Cuerpo defensa als Estats Units l’acostament europeu a la Xina

El titular d’Economia fa arribar al secretari del Tresor la voluntat d’Europa de buscar una «solució equilibrada» als aranzels / Afirma que hi ha una "porta oberta" a la negociació

Cuerpo defensa als Estats Units l’acostament europeu a la Xina
4
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El ministre espanyol d’Economia, Comerç i Empresa, Carlos Cuerpo, va fer arribar al secretari del Tresor dels EUA, Scott Bessent, la voluntat de la Comissió Europea de buscar una "solució equilibrada" al conflicte aranzelari obert entre les dues zones econòmiques. També li va traslladar la necessitat que el "punt de partida" sigui el que hi havia abans de les noves tarifes a l’alumini i l’acer i als automòbils i del gravamen general del 10%. "Aquest ha de ser el punt de partida", va remarcar Cuerpo després de reunir-se amb Bessent, en el marc d’un viatge institucional a Washington amb què Espanya busca aprofundir en les relacions comercials i econòmiques amb un soci estratègic, com són els EUA.

Cuerpo va qualificar de "positiva i constructiva" la reunió amb el seu homòleg nord-americà, en la qual tots dos van mantenir una conversa "oberta i franca" on no es va eludir parlar de l’enuig expressat fa uns dies pel mateix Bessent a propòsit del viatge de Pedro Sánchez al Vietnam i la Xina. El secretari del Tresor va arribar a advertir que un possible acostament al gegant asiàtic seria "com tallar-se el clatell".

També es va parlar del compromís d’Espanya amb l’OTAN per complir l’objectiu d’elevar la despesa en defensa al 2% del PIB i de fer-ho "de manera avançada", segons el ministre. "Hem tingut una conversa oberta i franca. Jo diria que molt útil, sobre tots els aspectes rellevants ara en matèria d’economia internacional, incloent-hi, per descomptat, les relacions tant dels EUA com d’Espanya i de la Unió Europea amb alguns dels actors econòmics més importants, incloent-hi també, per descomptat, la Xina", va dir Cos en una trobada amb periodistes després de la seva reunió amb el polític nord-americà.

Els periodistes van preguntar a Cuerpo si Espanya canviarà el seu acostament a la Xina. "La postura de la UE, no es tracta sol d’Espanya, és clara", va respondre el ministre. I va explicar que, per a la UE, la Xina és "un rival, un competidor en moltes àrees", però també un soci estratègic. En aquest sentit, va afegir que la UE ha d’avançar en el diàleg amb la Xina, "i això, evidentment, no és cap obstacle perquè des de la UE seguim en la voluntat d’aprofundir i d’arribar a un acord amb els EUA".

Acord beneficiós per a tots

Anant una mica més lluny, el ministre espanyol va donar a entendre que les mateixes autoritats nord-americanes també hauran d’establir un diàleg amb la Xina, "per intentar arribar a un acord, en la mesura que sigui possible, que sigui beneficiós per a tots".

El ministre espanyol va sortir de la reunió amb la sensació que efectivament hi ha "una porta oberta a la negociació" després de la moratòria aranzelària de 90 dies que la setmana passada van llançar els EUA, primer, i la UE, després. "Estem convençuts que, liderant aquesta negociació per part europea el comissari Maros Sefcovic, podrem arribar a un acord que sigui equilibrat, just i beneficiós per a les dues parts", va expressar Cuerpo. I per a Europa, aquesta "solució equilibrada" passa per prendre com a punt de partida la situació que hi havia abans de l’ofensiva aranzelària.

Des del Govern, s’insisteix, en tot cas, que aquesta no ha sigut una reunió negociadora sobre els aranzels, ja que aquest és un paper que competeix a la Comissió Europea, si bé el viatge institucional de Cuerpo a Washington s’ha abordat de forma coordinada amb les autoritats de la UE.

Aquest dilluns es va desplaçar a Washington Sefcovic, el comissari europeu de Comerç, per reunir-se amb el seu homòleg nord-americà, Howard Lutnick, en el marc de la negociació aranzelària entre la UE i els EUA. La UE ha posat a la taula una oferta per eliminar els aranzels mútuament sobre les importacions de béns industrials, inclosos els cotxes. També s’obre a explorar formes d’eliminar barreres no aranzelàries, a buscar solucions a la sobrecapacitat en els sectors de l’acer i l’alumini i a abordar aspectes relatius a les cadenes de subministrament de semiconductors i productes farmacèutics. No obstant, la Comissió Europea troba a faltar que els EUA defineixin la posició sobre aquestes propostes negociadores.

Cambra de Comerç

Abans de reunir-se amb Bessent, Cuerpo va fer una trobada ahir a Washington amb un grup de representants d’empreses nord-americanes de sectors clau com el financer, el farmacèutic i el tecnològic, organitzada per la Cambra de Comerç nord-americana. Segons fonts del Ministeri d’Economia, en aquesta reunió, Cuerpo va traslladar a les empreses un missatge de confiança i certesa davant un context internacional complex i volàtil. El ministre també va destacar els èxits de l’economia espanyola com a motor de creixement d’Europa i destinació inversora.

Notícies relacionades

"Les companyies, la majoria amb operacions a Espanya, han agraït l’obertura del Govern i el missatge de certesa que facilita la inversió en la quarta economia més gran del continent", van dir les fonts ministerials, segons les quals aquestes també van destacar "les bones perspectives de creixement de l’economia espanyola i l’estabilitat del seu marc legal i regulatori".

Cuerpo va trobar-se a més amb el president del Banc Mundial, Ajay Banga, per preparar la IV Conferència Internacional sobre Finançament per al Desenvolupament que se celebrarà al juny a Sevilla.