Visibilització

La lluita contra la pandèmia posa en relleu el compromís de la infermeria

Les infermeres són un dels col·lectius més implicats en la cura i l'atenció dels pacients

El contacte amb els malalts ha permès establir vincles molt entranyables

ifema6

ifema6

1
Es llegeix en minuts
Alberto Larriba

La lluita contra la pandèmia ha posat en relleu la importància de la infermeria. Així ho creu Mª Ángeles Carballo, infermera del Summa que ha exercit com a supervisora voluntària al pavelló 9 de l’hospital d’Ifema. «La infermeria s’ha fet visible», afirma. «Tant de bo aquesta percepció perduri en el temps», diu.

El seu debut a l’hospital de campanya no va ser fàcil: «Em vaig trobar un pavelló buit que en poc temps rebria 200 pacients», recorda. Però «gràcies a la col·laboració, la solidaritat i la camaraderia entre diferents estaments vam aconseguir tirar endavant».

Malgrat la gran càrrega de treball derivada de la constant arribada de pacients i els moments difícils que s’han viscut, sobretot emocionalment, l’experiència ha resultat «molt positiva», afirma la Mª Ángeles. La implicació de tots els intervinents a Ifema ha sigut exemplar. «No ens importaven les hores de feina. El més important era que l’hospital havia de funcionar», diu. «El pacient era el nostre objectiu principal. Ells t’ho donen tot i compensen el teu esforç i dedicació», afirma.

Notícies relacionades

El dia a dia al recinte hospitalari ha deixat molts records, uns de durs i altres d’entranyables. Entre els primers, quan una dona ingressada a Ifema va rebre la notícia de la mort del seu marit, ingressat en un altre hospital. Entre els segons, el moment en què un fill va demanar parlar amb la seva mare hospitalitzada per videoconferència. «Va ser molt emotiu», diu la infermera, que aprofita l’oportunitat per remarcar «l’encomiable treball dels meus companys a tots els hospitals d’Espanya».        

Iniciativa premiada

Altres infermeres del Summa, Ana Ruiz i Alba Justicia, juntament amb els voluntaris del Samur, Mar Eguiluz i José Luis Molinero, rebran el guardó Antonio de Sancha de l’Associació d’Editors de Madrid per idear i gestionar la Biblioteca Resistiré, que ha proporcionat llibres, revistes, passatemps i ulleres de lectura, procedents de donacions, als pacients de l’hospital Ifema. «La humanització cura igual que la medicació», ha afirmat Ana Ruiz, que considera els llibres com a magnífics recursos terapèutics contra el dolor, la solitud i el descoratjament.

Temes:

Coronavirus