Sorteig Extraordinari de Nadal

¿Pot un vident encertar el número del Gordo de la Loteria de Nadal?

El dia 22 de desembre podreu saber si el vostre número ha sigut afortunat amb el comprovador de premis del Sorteig de Nadal

¿Pot un vident encertar el número del Gordo de la Loteria de Nadal?
3
Es llegeix en minuts
Manuela Valdés

La Loteria de Nadal està plena de supersticions i creences. A l’hora de comprar dècims per a aquest sorteig, molts jugadors recorren a petits rituals o tradicions que, segons ells, augmenten les possibilitats de guanyar un premi. D’entre totes les superxeries que giren entorn d’aquest sorteig, es troba la figura del vident. Hi ha persones que recorren a aquests «endevins» convençudes que podran sentir de les seves pròpies boques els números del Gordo de Nadal o d’algun dels premis principals.

«L’altre dia vaig entrar a comprar un dècim de Nadal en una administració als afores de Madrid i de sobte la dependenta va començar a cridar», explica a Efe el mediàtic vident Rappel. Pel que sembla, la jove havia somiat que donaria El Gordo si veia el vident entrar per la porta del seu establiment.

Tal va ser l’enrenou que es va formar que altres clients del local es van fixar en els dècims que elegia el personatge televisiu i van demanar a la dependenta que els donés exactament els mateixos que s’havia emportat. Segons Rappel, «la gent es pensa que jo porto el número al cap, com si anés repartint llavors», i no obstant «és una cosa que no hi ha astròleg al món que ho sàpiga».

¿Vidència o probabilitat?

Per a Roberto Atanes, professor d’estadística i investigació de la Universitat CEU San Pablo, «la probabilitat que et toqui El Gordo és de 0,001%». Segons l’expert, en el Sorteig de Nadal hi ha el que es diu «probabilitat uniforme» entre els 100.000 números que són al bombo, és a dir, «tots els números tenen la mateixa probabilitat de sortir».

Més enllà de creences i supersticions, el professor creu que la millor opció per guanyar un premi a la Loteria de Nadal és diversificar perquè «si comprem cinc números diferents hi ha més probabilitats que toqui». D’altra banda, adverteix que jugar el mateix número no fa que augmentin les possibilitats perquè «cada sorteig és un succés independent» i cada any tots els números tenen les mateixes opcions.

Les preguntes als vidents

Recórrer a vidents per conèixer els números de la Loteria de Nadal té una explicació psicològica. Per a Valentín Martínez-Otero, doctor en psicologia a la Universitat Complutense, «moltes persones s’aferren a la taula de salvació i tendeixen a aquest tipus d’explicacions i prediccions per la seva pròpia situació personal». El doctor assegura que «no hi ha un perfil únic» de persones que acudeixin a aquests serveis paranormals, però sí que hi ha «un nombre significatiu de persones que ho fan perquè tenen poca informació».

El psicòleg creu que la pandèmia ha fet que s’incrementi el nombre de persones que es decanten per aquest tipus de pràctiques, una cosa que respon a «certs problemes d’estrès, d’ansietat i desadaptatius que provoquen poca confiança en un món racional».

Notícies relacionades

Martínez-Otero demana posar en relleu «el benefici que genera la il·lusió» a l’hora de comprar loteria, un estat que compara al d’«una persona que creu molt en el seu equip», però parla d’un corrent «ben assentat i potser creixent» de persones que s’aferren a explicacions paranormals. «El problema és quan un s’instal·la en un món màgic i irracional», sentencia l’expert, que alerta que això pot provocar un trastorn adaptatiu en la persona.

Una de les moltes anècdotes que explica Rappel és la d’una dependenta d’uns desapareguts grans magatzems que, després de sentir el vident en un programa de televisió presentat pel periodista Jesús Hermida, va comprar diversos bitllets amb l’acabament amb què havia pronosticat que tocaria El Gordo i els va repartir per tota la secció de senyores. «Davant la insistència d’Hermida que em va posar contra les cordes, jo vaig contestar que acabaria en 46 o 64», explica Rappel, que encara guarda els retalls de premsa de la Loteria de Nadal d’aquell any en la qual per «casualitat espontània» va encertar que el premi acabaria en 64 per a alegria de les dependentes de la secció de senyora d’aquests grans magatzems.