Tres mesos d’assetjament

Donald Trump /
Per si hi ha cap dubte, fa tres mesos que estem instal·lats en la incertesa global. És just el temps que fa que Donald Trump va tornar a la Casa Blanca. Des del 20 de gener no hi ha hagut ni un sol dia en què el president americà no hagi tingut en suspens mig món i l’hagi obligat a reaccionar amb mesures defensives en comptes d’avançar cap a uns escenaris més pròspers.
Teníem algunes certeses del que podia significar l’eslògan Fem que Amèrica torni a ser gran, des d’una política mesquina amb els immigrants per fer-los fràgils i atemorir-los, fins a l’abandonament dels EUA de les organitzacions internacionals incloent-hi els acords pel clima, el de prevenció de noves pandèmies i el menyspreu a la diversitat i la igualtat. Titulars que van conformar la seva campanya. Però en només tres mesos tot això s’ha quedat petit.
No sabem què ens queda per descobrir, però el que ja sabem és que amb aquest president no hi ha res que sigui segur. No ho és l’escenari geopolític. El futur és molt més negre per a Ucraïna, més insegur per a Palestina i menys estable per a tot el Pròxim Orient, incloent-hi Israel. No hi ha res de cert en tots els acords que anunciava. Com tampoc en les mesures econòmiques. El famós dia de l’alliberament Trump anunciava que els aranzels tornarien els EUA al camí perdut, però l’efecte va durar el que dura un Black Friday: en una setmana va sucumbir a la pressió i anunciava 90 dies de treva després de comprovar que s’enfonsava el deute i la borsa.
Europa s’ha unit més
El seu model polític és d’assetjament i les seves decisions, tan erràtiques que en tres mesos ha aconseguit que ningú es fiï dels EUA: ni el capital, ni els negocis, ni els països que formàvem una aliança per promoure el món lliure.
Hi ha una notícia bona, però: en aquests tres mesos Europa s’ha unit més, Alemanya recupera el lideratge, la Gran Bretanya s’acosta i l’onada ultranacionalista radical, si no remet, estarà obligada a donar més explicacions. Mentrestant, Trump, tres mesos després, més que tornar a fer gran Amèrica, el que està fent és deixar-la sola.
- SUCCESSOS ‘Lock-picking’, el nou sistema per obrir cases sense forçar panys amb què bandes de georgians roben a Espanya
- Els multireincidents se’n van a l’Hospitalet per la pressió policial
- Dol als fogons Mor Montse Guillén, la pionera que va triomfar als EUA amb la cuina catalana
- FUTBOL Així és l’acord que el Reial Madrid va tancar amb Xabi Alonso fa mesos per lligar la seva arribada
- BCN busca la fórmula per insuflar una nova vida a la seva plaça més dura
- El nou tauler global Cuerpo lloa la "solidesa" financera d’Espanya davant la crisi aranzelària
- Final d’un pontificat Les crisis del món marcaran la successió del Pontífex
- Final d’un pontificat Emoció i pompa a l’Almudena
- Glossa sense embuts del perfil més rebel de Bergoglio
- Final d’un pontificat La Sagrada Família convidarà el nou papa amb motiu del centenari de Gaudí