Protestes a l’Argentina

Seguiment dispar en la tercera vaga general contra Milei

L’aturada impacta en el transport i l’ocupació formal, però passa per alt en l’ocupació informal al no comptar amb el suport de sindicats

Seguiment dispar en la tercera vaga general contra Milei
1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

La tercera vaga general del moviment obrer argentí contra la política econòmica i social del president Javier Milei va tenir un seguiment dispar. El Govern d’ultradreta va aconseguir que els autobusos urbans no es dobleguessin a la protesta i la ciutat de Buenos Aires i els seus populosos voltants van tenir el moviment d’un cap de setmana. Els serveis de trens i el metro no van funcionar. La mesura de força va impactar de manera contundent als aeroports i als ports. El comerç minorista va treballar amb normalitat. Les vagues de la Confederació General del Treball (CGT) solien paralitzar per complet aquest país. Les successives crisis econòmiques van reduir el treball en les indústries i l’ocupació formal, cosa que va acabar per debilitar molts sindicats que tenien una forta gravitació política. Gairebé la meitat dels argentins tenen llocs de treball informals. Bona part d’ells van donar l’esquena a la crida de la CGT.

Andrés Rodríguez, secretari adjunt de la central obrera, no obstant, va qualificar la protesta de "molt important". La CGT està pràcticament dividida respecte a com enfrontar-se d’ara endavant a Milei, que diu ser l’executor de l’"ajust més gran de la història". Un sector del sindicalisme vol acompanyar els moviments socials i els pensionistes, que expressen als sectors més afectats per les mesures del Govern, mentre que l’altra facció sindical creu que no existeixen encara les condicions polítiques per enfrontar-se amb contundència la ultradreta. "La gent ho està passant malament", va reconèixer Rodríguez.