D’Olot a l’armada japonesa
Industrials tèxtils catalans creen cadenes sense acer que ja utilitzen quatre marines de guerra: Itàlia, França, Espanya i el Japó. La d’aquest últim ha comprat les seves baules, un 80% menys pesades que les de metall i vuit vegades més resistents. Les empreses tenen instal·lacions a Sant Jaume de Llierca i Granollers.

A l’hora de volar o de navegar, pocs factors hi ha més importants que el pes a bord. Potser un altre: la resistència de les subjeccions. Els dos detalls són crucials quan un helicòpter Chinook transporta un vehicle per l’aire, o un vaixell amfibi el porta a la panxa, enmig de l’onatge. I en els dos detalls incideix una novetat industrial catalana del cada vegada més inabastable àmbit de les tecnologies de doble ús, i per la qual s’interessa l’emergent sector de la defensa.
Es tracta d’una cadena, i aguanta pesos i torsions realment descomunals, però no és d’acer, ni pesa com l’acer, ni es corroeix com l’acer, ni costa tant com l’acer. Intervé en la seva creació l’aliança de dues sagues industrials, una d’Olot i l’altra de Granollers, i pel seu producte s’estan interessant els exèrcits.
De fet, han començat a comprar la cadena les marines de guerra d’Itàlia, de França i del Japó, a banda de l’Armada espanyola. Fins i tot l’Exèrcit de Terra també l’ha provat per a les seves necessitats logístiques.
La firma IMC (Indústries Murtra Cadena) és la propietària de Murlink. Així anomenen la seva cadena. És purament tèxtil. Es fabrica sense metall, entrellaçant fils d’un material, la fibra d’invenció neerlandesa Dyneema, que es considera de les més resistents del món. La seva força respon al vell principi de les braçades de joncs: un fil sol pot no ser gaire, però com més fils es trenen a cada baula, més irrompible resulta.
El 2020, imperant encara la pandèmia de covid, recorda el barceloní Eudald Murtra estar fent càlculs a casa seva. Va ser quan van concebre la idea els Murtra i els Vilanova. Eudald i Evaristo Murtra són part de la generació jove de la família lligada al grup tèxtil Murtra. Per la seva banda, Manuel i David Vilanova estan en la propietat de Tavil.
Murtra i Tavil es van ajuntar per al projecte, inicialment previst per a la logística civil, però amb aquest protagonisme creixent en la defensa. Murtra posa el teixit des de la seva planta a Granollers, i Tavil aporta una mecanització robòtica dissenyada i patentada per elaborar aquestes cadenes tèxtils, en unes distòpiques instal·lacions aixecades entre boscos i muntanyes a Sant Jaume de Llierca, a prop d’Olot.
Tavil va començar fabricant maquinària el 1925, per la qual cosa la seva activitat ja és centenària. Els Murtra són el present d’una saga del tèxtil català que es remunta a 1892 –amb la qual també està emparentat el president de Telefónica, Marc Murtra– i que de la fabricació de draps i filatures al segle XIX va escalar a una nova dimensió industrial amb els cinturons de seguretat de l’automoció als anys 60. Aquest no és el primer ús militar dels seus teixits. Ja havien aparegut cingles cosides pels Murtra en les subjeccions dels paracaigudes que fabrica, també a Catalunya, CIMSA Ingeniería de Sistemas.
Un alt oficial de l’Armada comenta que les cadenes lleugeres estan cridades a revolucionar la logística militar, però també la feina als vaixells, "per preu i per pes; les dues coses es tenen molt en compte en una drassana".
El naval és un món de magnituds tremendes en els seus components. Àncores de 30 tones als portaavions, que precisen cadenes de baules d’acer de 150 quilos cada una; grans i pesats molinets per manejar-les, caixes de cadenes a les proes dels vaixells amb elements de 20.000 quilos, cingles a les bodegues que cal canviar per corrosió quan les jubila el salnitre, subjeccions amb longituds superiors a les 50 plantes de la Torre de Cristal de Madrid…
Les baules sintètiques de fabricació catalana són un 80% menys pesades que les d’acer; i vuit vegades superior el seu aguant davant la torsió, el balanceig, la corrosió, la intempèrie davant, per exemple, un cable d’acer trenat. Els ha provat l’Exèrcit carregant vehicles tàctics en combois i helicòpters Chinook… i també la mateixa empresa suspenent en l’aire un carro de combat francès de 50 tones.
Notícies relacionadesOportunitats
Fins ara, Murlink recorria els mercats dels sectors que necessiten fer grans estibes, l’extens entramat de la logística civil. També han anat a la fira de la indústria de la defensa, Feindef, però aquest mercat continua sent "residual avui", explica Eudald Murtra. A Europa hi ha dues empreses més que venen cadenes tèxtils, però els catalans "som els únics amb la producció integrada i automatitzada", assegura l’industrial. El rearmament europeu obre oportunitats fins ara no pensades per al sector tèxtil: un exèrcit necessita milions de municions, però també milers i milers de cadenes.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Xarxa elèctrica ¿Què és el zero energètic, la principal hipòtesi de l'apagada generalitzada?
- Tall del subministrament elèctric Apagada generalitzada a Espanya: ¿què ha passat amb la llum?
- Apagada massiva La llum també se'n va a Portugal en una apagada que afecta Europa
- Xarxa elèctrica Les causes de l'apagada massiva a Espanya i Portugal
- D’Olot a l’armada japonesa