El nou tauler global
Evitar fissures a la UE
La UE ha d’impedir que els seus governs i els seus grups empresarials intentin negociar per separat amb Trump acords bilaterals i exempcions particulars al marge de la Comissió Europea.

La unitat i l’actuació coordinada dels Vint-i-set és fonamental perquè la Unió Europea (UE) pugui afrontar amb èxit la guerra comercial global desencadenada pels Estats Units i el seu president, Donald Trump. Mantenir un front comú és essencial i la posició de la UE pot quedar debilitada per les fissures que ja han començat a sorgir, com l’oposició d’Hongria aquesta setmana a la resposta de la UE als aranzels nord-americans del 25% a l’acer i a l’alumini europeus i la inquietud que genera la reunió de la primera ministra italiana, Giorgia Meloni, amb Trump a Washington el pròxim 17 d’abril.
La unitat dels Vint-i-set va ser clau durant les negociacions de la sortida del Regne Unit de la UE per frustrar la pretensió del Govern britànic de dictar les condicions i de continuar disfrutant dels avantatges de la UE després d’abandonar-la. Els Vint-i-set van saber tallar d’arrel les maniobres britàniques per sembrar la divisió i debilitar la posició negociadora europea mitjançant contactes per separat amb diferents estats.
La UE ha d’evitar ara que els seus governs i els seus grups empresarials intentin negociar per separat amb Trump acords bilaterals i exempcions particulars al marge de la Comissió Europea. La UE ha de recordar la màxima política "divideix i venceràs", tan utilitzada pel món anglosaxó.
La UE, amb un mercat de 450 milions de consumidors i una potent indústria, és una potència econòmica de primer ordre i té un gran poder de negociació. En conjunt, és la segona economia mundial després dels EUA en valors absoluts (17,16 bilions d’euros de producte interior brut) el 2023, segons el Banc Mundial.
La UE és una enorme potència comercial, que va exportar 2,55 bilions fora del seu territori el 2023, i hi cal sumar els 4,14 bilions de les exportacions entre els seus membres dins de la UE, segons la Comissió Europea i Eurostat. La UE té a més 115 milions més d’habitants que els EUA, per la qual cosa disposa de més capacitat d’expansió del seu mercat interior. Les exportacions europees fora de la UE representen l’11,6% del comerç mundial i la seva xifra només és superada per la Xina, segons l’Organització Mundial de Comerç (OMC). La UE té molt bones cartes a la mà. Però tota aquesta força negociadora, tots aquests asos a les seves mans només valen si actuen junts com un únic jugador. Tot i que alguns països tinguin fortaleses i avantatges especials, el seu as particular, si juguen per separat perdran, perquè un as sol no val res a la partida de pòquer comercial iniciada per Trump.
I ja han aparegut les primeres fissures. Hongria, amb el seu primer ministre, Viktor Orbán, que és estret aliat de Trump, va votar en el Consell de Ministres de la UE contra la proposta consensuada per la Comissió amb els governs europeus per aplicar de manera esglaonada unes mesures de retorsió als aranzels nord-americans del 25% sobre l’acer i l’alumini europeus. La reunió de Meloni amb Trump a Washington també genera ansietat, atesa la proximitat ideològica de tots dos i el pes dels EUA en l’economia italiana. El ministre francès d’Indústria, Marc Ferracci, ha expressat el seu temor que aquesta reunió pugui debilitar la posició negociadora de la UE.
Notícies relacionadesCol·laboració amb la Xina
La unitat i coordinació dels Vint-i-set són a més fonamentals en la reorientació de l’estratègia i les relacions de la UE amb la Xina, l’altra gran potència mundial la col·laboració de la qual és essencial per protegir l’economia mundial de l’actitud erràtica i imperial dels EUA. La presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, va proposar el 4 de febrer en la Conferència d’Ambaixadors millorar les relacions amb la Xina i buscar solucions i acords mútuament satisfactoris que expandeixin el comerç i les inversions de tots dos. La reunió del president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, aquests dies a Pequín amb el líder xinès, Xi Jinping, és un altre pas per bastir ponts i millorar les relacions de cara a la cimera UE-Xina de juliol.
- Miguel Bosé: "No soc ‘woke’, no soc beneit, ni ho seré mai"
- El germà de Mercè Camprubí, des de Nova York: "Van marxar junts i amb un somriure a la cara"
- TRANSFORMACIÓ URBANÍSTICA A BCN El gran aparador del Palau de la Música
- Festa d’inauguració Barcelona culmina el parc de Glòries amb l’estrena de la seva plaça central el 26 d’abril
- A Horta-Guinardó El cost per reparar una caldera deixa sense aigua calenta una guarderia pública de Barcelona