El rei Carles evoca a Itàlia els llaços del Regne Unit amb la resta d’Europa

El monarca britànic remarca la història "entrellaçada" del seu país amb el continent

El rei Carles evoca a Itàlia els llaços del Regne Unit amb la resta d’Europa
1
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

La visita d’Estat de quatre dies del rei Carles III d’Anglaterra a Itàlia va tenir ahir el seu moment de més èxtasi. Després d’unes primeres jornades transcorregudes entre visites turístiques i degustacions culinàries, el monarca va tirar endavant l’agenda més institucional, el cim de la qual va ser un discurs al Parlament italià en el qual va remarcar la història "profundament entrellaçada" d’Itàlia i el Regne Unit amb "la del nostre continent europeu". "Al cap i a la fi, tots dos som països europeus", va afegir.

Aquesta trobada era una de les més esperades del viatge del rei britànic (després de les cites amb la primera ministra, Giorgia Meloni, i amb el president de la República, Sergio Mattarella, totes dues a porta tancada), i Carles III, acompanyat de la seva dona, Camil·la, va ser acollit amb tots els honors. Tant que, a l’arribar al Parlament, el van rebre els presidents del Congrés i del Senat, Lorenzo Fontana i Ignazio La Russa, respectivament.

En el seu discurs, Carles III va fer un llarg raonament sobre els temps en què vivim, marcats per les grans guerres en curs i, en aquest marc, es va referir en més d’una ocasió a Europa com el "nostre continent", en un clar to d’acostament. "Lamentablement avui l’eco d’aquells temps que esperàvem que haguessin quedat relegats a la història ressonen al nostre continent", va dir, en la primera intervenció d’un rei britànic al Parlament italià.

Valors compartits

Notícies relacionades

"Les nostres joves generacions veuen a les notícies i als seus telèfons que la pau no es pot donar mai per descomptada. El Regne Unit i Itàlia estan units avui en la defensa dels valors democràtics que compartim", va afegir, cosa que va desembocar en un gran aplaudiment dels parlamentaris. Amb això, Carles III es va dir confiat que "siguin quins siguin els desafiaments i incerteses que inevitablement afrontem com a nacions i al nostre entorn, ara i en el futur els podrem, i així ho farem, superar junts".

Declaracions aquestes que no van semblar casuals en una jornada en què, des de Londres, van arribar veus a favor de més col·laboració entre la Unió Europea i el Regne Unit, un país que fa cinc anys va decidir amb el Brexit deixar el club comunitari.