L’FMI eleva al 2,5% la previsió de creixement del PIB espanyol aquest any
L’organisme remarca la limitada exposició d’Espanya al xoc comercial per Trump i apunta a la fragmentació política com a risc per a l’economia
La nova previsió coincideix amb la que va projectar el Govern espanyol al mes de febrer

L’economia espanyola ha mostrat "un sòlid acompliment" en els últims anys i "s’espera que el creixement es mantingui significativament per sobre de la mitjana de l’eurozona a curt termini abans de desaccelerar-se gradualment a mesura que els seus factors impulsors recents es normalitzin i l’envelliment demogràfic s’intensifiqui". Aquest diagnòstic forma part de l’informe del Fons Monetari Internacional (FMI) sobre l’economia espanyola publicat ahir en el qual, a més, l’organisme que dirigeix Kristalina Georgieva eleva al 2,5% la seva previsió de creixement del PIB per a aquest any i manté en l’1,8% el del 2026, malgrat la incertesa comercial global. "Posteriorment, l’envelliment demogràfic mantindria el creixement a prop del seu potencial a mitjà termini, entorn de l’1,7%", afirma l’FMI.
La previsió d’un creixement del 2,5% per al 2025 se situa dues dècimes per sobre de la que l’FMI projectava el gener passat (quan ja va elevar al 2,3% l’esmentada previsió). La nova previsió coincideix amb la que va projectar el Govern espanyol al febrer i amb la que va publicar dimarts l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef).
Fragmentació política
Amb tot, l’organisme adverteix que "la majoria dels riscos per a les perspectives van a la baixa". Entre aquests riscos, l’FMI assenyala la "incertesa política interna" derivada de la fragmentació parlamentària i els baixos nivells pel que fa a inversió.
"La fragmentació política podria obstaculitzar la resposta fiscal si la reducció del dèficit d’Espanya no compleix els seus compromisos en el marc de governança de la UE o si sorgeixen inquietuds en el mercat sobre els riscos sobirans a Europa", assenyala l’informe. Com a exemple, el cap de la missió de l’FMI a Espanya, Romain Duval, es va referir a les dificultats del Govern espanyol per tirar endavant el seu compromís amb la Comissió Europea per pujar la fiscalitat del dièsel i equiparar-la a la de la gasolina.
La declaració final de la missió de l’FMI sobre Espanya remarca la menor exposició de l’economia espanyola a l’elevada incertesa comercial global: "L’impacte advers de l’elevada incertesa sobre la política comercial i els aranzels anunciats pel govern nord-americà a principis d’abril es veurà contingut per la limitada exposició comercial directa i indirecta d’Espanya als EUA", assenyala aquesta declaració.
Antigues receptes
L’FMI plasma en el seu informe una bateria de recomanacions de política econòmica, entre les quals, una vegada més, ha repescat antigues receptes. En matèria fiscal, el Fons Monetari adverteix de l’elevat deute públic i assenyala que augmentar la despesa en defensa fins a l’objectiu del 2% del PIB requerirà més recursos. Com a recomanació, insta Espanya a canviar de plans i concentrar en el període 2025-2029 l’ajust compromès amb Brussel·les pel Govern, en el seu pla fiscal i estructural a mitjà termini (en lloc d’allargar-lo fins al 2031).
Les receptes també s’apliquen als impostos. L’FMI planteja harmonitzar les taxes de l’IVA, així com "la millora de la tributació ecològica", començant per igualar els impostos especials al dièsel i la gasolina. "Aquestes mesures podrien substituir d’altres ad hoc i de menor impacte, com l’impost a la banca redissenyat, que s’hauria d’interrompre al final del termini de tres anys", suggereix l’informe. En pensions, l’organisme desaconsella acudir a noves pujades de les cotitzacions per abordar la bretxa de finançament del sistema. En canvi, insisteix en la seva clàssica recomanació d’"una prolongació del període de càlcul de les prestacions".
La condonació de deute autonòmic és una mesura que, des del punt de vista de l’FMI, pot facilitar el retorn gradual dels governs regionals als mercats de bons. No obstant, "per minimitzar el risc moral" se suggereix que "l’alleujament hauria d’estar condicionat que cada comunitat autònoma es comprometi amb plans de consolidació creïbles".
Notícies relacionadesSobre l sector financer espanyol es valora que "es manté en bon estat" i que la seva resiliència, si bé apunta que s’hauria d’animar els bancs a mantenir matalassos voluntaris adequats mitjançant distribucions prudents de dividends a mesura que s’implementa gradualment el nivell positiu neutral del matalàs de capital anticíclic (CCA).
L’FMI entén que, almenys de moment, el ràpid augment dels preus de la vivenda no planteja riscos per a l’estabilitat financera, "però mereix ser vigilat amb atenció i s’ha d’abordar sobretot amb mesures de política per estimular l’oferta de vivenda". Així, aconsella que, "si arriben a detectar-se indicis de préstecs de més risc, han de considerar-se eines macroprudencials preventives orientades als prestataris", com podria ser més restricció de la quantia del préstec en relació amb el valor de taxació.
- Nadons de 80 països ja mosseguen fruites i verdures de cautxú creades per dues germanes barcelonines
- El 2030 IMATGES | Així seran les noves estacions de l’L8 de FGC a l’Eixample
- Previsió meteorològica Arriba la borrasca Olivier amb fortes pluges: així afectarà Catalunya
- Sentència inèdita Un jutge de Madrid veu errors en la loteria de Nadal del 2021: números cantats que no van constar en la llista de premis
- Literatura llatinoamericana Jaime Bayly retrata les misèries sexuals de Vargas Llosa i García Márquez a ‘Los genios’
- Salut ocular Ulleres gratis per a nens: la data, cada vegada més a prop
- Negociacions Junts apressa el PSOE a complir els pactes pendents i fixa el mes maig com a data límit
- Futbol El Barça no tornarà a l’Spotify Camp Nou per al Gamper i espera poder tornar per començar la Champions
- El Govern ultima la norma contra els "megacentres" de menors migrants
- ERC i els Comuns ja negocien amb Illa un altre suplement de crèdit