Cuerpo creu que "hi ha voluntat d’arribar a un acord" amb Trump

El ministre d’Economia ressalta des de Washington que cal "donar temps a aquesta negociació" i "llimar" les diferències

«Si hi ha un acord, es podria baixar per sota del 10% de la tarifa que es considera com a base», assenyala 

Cuerpo creu que "hi ha voluntat d’arribar a un acord" amb Trump
2
Es llegeix en minuts

Primer la imposició d’aranzels, després les negociacions a contrarellotge. Aquest ha sigut el plantejament del president nord-americà, Donald Trump, des del principi amb la seva guerra comercial oberta cap a tots els països del món. I tot i que al principi semblava que les reunions posteriors serien dures, el republicà ha suavitzat el to a mesura que passaven els dies. Una situació similar passa amb la Unió Europea (UE). El ministre d’Economia, Empresa i Comerç, Carlos Cuerpo, va assegurar ahir des de Washington que tant des de la UE com des dels Estats Units "hi ha una voluntat d’arribar a un acord i fer-ho en aquest marc dels 90 dies que ens hem donat per negociar".

Cuerpo va explicar després de la seva reunió amb el representant de Comerç dels Estats Units, Jamieson Greer, que "hi ha hagut demandes concretes per part dels Estats Units sobre què és el que esperen" perquè, al cap i a la fi, el problema rau en la "falta de claredat sobre què volen exactament". Tanmateix, va afegir que cap dels dos ha entrat en detalls, ja que aquest assumpte correspon als negociadors de les dues parts.

El ministre va afirmar que "cal donar temps a aquesta negociació" a fi de posar el marc detallat que interessa a cada un sobre la taula i, tot seguit, anar "llimant" aquestes diferències per arribar a un acord. Això sí, en la reunió sí que s’ha esmentat l’anomenada taxa Google, esmentada també pel secretari d’Estat de Comerç nord-americà, Scott Bessent, fa una setmana. Sobre aquesta qüestió, el ministre va assegurar que es tracta d’una discussió que es té en l’àmbit de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE), que també ha sigut portada a terme per països com França i el Regne Unit.

Després de la reunió, Cuerpo va assegurar que la seva sensació és que, "si hi ha un acord, podria baixar per sota del 10% de la tarifa que es considera com a base". Tot depèn de si els diferents països, i també la Unió Europea, aconsegueixen reduir el dèficit comercial que tenen els Estats Units respecte als seus grans socis comercials. "En aquest sentit, el que hem de trobar entre tots és una manera d’acostar-nos a aquest problema de tal manera que sigui en benefici de tothom", va afegir.

Amèrica "no ha d’anar sola"

Notícies relacionades

En el marc de les Reunions de Primavera fetes aquesta setmana pel Fons Monetari Internacional (FMI), en les quals es van rebaixar les previsions de creixement de tots els països per les tensions aranzelàries a excepció d’Espanya, Bessent va criticar les institucions nascudes de la Conferència de Bretton Woods i va afirmar que necessitaven una reforma. En el seu discurs també va utilitzar una modificació del lema de Trump: America First means not America Alone [Amèrica primer no significa Amèrica sola].

"Hem d’entendre que continua estant en l’ordre multilateral i que continua apostant per aquest ordre i per les institucions que el componen, com són l’FMI i el Banc Mundial", va afirmar el ministre Cuerpo. "Ells evidentment tenen unes demandes respecte a quines han de ser les funcions o la futura actuació d’aquestes institucions", va apuntar al·ludint a continuar endavant amb la lluita contra el canvi climàtic com un bé públic.