Trump redueix els aranzels durant 90 dies però eleva al 125% els de la Xina

El president dels EUA suspèn la majoria de tarifes, si bé deixa vigent el gravamen universal del 10% / El líder republicà assegura que "més de 75 països han trucat per negociar"

Trump redueix els aranzels durant 90 dies però eleva al 125% els de la Xina
3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

El caos és el mètode de Donald Trump, tot i que ell ho negui. Ahir, poc més de 13 hores després que entrés en vigor l’agressiva última ronda dels seus aranzels a socis comercials dels Estats Units amb els seus mal anomenats gravàmens recíprocs, i segons s’agreujava una crisi mundial, el republicà va fer de forma abrupta marxa enrere amb una pausa de 90 dies per a la majoria d’aranzels, tot i que ha deixat vigents els universals del 10% per a tots i alhora ha intensificat el seu enfrontament amb la Xina, elevant els seus gravàmens al 125%.

La decisió es va conèixer a través d’un missatge a Truth Social penjat a les 13.18 hores a Washington. Trump va escriure que autoritzava aquesta pausa de 90 dies per a aquests aranzels degut al fet que, segons ell, "més de 75 països han trucat a representants dels EUA per negociar una solució" (una frase educada que eludeix el llenguatge groller de la vigília, quan en un discurs davant republicans va dir que els que li truquen li "besen el cul").

Redacció confusa

Tot i que la redacció del seu text a Truth és molt confusa, i el mandatari va afirmar que durant aquell mes i mig només s’aplicarien aranzels "recíprocs" del 10%, la portaveu, Karoline Leavitt, i el secretari del Tresor, Scott Bessent, van comparèixer en una roda de premsa improvisada a les portes de la Casa Blanca. I de les seves explicacions es va derivar que tots els països excepte la Xina veuran els seus aranzels limitats a un 10%. Això inclou, aparentment, la Unió Europea, tot i que des de Brussel·les ahir s’haguessin anunciat represàlies als aranzels de Trump, que a la matinada havien pujat per als Vint-i-set al 20%. Bessent en un moment va afirmar que el Canadà i Mèxic, els veïns i cosignataris d’un tractat de lliure comerç amb els EUA, que fins aquest moment han quedat exempts dels aranzels "recíprocs", es veurien ara afectats pels del 10%, tot i que un alt càrrec del Govern va dir des de l’anonimat a la premsa nord-americana que creu que el secretari del Tresor degué equivocar-se al parlar.

També sembla, tot i que no n’hi ha una certesa absoluta, que l’aranzel universal del 10% no s’aplicarà als sectorials que Trump havia imposat per a les importacions de l’acer i l’alumini i per als automòbils fabricats fora dels EUA, que s’interpreta que es mantindran en el 25%.

Del que no hi ha dubte és de l’escalada de l’enfrontament de Trump amb Pequín. El mandatari va elevar "de forma immediata" fins al 125% els aranzels a les importacions de la Xina als EUA, que des del matí s’havien fixat en el 104%. El Govern de Xi Jinping havia respost a aquest càstig anunciant els seus propis aranzels, del 84%, a les importacions nord-americanes a la Xina. "Espero que en el futur pròxim la Xina s’adoni que els dies d’estafar els EUA i altres països ja no són sostenibles i acceptables", va escriure Trump, mentre Leavitt redoblava el missatge d’amenaça a Pequín en la improvisada compareixença. "Quan colpeges els EUA el president Trump et colpejarà més fort", va dir la portaveu.

Notícies relacionades

L’inesperat gir de guió va fer un altre sotrac en uns dies de caos i vertigen. Trump havia iniciat la jornada amb altres missatges a Truth Social on cridava, en els crits que són les majúscules a les xarxes socials, a "mantenir la calma", part d’una tirallonga de missatges que feien qualsevol cosa menys transmetre calma. En un altre missatge deia que, en un moment de caiguda de les borses, era "bon moment per comprar", una declaració que tornava unes hores després a provocar, amb l’anunci de pausa a la majoria d’aranzels, pronunciades pujades a les borses.

Al migdia, i en un acte a la Casa Blanca en l’hora prèvia al tancament de les borses, Trump trencava amb la idea que llançaven Bessent i Leavitt que les seves accions ahir formaven part d’una estratègia perfectament dissenyada i reconeixia que havia reaccionat tant al pessimisme a les borses com davant nervis creixents per la caiguda en el mercat de bons.