Cuerpo coordinarà amb les comunitats les ajudes i el PP deixa en l’aire el seu suport

La majoria d’executius autonòmics valoren la "voluntat de diàleg" del ministre

El titular d’Economia no descarta augmentar els recursos per a les empreses si cal

Cuerpo coordinarà amb les comunitats les ajudes i el PP deixa en l’aire el seu suport
2
Es llegeix en minuts
Iván Gil
Iván Gil

Periodista

Especialista en Política

Ubicada/t a Madrid

ver +

El Govern i les comunitats autònomes han acordat mantenir un diàleg sobre el pla de resposta als aranzels imposats per Donald Trump, que seran d’un 10% de manera global després de la pausa de 90 dies anunciada aquest dimecres. Amb aquest objectiu, se celebraran reunions mensuals al màxim nivell, entre el ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, i els seus homòlegs autonòmics, i es crearà una taula a nivell de directors generals amb periodicitat mensual. A més, fruit del consens en la primera cita per abordar el pla en el marc del Consell Interterritorial d’Internacionalització, en què també van participar els agents socials, les administracions centrals i autonòmiques ja començaran a treballar conjuntament de la mà d’ICEX en un pla conjunt per crear mecanismes d’assessorament individualitzat a les empreses i canalitzar les ajudes directament o buscar mercats alternatius.

Mentre el PP deixa en l’aire el seu suport al decret aprovat dimarts passat al Consell de Ministres, la majoria de comunitats autònomes, governades pels populars, van acostar postures i van destacar favorablement el resultat d’aquesta trobada per la "voluntat de diàleg" del titular d’Economia. La distància i desconfiança expressada pel PP en el debat de dimecres al Congrés ha estat lluny del to expressat pels consellers després de la reunió.

Tant és així que, més enllà de l’acord per monitoritzar conjuntament el pla i acordar un seguiment amb grups de treball i reunions periòdiques, la consellera d’Economia de la Junta d’Andalusia, Carolina España, destacava la voluntat de diàleg de Cuerpo per "escoltar les comunitats autònomes" per contrastar-la amb la falta de consensos aconseguits per la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, en matèria de finançament.

Notícies relacionades

La nota discordant la va posar la consellera d’Economia de la Comunitat de Madrid, Rocío Albert, al criticar el viatge del cap de l’Executiu a la Xina per obrir nous mercats. "No ens sembla el més adequat anar buscant nous socis com la Xina", va explicar, per afegir que tampoc va obtenir una resposta clara sobre si hi haurà una quota territorial en el repartiment d’ajudes, com defensa Junts. En el que també van coincidir alguns dels consellers populars va ser a reclamar mesures més estructurals per reforçar la competitivitat de les empreses i la indústria, en especial respecte als preus de l’electricitat. Cuerpo va recollir aquest guant, que vincula a les "oportunitats" de cara a una segona fase del pla més a llarg termini.

Sobre aquest repartiment, Cuerpo va voler insistir que les ajudes arribaran "a totes les empreses que ho necessitin. Som conscients que no tots els sectors ni tots els territoris estan igual d’exposats, però les empreses no competiran entre elles per l’accés a aquests instruments financers. En cas que necessitem elevar els sostres, per descomptat que ho farem". L’Executiu obre d’aquesta manera la porta a incrementar els recursos del pla que ara mobilitzarà 14.100 milions d’euros.