ELS 92 DEL 92
Carles Gaig: el maratonià de la cuina barcelonina
«Nosaltres estàvem a la perifèria», diu el xef. Horta era la perifèria, amb les obres de la ronda de Dalt a tall de corona d’espines
Carles Gaig se hace cargo del restaurante Petit Comitè. /
«És la meva primera baixa en més de 50 anys d’ofici». Carles Gaig Framis (Barcelona, 1948) té el genoll trencat, «desgastat», diu: mig segle pencant dret és un martiri. Una lesió de maratonià de la cuina.
Gaig és EL cuiner de Barcelona, veteraníssim: si no n’és el degà, el vicedegà. A Horta, els besavis van començar a donar menjar als carreters el 1869 i ell segueix, ara a Petit Comitè i a Gaig Barcelona, mentre el genoll l’hi permeti.
La Fonda Gaig, l’original, el restaurant de glòria olímpica i post, ja no existeix, va tancar el 2004, tot i que queda en la memòria d’aquells que van viure aquell temps banyat en foie-gras.
Quan el 1986, Pasqual Maragall va anunciar a saltirons, a tall d’escalfament, que els cèrcols es posaven sobre la ciutat, a Barcelona va començar l’era del martell pneumàtic. Impulsat pel moviment tectònic de les obres, Gaig va encarregar la reforma del local a l’arquitecte Dani Freixes, autor també d’icones ‘noranta-i-dosistes’ com Zsa-Zsa Bar (1989).
Torxa i cendra
«Nosaltres estàvem a la perifèria». Horta era la perifèria, amb les obres de la ronda de Dalt a tall de corona d’espines. Llavors encara s’aparcava sobre les voreres, i tot i que era clar, és clar, hi havia una permissivitat només de vegades multada. Anar al Gaig, aparcar a Horta, pujar les quatre rodes a la vorera.
El 1993, quan la torxa olímpica estava apagada i ja tot era cendra, va arribar la brillantor particular: «Ens van donar l’estrella. I va ser l’autèntic impuls». Aquesta estrella els va anar seguint en els successius trasllats, sempre amb la seva sòcia i parella, Fina Navarro, fins a l’extinció. Mig segle de carrera donen per a alegries i planxes.
El 92 va obligar el cuiner a una vida desdoblada: «Va coincidir amb l’Expo de Sevilla. Vam portar els nostres plats al pavelló d’Espanya: els canelons, l’arròs de colomí amb ceps, les espardenyes... Barcelona a Sevilla, en aquella bogeria estiuenca que va convertir Espanya en una revetlla de sud a est, el cel cobert per bombetes.
La de Gaig ha sigut una avantguarda tranquil·la, sense ensurts, amb exitassos dels noranta que continuen vigents: l’amanida d’ous de reig i morrets de vedella, el suquet de gambes i espardenyes, la llata amb salsa de fricandó o l’arròs ja anomenat, que és un arròs d’altura, dels colomars que van desaparèixer.
A més de Gaig, en aquella perifèria que rebia els gurmets imberbes i els gurmets amb sotabarba, les taules barcelonines es balancejaven entre el classicisme francocatalà i una modernitat que treia el nas amb prudència: Via Veneto, Reno, Eldorado Petit, La Dama, El Racó d’en Freixa, Ca L’Isidre, Blau, Florián, Jaume de Provença, Neichel o La Odisea.
«Soc de foc», diu el xef amb referència que prefereix la flama a la inducció, és a dir, l’energia que es veu.
Notícies relacionadesNascut a l’abril, tenia 44 anys el 1992 i ara, en càlcul veloç a l’estil Carl Lewis, 74: «No vull estar a les cotxeres».
Vol que el genoll funcioni per tornar a la Boqueria, recuperar-la: que Barcelona sigui barcelonina.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034