L’Iran i els EUA pacten elaborar un guió d’acord sobre el programa nuclear
Delegacions dels dos països es tornaran a trobar la setmana que ve a Oman

Després de quatre hores de reunions a Roma, fumata blanca en les converses entre representants dels EUA i l’Iran sobre un acord nuclear. Els dos països van acordar encarregar als seus experts elaborar un guió o estructura per a un eventual pacte sobre el programa atòmic de l’Iran, tal com va anunciar el ministre d’Exteriors iranià Abbas Araqchi després de reunir-se amb l’enviat especial nord-americà per al Pròxim Orient, Steven Witkoff. Les converses es van desenvolupar amb la mediació d’un representant d’Oman, a la capital del qual, Masqat, serà precisament on tindrà lloc la pròxima trobada dissabte que ve.
"Va ser una bona reunió i puc dir que les negociacions avancen. Aquesta vegada aconseguim arribar a una millor entesa sobre una sèrie de principis i objectius", va assegurar el canceller Araqchi a la cadena estatal del seu país, abans d’afegir: "Actuem amb molta cautela; no hi ha raó per ser pessimistes en excés". "L’ambient de les converses va ser constructiu", va corroborar un enviat especial de la cadena iraniana, igual com el reporter de l’agència Tasnim, que també va reportar l’"ambient constructiu" de les negociacions. A la capital italiana, les dues delegacions van estar "en sales separades" i va ser el ministre de Relacions Exteriors omanita, Badr bin Hamad Al Busaidi, el que es va encarregar de traslladar els missatges de les dues parts.
Desmantellament
De la part nord-americana, no hi va haver cap reacció. El president Donald Trump, que el 2018 va denunciar el pacte entre l’Iran i les principals potències mundials, havia amenaçat d’atacar l’Iran si el país persa no acceptava un nou acord que li impedís desenvolupar l’arma nuclear. "Jo estic a favor d’aturar l’Iran, literalment", havia assegurat. Això sí, les condicions que Witkoff havia establert, exigint el total desmantellament del programa nuclear, van ser rebutjades per complet per la part iraniana.
Des del 2019, l’Iran ha superat i amb escreix els límits establerts en el pacte del 2015 del seu programa d’enriquiment d’urani, produint estocs d’aquest material molt per sobre del que es considera necessari per a un programa nuclear civil. Una font iraniana va assegurar a Reuters, sota anonimat, que les línies vermelles del seu país per arribar a un acord eren el desmantellament de les centrifugadores d’enriquiment d’urani, aturar per complet les operacions d’enriquiment o reduir el seu estoc d’urani enriquit per sota dels límits establerts en l’acord del 2015.
Notícies relacionadesIsrael, que al seu dia es va oposar al pacte del 2015, no descarta la possibilitat d’atacar les instal·lacions nuclears iranianes els pròxims mesos, una possibilitat de què el mateix Trump es va fer ressò recentment: "No diria que ho he descartat. No tinc pressa, perquè crec que l’Iran té l’oportunitat de tenir un gran país i viure feliç sense mort. I m’agradaria veure això. Aquesta és la meva primera opció", va dir al Despatx Oval de la Casa Blanca.
Rafael Grossi, el director de l’Organisme Internacional d’Energia Atòmica (AIEA), l’agència de l’ONU que és l’encarregada de verificar que el programa nuclear tingui un caràcter pacífic, va visitar aquesta setmana l’Iran. Abans del seu viatge, el diplomàtic argentí va afirmar en una entrevista al diari francès Le Monde que el país no estava "lluny" d’aconseguir l’arma nuclear. "Ens trobem en una fase crucial d’aquestes importants negociacions. Sabem que tenim poc temps", va declarar a Teheran.
- A JAÉN El poble més pobre d’Espanya no és tan pobre: «Aquí hi ha diners, però molts no es declaren»
- Una au intimidadora El veí de Sants que no pot sortir al terrat de Sant Jordi a Sant Joan per l’amenaça d’una gavina
- Violència de gènere Un home s’entrega a una patrulla de Mossos a l’AP-7 amb el cadàver de la seva dona al maleter
- A Terrassa L’escola acusada d’ultracatolicisme acomiada el director
- Procediment penal obert Investigats per «administració deslleial» els marmessors de la fortuna de Pere Mir, entre ells l’oncòleg Josep Tabernero