ASSUMPTES PROPIS
Terry Virts, astronauta: «Al veure sortir el Sol sobre la Terra, vaig sentir Déu»
Terry Virts (Baltimore, 1967) ha posat la seva vida en risc moltes vegades. Al tripular l’acoblament final de l’Estació Espacial Internacional (ISS) com a pilot del transbordador Endeavour. Al passar 200 dies a l’ISS com a comandant de l’Expedició 43. Però no estava preparat per al que va passar: un vell amic de Harvard, Jordi Jové, el portava a veure un observatori de Girona quatre dies abans de la conferència que va fer al CosmoCaixa, en coordinació amb Casa Dalmases. Es van trencar els frens i Jové va fer una maniobra per aturar el vehicle que va acabar amb la seva vida i se la va salvar a ell. Virts no ha volgut cancel·lar aquesta ni altres entrevistes, a tall d’homenatge.
Pensava començar preguntant si s’està millor allà a dalt o aquí a baix, però ara...
La tragèdia forma part de la vida, tant a la Terra com a l’espai. El 2003 vaig veure morir set companys quan el Colúmbia es va desintegrar al reingressar a l’atmosfera. Aquesta vegada, el Jordi va morir per salvar-me. Havíem passat tot el dia junts, parlant del futur, i en un moment donat em va dir: «Terry, has de viure cada segon com si fos un regal».
No deixa de ser paradoxal. Amb la quantitat de vegades que ha corregut riscos.
No puc comptar amb els dits de les mans i els peus les vegades que he estat a punt de morir. Vaig ser pilot d’avions de combat a l’Iraq i he participat en maniobres complexes a l’espai. No sé per què continuo estant viu.
No sé per què continuo estant viu.
¿Creu en Déu?
Quan em vaig llicenciar de les missions espacials, vaig pensar: «No tinc prou fe per ser un ateu». He estudiat molt sobre el meu cervell i el meu cor; he pogut veure l’Univers, i crec que algú va iniciar tot això.
La ciència mira d’explicar-ho.
Si vostè troba un rellotge en un bosc, ¿pensaria que el vent, la pluja i un llampec el van crear? M’apassionen la feina del CERN (on és el Gran Col·lisionador d'Hadrons) i del telescopi James Webb, però alhora penso: «Déu ha d’existir». I m’agradaria veure la creació des del seu punt de vista.
¿L’espai exterior li ha donat alguna prova?
Definitivament, sí. En un passeig espacial estava unint cables, completament sol, vaig girar el cap, vaig veure la sortida del Sol sobre la Terra i vaig sentir Déu. Es va superposar l’aspecte prosaic d’aquells cables i l’experiència del sublim.
¿Li fa res passar a qüestions més banals?
En absolut.
¿S’hi dorm bé?
És millor dormir sense gravetat. Et fiques al sac i flotes.
¿Es tenen relacions sexuals?
Dedico a aquesta qüestió un capítol del meu llibre ‘How to Astronaut’. Es titula ‘Van ser 200 dies llarguíssims’. Només li dic això.
Cal tenir la ment freda.
Els astronautes seguim el que en psicologia es diu «compartició». Si t’estàs divorciant i has de pilotar, amagues com et sents en una capsa i et concentres en la missió. Va molt bé per a la feina, però no per a la vida.
«Va ser decebedor veure els cosmonautes russos desplegar la bandera per promoure la guerra d’Ucraïna»
Ho entenc. ¿Quantes vegades va dir allò de «Houston, tenim un problema»?
El 2015 vaig viure una fuga d’amoníac del radiador, que és mortífera. Enmig de l’annexió de Crimea, Dimitri Rogozin, un ‘home’ de Putin que avui és cap de l’Agència Espacial, ens va trucar per ràdio: «Col·legues nord-americans, us podeu quedar a la part russa tant com necessiteu». L’espai ens ensenyava com havíem d’actuar.
Ara mateix, tres dels sis cosmonautes de l’Estació Espacial Internacional són russos.
Va ser decebedor veure’ls desplegar la bandera de l’autoproclamada República Popular de Lugansk. Estic convençut que feien el que se’ls ordenava, per promoure la guerra.
Si s’ha de jutjar pel seu compte de Twitter, Ucraïna és una de les seves preocupacions més importants.
Els que van a l’espai no tornen a la Terra necessàriament per fer el bé. Tres cosmonautes russos amb els quals vaig treballar van anar a la Duma per recolzar la invasió. I Valentina Tereixkova, la primera cosmonauta dona, va validar la llei que permet a Putin ser dictador vitalici i provocar la recessió al món. Això és 100 vegades pitjor que allò de Crimea. Cap demòcrata no pot tolerar dictadures com la xinesa o la russa.
Els que van a l’espai no tornen a la Terra necessàriament per fer el bé.
¿Té vostè ambició política?
És una de les meves actuals passions. Però no soc demòcrata ni republicà, soc de centre. Necessitem una Amèrica del Nord forta per ajudar la resta de les democràcies. I per fer-ho cal posar casa nostra en ordre.
Vista des de fora, ¿l’espècie humana és molt estúpida?
L’astronauta italiana Samantha Christophetti, un dels éssers humans més increïbles que conec, em va dir: «Tots som a la mateixa nau i hem d’actuar com a part de la tripulació, no només com a passatgers.»
Notícies relacionadesPot ser que acabin decidint-ho Elon Musk i Jeff Bezos.
Necessiten llançar desenes de milers de satèl·lits per aconseguir internet des de l’espai i els residus que generaran s’hi quedaran durant segles. Les generacions futures ens culparan d’haver-ho consentit.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia