Entendre-hi més
Els Estats Units no són país per a turistes: Trump frena les reserves de viatges

38638956 601 /
Ni l’atractiu de la mundana Nova York, ni les platges de la demòcrata Califòrnia, ni l’encant dels immensos parcs nacionals o la tranquil·litat dels ressorts de luxe de Florida se salven de les conseqüències que comencen a tenir les polítiques imperialistes i la retòrica bel·licista de Donald Trump. Amb les seves guerres comercials a la resta del món, la sevaofensiva contra la immigració i el degoteig de relats de turistes retinguts a les duanes,la imatge internacional dels Estats Units, la potència oberta culturalment, admirada i respectada arreu del món fins fa quatre dies, cau i amb aquesta, l’interès dels turistes a viatjar al país.
El portal Axios ha recollit els números d’arribades de ciutadans estrangers als 10 principals aeroports del país des de principis d’any fins al 28 de març i reflecteixen una caiguda de visitants del 18,4% respecte del mateix període de l’any passat. Sense comptabilitzar les arribades del Canadà i Mèxic (la caiguda és la més pronunciada), la governamental Agència Federal de Viatges i Turisme ha informat d’ una caiguda de l’11,6% dels visitants estrangers almarç, segons un avenç del seu informe mensual que ha facilitat a l’agència Associated Press.
Amb aquests números, les alarmes han començat a sonar en un sector que després de les bones xifres del 2024 , amb 72 milions de visitants estrangers, se les prometia felices i aspirava a superar els 77 milions el 2025, molt a prop dels nivells prepandèmia. New World Travel, una companyia californiana que organitza paquets vacacionals, constata que les seves reserves han caigut entre el 20% i el 50% en les últimes 10 setmanes. «Els Estats Units ja no es percep com una destinació amigable», afirma Marco Jan, CEO de l’empresa.
«Pot ser molt pitjor»
Entrats ja el quart mes de l’any, Tourism Economics, una important organització especialitzada de la consultoria Oxford Economics, ha pronosticat aquesta setmana una caiguda del turisme per a aquest any del 9,4%, gairebé el doble que la caiguda del 5% que va predir a principis de febrer i en sentit absolutament contrari al creixement del 9% respecte al 2024 que havia dit el desembre passat. Però a més, l’organització adverteix que aquesta tendència, «pot ser molt pitjor, a mesura que es vagin desenvolupant els esdeveniments».
Que entrar als Estats Units sempre ha sigut un tràmit farragós és de sobres conegut per qualsevol que hagi visitat el país. Inacabables qüestionaris, sol·licitud de l’ESTA, visat a l’ambaixada de Madrid després d’una entrevista presencial, llargues cues a duanes. Un error burocràtic podia suposar mantenir-se retingut i interrogat a l’aeroport durant hores i en el pitjor dels casos, la denegació del permís per entrar. Però ara pot suposar acabar uns dies a la presó.
Les notícies sobre les experiències de turistes amb visat legal o de residents estrangers amb la ‘green card’ en regla que han sigut detinguts i mal tractats per agents d’immigració a la seva arribada als Estats Units circulen pel món i amb el pas de les setmanes es van sumant països que estan advertint els seus ciutadans que siguin molt cauts si viatjaran a aquest país. Espanya ha sigut l’últim país europeu a actualitzar aquest dijous les seves recomanacions de viatge als Estats Units, una cosa que ja havien fet fa setmanes el Regne Unit, França, els Països Baixos, Alemanya, Dinamarca, Noruega i Finlàndia. També ho ha fet el Canadà i la Xina.
Enmig de la brutal guerra comercial desencadenada entre els dos gegants aquesta setmana, el Ministeri de Cultura i Turisme xinès ha demanat als seus ciutadans que sospesin els riscos de viatjar als Estats Units citant el deteriorament de les relacions bilaterals així com «la situació de seguretat» al país. Més de 1.6 milions de turistes xinesos van visitar Estats Units l’any passat, sent Disneylàndia, Nova York i Hawaii les destinacions preferides.
Visitants transgènere
En el cas d’alguns països europeus, les advertències als turistes es dirigeixen específicament al col·lectiu LGTBI per les polítiques de Trump de rebuig dels transgènere i s’avisa aquestes persones del risc que corren si en el seu passaport figura una identitat de gènere diferent del seu sexe de naixement. És el cas del Govern espanyol, en les recomanacions del qual es llegeix: «Els formularis de sol·licitud d’ESTA i visa per als EUA exigeixen que els viatgers declarin el seu sexe. Les recents mesures adoptades pel Govern dels Estats Units requereixen que aquests formularis reflecteixin el sexe biològic del viatger al néixer”.
En altres casos, són advertències més vagues i s’insta a ser especialment curós amb els tràmits duaners, advertint que els controls fronterers s’han tornat més estrictes, en el marc de l’ofensiva de l’Administració nord-americana contra la immigració il·legal. En aquest clima intimidatori,l’ONU i el Banc Mundial han instat el personal de la seva seus a Nova York a portar sempre aconsegueixo la seva identificació de treball,i còpies de les seves vises i passaports i els documents que acreditin la seva situació migratòria.
