El conclave per elegir el successor del papa Francesc s’iniciarà el 7 de maig

Els cardenals fixen la data de la trobada a la Capella Sixtina 

La cinquena congregació general serveix també perquè els prelats debutants comencin a conèixer-se i expressar les seves posicions

El conclave per elegir el successor del papa Francesc s’iniciarà el 7 de maig
3
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

La Congregació de Cardenals ha fixat data per a l’elecció del successor del papa Francesc. Els cardenals van anunciar ahir que es tancaran en conclave el 7 de maig, tres dies després d’haver acabat les anomenades novendials (nou dies de misses pel difunt pontífex), que van començar dissabte, dia del funeral. La informació, que havia començat a dir-se a primera hora del dia, va ser finalment confirmada pel portaveu vaticà, Matteo Bruni.

La decisió es va prendre durant la cinquena congregació general de cardenals, en què van participar prop de 190 cardenals i uns 20 van intervenir. De fet, la trobada va durar unes tres hores i mitja, i també va ser la veritable primera ocasió en què molts cardenals "nous" van començar a conèixer-se, estudiar-se i expressar les seves postures.

Amb aquest fi, els purpurats tindran d’ara endavant vuit dies, un termini fixat partint de regles internes. En aquest període de temps, tret de l’1 i el 4 de maig, en els quals no hi haurà reunions, els cardenals continuaran veient-se en les congregacions generals que, segons la previsió, es mantindran cada dia en el mateix horari, aproximadament de 9.00 a 12.00 del migdia. No obstant, tampoc es descarten canvis d’últim minut.

Encara queda també per aclarir la xifra definitiva de cardenals amb dret a participar en el conclave que finalment seran a la Capella Sixtina per elegir el futur cap de l’Església catòlica. El nombre encara es manté incert i oscil·la entre els 134 i els 135, ja que, per exemple, el bosnià Vinko Puljic va informar que ha rebut el vistiplau del seu metge per viatjar i podrà anar a Roma, cosa que en principi no era clara.

Una altra incògnita és la del cardenal italià Giovanni Angelo Becciu, condemnat per irregularitats financeres i que la setmana passada reclamava participar en la reunió per elegir el successor de Francesc. Segons informació publicada ahir per la premsa italiana, Becciu hauria renunciat a ser a la Capella Sixtina –segons alguns, després de veure uns "documents"–, però el Vaticà no es va pronunciar sobre aquesta informació. Seria, en canvi, pràcticament segura l’absència de l’espanyol Antonio Cañizares, que ja la setmana passada va fer saber que no podrà ser a la reunió per motius de salut.

La tensió és molt elevada. Cap període de seu vacant –el període de transició entre un papa i l’altre, en argot vaticà– s’havia desenvolupat sota tanta expectació pública des de Joan Pau II. En dècades, el Vaticà no havia hagut de suportar el setge de multituds tan immenses i l’elevadíssima atenció mediàtica dels últims dies (2.700 periodistes acreditats només per a l’esdeveniment, que s’afegeixen als 600 cronistes ja registrats de manera permanent davant la Santa Seu).

Finalment, però, també cal tenir en consideració que la pressió sobre els cardenals és molt alta perquè, en veritat, el període de transició també resulta bastant costós. Segons estimacions, tan sols la tancada dels cardenals a la Capella Sixtina pot costar entre uns 100.000 i 150.000 euros al dia a les arques de la Santa Seu, atès que en aquest període els museus vaticans s’han de mantenir tancats i els turistes no hi poden entrar. Això significa que en aquest temps el Vaticà es quedarà sense una de les seves principals fonts d’ingressos.

Durada de les discussions

Potser per això també els cardenals semblen una mica confusos sobre la durada del conclave. Reflex d’això va ser que, un dia després que el cardenal Reinhard Marx digués que s’esperava un conclave breu, el suec Anders Arborelius afirmés el contrari. "Serà llarg, no ens coneixem", va dir Arborelius.

Notícies relacionades

"No ho sé [si serà llarg o breu]. Sens dubte haurem de tenir molta valentia", va afegir, més cautelós, l’argentí Ángel Rossi. "Esperem, sobretot, que hi hagi unitat. És necessari continuar al camí de Francesc i seguir el camí de la caritat", va afegir el purpurat originari de Córdoba (Argentina).

L’opció d’un conclave prolongat sembla, en tot cas, la favorita de les cases d’apostes angleses. Dues, BetMGM i Unibet, estimaven una mitjana d’entre 5 i 8 fumates, fins a veure el fum blanc que indicarà que els prínceps de l’Església han arribat a una decisió que marcarà el destí d’una institució amb 1.300 milions de fidels.