Trump castiga Harvard al negar-se a plegar-se a les seves exigències

El president dels EUA congela beques i contractes de la universitat per 2.200 milions

Trump castiga Harvard al negar-se a plegar-se a les seves exigències
2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Fins aquesta setmana el president dels Estats Units, Donald Trump, havia aconseguit amb les seves amenaces de retenir fons federals que universitats privades es pleguessin a les seves exigències. Aquest dilluns, no obstant, va topar amb la resistència d’un rival formidable: Harvard, el més ric i conegut centre d’educació superior dels EUA.

La negativa del prestigiós campus de Massachusetts a sucumbir a les pressions del president ha fet que el republicà les endureixi. Dilluns la seva Administració va anunciar la congelació de beques i contractes per valor de gairebé 2.300 milions de dòlars. Ahir el president va amenaçar en un missatge a Truth Social de treure a Harvard l’estatus que li dona exempcions fiscals. I l’escalada deixa en evidència la gravetat d’aquest conflicte per al futur de la llibertat d’expressió i acadèmica als EUA i, també, les formes d’extorsió de Trump.

El conflicte de Trump amb les universitats d’elit ve de lluny, però s’ha disparat des que el republicà va tornar a la presidència. Des d’aquest moment ha elevat denúncies de suposada permissivitat amb l’antisemitisme que els conservadors han llançat des que nombrosos campus van acollir protestes per la guerra de Gaza contra Israel.

El seu Govern va prendre mesures draconianes i de dubtosa constitucionalitat contra alguns manifestants, i les detencions i intents de deportacions de diversos residents legals, com els estudiants de Colúmbia Mahmoud Khlail o des de dilluns Mohsen Mahdawi, estenen l’alerta davant la creixent repressió de la llibertat d’expressió, pensament i dissens.

Croada brutal

Notícies relacionades

El poder de Trump ha donat ales a un enduriment brutal de la croada contra moviments de justícia social, racial i de gènere, i la persecució de tot programa de Diversitat, Igualtat i Inclusió o del que es denota com a woke. En el cas de Harvard, el conflicte va entrar en la seva fase explosiva divendres, quan el Govern de Trump va enviar una carta a la universitat en la qual el va acusar de "no estar complint les condicions intel·lectuals i de drets civils que justifiquen inversió federal". La missiva demanava canvis en l’estructura de govern del centre; remodelació de les polítiques d’admissions; auditories externes per a les facultats de Medicina, Salut Pública, Teologia... canvis en els càstigs disciplinaris d’estudiants, retirada del reconeixement de diversos grups d’estudiants propalestins i emprendre un procés de reforma en el que caldria enviar informes trimestrals al Govern sobre el seu compliment. L’amenaça expressa era retirar el finançament federal si no s’implantaven.

Era una carta similar a la rebuda a Colúmbia i altres universitats de la Ivy League. Però mentre el prestigiós campus de Nova York va capitular davant Trump, Harvard va respondre dilluns amb una negativa en una altra missiva enviada per dos advocats en la qual es deia que "ni Harvard ni cap altra universitat privada pot permetre’s ser presa pel Govern federal". Alan Garber, el rector, va enviar també una carta oberta. "La universitat no entregarà la seva independència ni renunciarà als seus drets constitucionals", va dir. "Cap govern, sense que importi el partit en el poder, hauria de dictar el que les universitats privades poden ensenyar, a qui poden admetre i contractar i quines àrees d’estudi o recerca poden desenvolupar", va afegir. La resposta de l’Administració va ser immediata i es van congelar els 2.200 milions de dòlars en beques, així com 60 milions en contractes.