Accident aeri a Manhattan

Un executiu de Siemens, la seva dona, néta d'un expresident del Barça, i els seus 3 fills moren en caure un helicòpter a Nova York

Les víctimes són Agustín Escobar, expresident de Siemens Espanya; la seva dona, Mercè Camprubí Montal; i els tres fills de la parella, d’11, 7 i 4 anys

Cinco turistas catalanes y el piloto mueren al caer un helicóptero en el río Hudson de Nueva York / LA PRESSE / AP

4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Una família de turistes arribats des de Barcelona, amb dos adults i tres nens, ha mort aquest dijous en l’accident d’un helicòpter turístic que ha caigut al riu Hudson que flueix entre Nova York i Nova Jersey. Les causes del sinistre, en què també ha mort el pilot, encara es desconeixen i hi ha oberta una investigació.

En una roda de premsa, l’alcalde de Nova York, Eric Adams va confirmar que els morts eren espanyols, com també va fer Steven Fulop, l’alcalde de Jersey City.

Tot i que les autoritats espanyoles no han ofert en el moment d’escriure aquestes línies la confirmació oficial de les identitats dels morts, els mitjans nord-americans sí que les han donat. Es tracta d’Agustín Escobar Cabañas, que va ser president i conseller delegat de Siemens Espanya i actualment era CEO de Rail Infrastructure a Siemens Mobility a nivell global, de la seva dona, Mercè Camprubí Montal, neta i besneta d’expresidents del Barça que ocupava la direcció de Comercialització Global a Siemens Energy, i els tres fills de la parella, que tenien 11, 7 i 4 anys.

«Sis ànimes innocents han perdut la seva vida i resem per ells i per la seva família», ha dit la governadora de Nova York, Kathy Hochul.

Socorristes caminen pel moll 40, el dijous 10 d’abril del 2025, a Nova York, davant el lloc on un helicòpter va caure al riu Hudson a Jersey City, Nova Jersey /

Jennifer Peltz / AP

El sinistre

L’accident es va produir a les 15.15 hores. Un quart d’hora abans, en un dia de boira i fred, amb una mica de pluja i vent, la família havia embarcat en un heliport a la zona sud-est de Manhattan, a prop de Wall Street, en un Bell 206 de la companyia New York Helicopters, segons van explicar les autoritats en una roda de premsa. Aquesta empresa, segons la seva pàgina web, ofereix diferents tipus de ‘tours’, amb preus que es mouen entre els 150 i els 350 dòlars, més extres de 50 dòlars per persona.

L’helicòpter va volar primer al sud de Manhattan per veure des de l’aire icones com l’estàtua de la Llibertat i Governor’s Island. Després va anar pujant sobre el Hudson cap al nord, per l’oest de Manhattan, fins a arribar al pont George Washington. Allà, a les 15.08 hores, va girar cua i va emprendre el camí de retorn al sud volant més a prop de la costa de Nova Jersey.

Va ser llavors quan l’helicòpter va començar a tenir problemes tècnics. Segons relats de testimonis, es va sentir un fort soroll. L’helicòpter va perdre l’hèlix i també la cua. Diverses gravacions de vídeo el van recollir llavors girant-se fins a quedar de cap per avall i caient a gran velocitat a l’aigua en una zona prop d’una construcció de ventilació del Holland Tunnel, que uneix Manhattan i Nova Jersey, i molt a prop també d’on es troba una de les imponents escultures de Jaume Plensa.

Policies, bombers i personal d’emergència van arribar ràpidament després de les trucades d’alerta i els bussejadors i altres treballadors d’emergència van recuperar de l’aigua els sis ocupants de l’helicòpter. Quatre havien mort i dos més, tot i que van ser rescatats amb vida, no van aconseguir sobreviure i van ser declarats morts als hospitals.

La Guàrdia Costanera, els enginyers de l’Exèrcit i la Junta Nacional de Seguretat en el transport estan treballant per recuperar totes les parts de l’helicòpter.

El president dels EUA, Donald Trump, va penjar un missatge a la seva xarxa social, Truth Social, on va descriure l’accident com a «terrible». «Les imatges de l’accident són horribles. Déu beneeixi les famílies i amics de les víctimes», va escriure en el missatge, en què va informar que el secretari de Transport i el seu equip treballaran en el cas i va prometre que «es faran aviat anuncis sobre el que va passar exactament».

Una indústria esquitxada de queixes

L’helicòpter sinistrat, que estava en el seu sisè vol del dia, era un dels que fan diàriament centenars de vols turístics per Nova York, on els heliports i el cel tenen també trànsit freqüent de novaiorquesos acabalats que utilitzen aquest mitjà de transport per a trasllats curts. Segons dades de la Corporació de Desenvolupament Econòmic de la ciutat, la indústria de turisme d’helicòpters deixa uns 50 milions de dòlars anuals d’impacte econòmic a l’urbs.

Només des de l’heliport des d’on es va enlairar el vol sinistrat dijous van sortir l’any passat 30.000 vols turístics similars, segons dades de ‘The New York Times’, i una dècada abans les xifres eren encara més elevades. Les queixes per aquest trànsit, pel soroll i per la pol·lució van fer que el 2016 la ciutat limités les operacions de companyies com New York Helicopters. En les negociacions, i per evitar que se’ls prohibís utilitzar l’heliport pròxim a Wall Street, per exemple, les empreses turístiques van accedir a seguir rutes prefixades i no volar els diumenges.

Altres accidents

Notícies relacionades

Almenys 32 persones han mort en accidents d’helicòpter a Nova York des de 1977 segons dades de l’agència AP. El sinistre més recent es va produir el 2019, quan un helicòpter utilitzat per a desplaçaments d’executius va xocar amb la teulada d’un gratacel de Manhattan en espai aeri restringit, un accident en què va morir el pilot.

Un any abans, el 2018 cinc persones van morir en un altre sinistre d’un helicòpter turístic al pròxim East River, al costat oposat de Manhattan. També el 2009 un helicòpter que portava turistes italians va xocar amb un avió privat sobre el Hudson en un accident que va deixar nou morts.

Temes:

Nova York