Sanció comunitària
Multes milionàries de la Comissió Europea a Apple i Meta per violar la llei de mercats digitals
Brussel·les havia endarrerit la seva decisió per evitar una escalada en plena guerra comercial amb els Estats Units
La Comissió Europea ha imposat aquest dimecres multes a Apple, per valor de 500 milions d’euros, i Meta, per valor de 300 milions d’euros, a l’entendre que els gegants tecnològics nord-americans han violat la llei de mercats digitals, en vigor a la Unió Europea des del 2024.
«Les decisions d’avui envien un missatge ferm i clar», ha dit Teresa Ribera, vicepresidenta executiva per a una Transició Justa, Neta i Competitiva, en un comunicat. Ribera ha defensat que les decisions de la Comissió són «fermes però equilibrades». Mentre que la vicepresidenta executiva de Sobirania Tecnològica, Henna Virkunen, ha insistit en el deure de la Comissió de «protegir els drets dels ciutadans i de les empreses innovadores a Europa».
Apple
En el cas d’Apple, l’Executiu comunitari considera que l’App Store restringeix l’habilitat dels desenvolupadors que hi distribueixen les seves apps a l’oferir alternatives més barates o ofertes a fora. «A causa d’una sèrie de restriccions imposades per Apple, els desenvolupadors d’aplicacions no poden beneficiar-se plenament dels avantatges dels canals de distribució alternatius fora de l’App Store», explica la Comissió.
Això evidentment té un impacte també en els mateixos consumidors, que tampoc es poden beneficiar d’aquestes alternatives. Brussel·les considera que Apple «no ha demostrat que aquestes restriccions siguin objectivament necessàries i proporcionades». Aquest dimecres l’Executiu comunitari demana a l’empresa que elimini aquestes restriccions.
Tot i que no són tota clatellades per a Apple. La Comissió ha tancat aquest dimecres una investigació contra la gran tecnològica relativa a la possibilitat per als usuaris de desinstal·lar fàcilment qualsevol aplicació informàtica i canviar els ajustos per defecte en iOS, així com de triar el seu navegador web per defecte en una pantalla d’elecció. Un problema que Brussel·les considera resolt.
Instagram i Facebook
Respecte a Meta, la llei de mercats digitals estableix un equilibri entre els serveis als quals els usuaris tenen accés i la seva cessió de dades personals. En cas que els usuaris no donin el seu consentiment a aquesta cessió, el proveïdor, en aquest cas Facebook i Instagram, ha d’oferir una alternativa «menys personalitzada però equivalent».
La Comissió entén que Meta va introduir un model en el qual els usuaris poden triar entre consentir o pagar per un servei sense publicitat. L’Executiu comunitari considera que aquest sistema «no s’ajustava» a la llei de mercats digitals, perquè no donava una alternativa real. Per això, aquest dimecres ha multat Meta.
No obstant, el novembre de l’any passat, Meta va posar en marxa una altra versió d’aquest model que inclou una versió que utilitza menys dades per personalitzar els anuncis. La Comissió «està avaluant actualment aquesta nova opció i prossegueix el seu diàleg amb Meta». Tot i que segons fonts comunitàries, aquest nou sistema s’havia implantat sense consultar-ho amb l’Executiu.
Multes a la baixa
L’Executiu comunitari va obrir investigacions contra les dues empreses el març de l’any passat i havia mantingut contactes en els últims mesos amb vista a resoldre els problemes. En una mostra de la tensió actual, la Comissió insisteix en el seu comunicat que «les decisions s’han adoptat després d’un ampli diàleg amb les empreses afectades» i totes dues i han pogut «exercir els seus drets de defensa».
Tenint en compte que l’Executiu comunitari pot arribar a imposar una multa de fins al 10% dels beneficis de l’empresa, els càstigs no són especialment durs. «Hem de ser proporcionats i tenir en compte tots els fets», ha explicat una alta font comunitària.
Notícies relacionadesLes mateixes fonts expliquen que la Comissió té en compte la gravetat, la durada i la reiteració de la violació de la legislació a l’hora de calcular la multa. I matisen que l’import relativament baix s’explica perquè es tracta de la primera vegada que aquestes empreses no compleixen la llei, aquesta és relativament nova i les converses continuen.
La Comissió adverteix en qualsevol cas que Apple i Meta estan obligades a complir amb les obligacions de la llei de mercats digitals, a rectificar les seves pràctiques, i a pagar les multes corresponents. Per això, tenen 60 dies des de la notificació de la decisió. Altrament, s’enfronten a noves sancions periòdiques que podrien arribar fins al 5% dels beneficis d’aquestes empreses.
- Educació L’abandonament de docents a primària es duplica a escala mundial
- Inauguració Neix Casa Abacus amb la voluntat de ser útil «a la cultura, a la societat, a Barcelona, el país i la llengua»
- EL PARTIT DE MONTJUÏC Flick se surt amb la seva
- LA FESTA DEL 23 D’ABRIL Un Sant Jordi de ‘best-sellers’ consagrats
- Accident Un funeral multitudinari acomiada la família Escobar-Camprubí
- Licitació Barcelona busca empresa per al manteniment dels seus 36.500 semàfors
- Referèndum del 2017 La fiscalia demana l’amnistia per a 27 processats pels preparatius de l’1-O
- Sant Jordi Govern i partits prometen donar un impuls al català malgrat els recels que frenen el Pacte Nacional per la Llengua
- Capella ardent Una multitud acomiada el papa Francesc a la basílica de Sant Pere
- Estafes Aquest és el fals SMS que suplanta Netflix: et bloqueja