La premsa internacional està airejant diversos casos de persones que han patit desagradables experiències a les duanes d’entrada als Estats. Així li va passar a la ciutadana britànica Rebecca Burke que quan el Canadà li va rebutjar el visat de turista i la va tornar als EUA perquè demanés un de treball, va ser arrestada durant 10 dies. O famós ha sigut el cas de la canadenca Jasmine Mooney, amb permís de residència i treball a San Diego, que va passar dues setmanes tancada en presons privades. O el científic francès a qui se li va negar l’entrada perquè al seu telèfon hi havia missatges amb crítiques a les polítiques de Trump.
Adam Sacks, president de Tourism Economics, va dir en declaracions a la revista Forbes que quan la política nord-americana és contrària a Europa, afecta els viatges dels turistes europeus, i que així es va posar ja de manifest durant la invasió de l’Iraq, molt impopular a Europa. «Però el que estem veient és pitjor, perquè bàsicament estem tractant els europeus com a adversaris», afirma. «Amb cadascuna de les polítiques, cada missatge, veiem error rere error i això té un impacte directe en els viatges internacionals als Estats Units».
Les agències de viatge espanyoles
A Espanya, l ’Associació Corporativa d’Agències de Viatges Especialitzades (ACAVE) ha informat que es comença a notar un retrocés en la demanda de viatge als Estats Units per aquest any. Després d’entrevistes a 400 agències de viatge, gairebé la meitat han notificat que noten ja aquest descens i sense poder precisar que si això obeeix a la por de veure’s embolicat en un incident a la duana o a un desig de boicot, portaveus d’ACAVE sí que expliquen al PERIÓDICO que es pot establir una relació directa amb les polítiques de Trump. Altres veus del sector als Estats Units parlen també d’ un descens remarcable en la caiguda de visitants des depaïsos escandinaus, on Trump amenaça d’arrabassar el control de Groenlàndia a Dinamarca.
La situació és molt més delicada per als Estats Units en el cas dels veïns del nord i el sud: El Canadà i Mèxic, que l’any passat van enviar respectivament 20 i 16 milions de turistes al país, gairebé la meitat del total rebuts. Les reserves aèries des de Mèxic van caure el febrer el 6% però el descens és del doble en el cas canadenc, un 13%, mentre que les entrades per carretera es van reduir un 23% des de país, constituint un perfecte termòmetre el mal moment que travessen les relacions bilaterals.
Va ser l’exprimer ministre Justin Trudeau que davant la retòrica neoimperalista de Trump amb el Canadà, país a què es refereix com “l’estat 51”, i els aranzels i va instar a no viatjar als Estats Units. «Els canadencs estem dolguts. Els canadencs estem enfadats. Triarem no anar de vacances a Florida o Old Orchard Beach (Maine)», va dir. L’actual cap del Govern, Mark Carney, va donar després per «acabada» la històrica relació de cooperació bilateral.
Segons la Guia Oficial d’Aerolínies (OAG, per les sigles en anglès), les reserves anticipades per volar als EUA des del Canadà fins a finals de setembre han caigut un 76% respecte any passat. Al març només es van comprar 295.982 bitllets aeris des del Canadà , davant els 1.218.570 del mateix mes l’any passat. Air Canadà ha reduït els seus vols a Florida, Las Vegas i Arizona aquesta primavera davant la caiguda de la demanda.
El turisme és un sector clau en l’economia nord-americana. L’any passat, la indústria turística va deixar uns ingressos de 2,3 bilions de dòlars i el sector dona feina a 9,5 milions de persones. Tourism Economics calcula que amb el descens previst ara, els visitants estrangers deixaran de gastar 9.000 milions de dòlars al país aquest any.
Notícies relacionadesPerò el cop no és només econòmic. Fa anys a Barcelona, l’exambaixador israelià Shlomo Ben Ami, davant l’emergència de noves potències mundials com la Xina i l’Índia, afirmava que el lideratge global es mesurava també en la capacitat d’exercir influència cultural al món i en l’obertura a la resta del planeta, cosa que es ve a conèixer com a ‘soft power’, una cosa que semblava indiscutible als Estats Units i que Trump en menys de 100 dies al comandament està llastimant potser de forma irreversible.
Neri Karra Silaman, una reconeguda professora a la Universitat d’Oxford deia fa uns dies a la BBC: “Quan acadèmics, científics, artistes, dissenyadors i emprenedors comencin a triar altres països, els EUA perdran alguna cosa més que visitants. A llarg termini, perdrà competitivitat es convertirà en una societat tancada que sufocarà el creixement i la innovació».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- El 2030 IMATGES | Així seran les noves estacions de l’L8 de FGC a l’Eixample
- Nadons de 80 països ja mosseguen fruites i verdures de cautxú creades per dues germanes barcelonines
- Previsió meteorològica Arriba la borrasca Olivier amb fortes pluges: així afectarà Catalunya
- Sentència inèdita Un jutge de Madrid veu errors en la loteria de Nadal del 2021: números cantats que no van constar en la llista de premis
- Impost sobre la renda Avís d’Hisenda: si cobres més de 32.500 euros, tingues en compte això en la teva declaració
- El Govern ultima la norma contra els "megacentres" de menors migrants
- ERC i els Comuns ja negocien amb Illa un altre suplement de crèdit
- El PSOE acota els atacs a Alegría a una estratègia d’"assetjament" de la dreta
- Montoro afirma que l’única operació Catalunya que coneix és el FLA
- Ábalos rebat al Suprem les tesis de l’UCO sobre les seves propietats