El drama de les dones i les nenes

La població femenina representa tres quartes parts dels desplaçats i refugiats. Les Nacions Unides assenyalen que elles pateixen amb més intensitat la malnutrició i la violència.

undefined37845933 in this photo taken tuesday  march 14  2017  a baby sufferin190930211837

undefined37845933 in this photo taken tuesday march 14 2017 a baby sufferin190930211837 / Mackenzie Knowles-Coursin

1
Es llegeix en minuts
Irene Benedicto
Irene Benedicto

Redactora d'Internacional

ver +

"Les violacions s’estan utilitzant com a arma de guerra, molt per sobre de qualsevol altre país on treballem", explica a EL PERIÓDICO la cap de comunicació a l’ONU Dones, Paloma Escudero, que és al Sudan amb motiu del tràgic segon aniversari de la Guerra Civil al país. Mentre els enfrontaments s’agreugen, la violència contra la dona gairebé es va triplicar el 2024 respecte a l’any anterior, segons l’agència de les Nacions Unides per a la igualtat de gènere. Les xifres oficials reflecteixen un augment del 288% i, tot i així, es calcula que l’augment és molt més gran, ja que molts casos continuen sense denunciar-se a causa de la por i la falta d’accés als serveis.

Les dones i les nenes són les més impactades a tots els nivells del conflicte: representen tres quartes parts de la població que s’ha vist obligada (i ha aconseguit) fugir del país. "Les dones del Sudan estan patint les formes més greus de violència, en particular violència sexual, mentre se les exclou sistemàticament dels processos de pau", va declarar Anna Mutavati, directora regional de l’ONU Dones per a l’Àfrica Oriental i Meridional.

Notícies relacionades

"Arriben en un estat de salut lamentable", afirma Escudero sobre les que aconsegueixen demanar ajuda a organitzacions humanitàries. Des de lesions físiques sense curar que es van produir fa mesos, i per a les quals ja pot haver-se fet un mal irreparable, fins a uns elevats índexs de contagi del VIH, afegit a la malnutrició, la set i l’esgotament. "És bastant comú que les dones pateixin violència sexual per part d’actors armats i traficants de persones durant la seva travessia fins que aconsegueixen arribar a un lloc teòricament segur", explica des del Caire el responsable de relacions externes de l’Alt Comissionat per als Refugiats de l’ONU (ACNUR) a Egipte, Jaime Giménez.

Diàriament arriben a punts d’ajuda de l’ACNUR dones que abans dirigien petits negocis a Khartum i que han passat a dependre de l’ajuda humanitària. Quan es detecta que han patit violència de gènere, s’activa un protocol, que l’últim any s’ha posat en marxa fins a 12 milions de vegades. Però no sempre estan fora de perill. Ni tan sols a Egipte, el país que més refugiats sudanesos acull i el més estable dels veïns del Sudan.