Guerra comercial
La UE suspèn els aranzels als EUA 90 dies «per donar una oportunitat a les negociacions» amb Trump
La presidenta de la Comissió adverteix que si les converses no donen fruits, les mesures entraran en vigor
La Comissió Europea ha decidit suspendre l’entrada en vigor de les represàlies per valor de 20.900 milions d’euros que els vint-i-set van aprovar dimecres passat per donar temps

Ursula von der Leyen /
La Comissió Europea ha anunciat que suspèn les represàlies aprovades dimecres pels governs de la Unió Europea en resposta als aranzels a les importacions sobre l’acer i l’alumini imposats pels Estats Units, per «donar una oportunitat a les negociacions»,ha anunciat la presidenta Ursula von der Leyen en un comunicat, després que el president Donald Trump hagi suspès de manera temporal el gravamen global a les importacions.
La suspensió durarà 90 dies, el mateix temps que Trump ha dit que els Estats Units posen en pausa les seves mesures. «Si les negociacions no són satisfactòries, entraran en vigor les nostres contramesures», ha advertit Von der Leyen que assegura que l’executiu continua treballant en noves represàlies. «Totes les opcions segueixen sobre la taula»,ha dit l’alemanya.
En les últimes setmanes, els Estats Units han incrementat els aranzels sobre l’acer i l’alumini un 25%, també un 25% sobre elscotxes, i el passat 2 d’abril, en l’anomenat ‘Dia de l’alliberament’, Trump va anunciar que augmentava els gravàmens a les importacions de tots els països del món. En el cas de la UE, aquest augment ascendia al 20%. Davant el col·lapse dels mercats, Trump va anunciar dimecres passat que suspenia aquest aranzel global temporalment, excepte en el cas de la Xina.
Unes hores abans, els governs dels vint-i-set països de la Unió havien donat llum verda a la Comissió per llançar una bateria de represàlies. Aquestes mesures responien específicament als aranzels sobre l’acer i l’alumini. Havien d’entrar en vigor entre el 15 d’abril i l’1 de desembre i afectaven milers de productes industrials i agrícoles procedents dels Estats Units.
Tot i que aquest gravamen, així com el que pesa sobre les exportacions de cotxes, es manté, en resposta a la pausa anunciada per Trump, Brussel·les ha optat per suspendre-les. L’objectiu és pensar, analitzar, parlar amb els governs i la indústria, buscar la millor estratègia possible, i negociar amb els Estats Units. «Estem preparats per tancar acords», portaveu de Comerç de la Comissió, Olof Gill, «parlem». No obstant, de moment, no hi ha cap reunió prevista entre els Estats Units i la UE per iniciar aquestes converses, tot i que Gill assegura que els contactes són «constants».
Zero per zero
La Comissió dona així una oportunitat a les negociacions, l’opció preferida per l’executiu comunitari i els vint-i-set països de la UE des que va començar la guerra comercial. Fins ara, no obstant, la Casa Blanca no havia mostrat voluntat de negociar. El comissari de Comerç, Maroš Šefčovič, va assegurar dilluns passat que el mes de febrer va oferir als seus homòlegs nord-americans un acord per eliminar els aranzels al sector automobilístic i també en el comerç de productes industrials. Una oferta que va quedar sense resposta.
En un comunicat aquest dijous, Von der Leyen ha reiterat aquesta oferta. «Els aranzels són impostos que només perjudiquen empreses i consumidors. Per això he advocat sempre per un acord aranzelari zero per zero entre la Unió Europea i els Estats Units», ha dit la presidenta de la Comissió. L’alemanya ha destacat que la decisió de Trump de suspendre els aranzels globals «és un pas important cap a l’estabilització de l’economia mundial".
El portaveu de Comerç de la Comissió ha remarcat aquest dijous a Brussel·les que els europeus estan disposats «a negociar qualsevol cosa», però que l’eliminació d’aranzels sobre les importacions de béns industrials i automòbils són «un bon lloc per on començar». Gill ha explicat que «totes les opcions són sobre la taula» en termes de defensa comercial, però també en termes de possibles acords.
Represàlies
La Comissió ha emfatitzat que si les negociacions no són satisfactòries, respondran. Gill ha explicat que Brussel·les no necessitaria de nou l’autorització dels governs per «descongelar» les mesures en represàlia als aranzels sobre l’acer i l’alumini que els vint-i-set han aprovat aquesta setmana. «La nostra manera d’abordar-lo no ha canviat. Ens estem preparant per a tots els resultats. Tots els instruments són sobre la taula», ha remarcat Gill.
Notícies relacionadesDimecres passat, els governs van donar el seu suport a una primera bateria de represàlies en resposta als aranzels sobre l’alumini i l’acer. Aquests havien d’entrar entres fases, entre l’1 d’abril i l’1 de desembre d’aquest any, i tenien un impacte de 20.900 milions en exportacions. El pla suposava un increment del gravamen d’entre el 10% i el 25% sobre les importacions de centenars de productes nord-americans.
Brussel·les havia anunciat que presentaria en les pròximes setmanes una segona proposta de contramesures per respondre als aranzels sobre els cotxes, i el gravamen global sobre les importacions. Tot i que els treballs continuen, la presentació d’aquesta proposta també s’ha posat en suspens, a l’espera de veure com es desenvolupen les negociacions amb l’administració Trump.
- Guillermo Mattioli, degà del Col·legi Oficial de Psicològia de Catalunya: "El missatge de Marian Rojas Estapé és fals i cruel"
- Professors de ciències amenacen amb no corregir els exàmens de la Selectivitat si Educació no rectifica la fusió de matèries
- ACTUALITAT BLAUGRANA Laporta i el seu soci moldau activen "una mina d’or"
- Sancionada una treballadora per fingir que era muda i cobrar durant 16 anys una pensió
- El cas Koldo Transports certifica 13 viatges oficials d’Ábalos amb Jésica Rodríguez
- Canàries Un enclavament fonamental de l’OTAN per a la defensa aèria
- Múrcia Liderar la ciberdefensa davant la guerra psicològica
- Castella-la Manxa Dels reclutes ucraïnesos als helicòpters i els Eurofighter
- Jaén Un centre d’innovació militar de 220 milions
- El nou tauler mundial El centre gravitatori de la indústria bèl·lica