferta segueix sense resposta. "Si sabéssim que aquest és el problema, podríem solucionar-lo molt de pressa", va dir el comissari. "La meva sensació és que, en aquest moment, això és més una decisió de l’Administració nord-americana de transformar el sistema comercial global i que veuen els aranzels com una eina correctiva per a molts dels seus objectius polítics".

Futures possibles mesures

Notícies relacionades

Tot i que fins ara havia prioritzat la negociació, i abans de conèixer la suspensió de 90 dies d’ahir, la Comissió va explicar que treballava sobre més mesures en resposta als aranzels del 20% que Trump va imposar dimecres a totes les importacions procedents de territori comunitari i del 25% sobre els cotxes i els components de cotxes. El càlcul de Brussel·les considera que les mesures afecten el 70% de les exportacions europees als EUA, per un valor de 380.000 milions d’euros. L’escalada, segons va apuntar Sefcovic dilluns després de reunir-se amb els ministres d’Economia i Exteriors, "obliga" els europeus a explorar noves mesures com a resposta.

El comissari va explicar que no respondran "dòlar per dòlar" però sí que consideraran "totes les eines sobre la taula". La proposta, segons el seu portaveu, arribarà a principis de la setmana que ve. "Com a segona fase de la nostra resposta als aranzels nord-americans, aquesta vegada sobre els automòbils i els aranzels recíprocs, presentarem el nostre pla de la mateixa manera que vam fer amb l’acer i l’alumini", va anunciar el portaveu comunitari, Olof Gill, en una roda de premsa dimarts. Com va passar al març, Brussel·les presentarà un full de ruta als governs europeus i iniciarà un diàleg amb la indústria "abans de presentar les mesures finals" que es proposaran als estats membres perquè les votin.