POLÈMICA AL VOLTANT De LA DIRIGENT DEL PP
Tempesta política pel suposat fals màster de Cifuentes
Cs, el PSOE i Podem exigeixen la compareixença de la presidenta madrilenya
La dirigent del PP defensa la "legalitat" del seu títol i la universitat parla d'error
Amb el record encara fresc de la tensa sessió al voltant de la presumpta corrupció del PP a la qual es va enfrontar dimarts, Cristina Cifuentes es va despertar ahir amb una notícia que podria enterbolir el seu futur polític, més que els informes de la Guàrdia Civil que posaven en dubte el seu paper en una adjudicació, pels quals no va ser imputada. L’expresidenta de la Comunitat de Madrid va obtenir, segons va publicar Eldiario.es, el títol d’un màster a la Universitat Rei Joan Carles (URJC) amb notes falsificades, cosa que va destapar una autèntica tempesta política, que el rector del centre va mirar de capejar sortint a recolzar la dirigent del PP, quan aquesta va defensar «la legalitat» del seu títol i va assegurar que no pensa dimitir.
Tant Ciutadans, soci dels populars a la comunitat, com el PSOE i Units Podem li van exigir que comparegui per donar explicacions immediates. El president del partit taronja, Albert Rivera, va subratllar que la falsificació del currículum no només incompleix el pacte d’investidura entre el PP i el seu partit –és un dels punts de l’acord–, sinó que a més a més pot comportar un delicte penal.
Cifuentes es va mantenir oculta fins a les deu de la nit, quan va concedir una entrevista a Onda Cero, poc després d’emetre un comunicat. La primera reacció va venir de la seva mà dreta al Govern regional, Ángel Garrido, que va assenyalar que la dirigent havia demanat tota la informació sobre el seu expedient acadèmic perquè tot quedés «aclarit».
"Una mala transcripció"
Al voltant de dos quarts de dues de la tarda, el rector i diversos professors de la universitat, on Cifuentes va cursar el màster sobre dret públic autonòmic, el curs 2011-2012, van reconèixer que es va canviar la nota de «no presentat» a «notable» en dues assignatures, però van salvar la cara a la presidenta a l’apuntar a un error per una «mala transcripció». El rector, Javier Ramos, va ser contundent: «No existeix cap mena d’irregularitat». Segons la seva versió, en les dues assignatures en qüestió –una de les quals era el treball de final de carrera–, Cifuentes va obtenir la mateixa nota: 7,5 punts. Però a causa d’una «mala transcripció» en la introducció d’aquests resultats, a la plataforma informàtica va quedar registrat que Cifuentes no s’hi va presentar.
Dos anys després, el 2014, la dirigent va sol·licitar el títol obtingut i, segons la versió de la universitat, és quan es va detectar l’error. «Es va contactar amb els professors i es va veure que havia obtingut una qualificació de 7,5 punts», van explicar els responsables de la URJC.
Altres sospites sobre el centre
La versió de qualsevol universitat pública a favor d’un alumne qüestionat hauria de dissipar les ombres de sospita. No obstant, la URJC ha sigut posada en qüestió en diverses ocasions pels seus vincles amb nombrosos alts càrrecs del PP. A més a més, l’anterior rector, Fernando Suárez, es va veure obligat a dimitir quan es van publicar un llarg historial de plagis.
En aquest context, el podemista Íñigo Errejón, previsible competidor electoral de Cifuentes en les eleccions autonòmiques de l’any que ve, va insistir a dir que hi ha «massa llacunes» i «contradiccions». Des del PSOE, el seu portaveu i alcalde de Valladolid, Óscar Puente, va criticar a través de Twitter que hagi sigut la universitat la que ha comparegut per «tapar les vergonyes» de la presidenta de Madrid.
El comunicat que va difondre la presidència de la Comunitat de Madrid, juntament amb documentació amb la qual es pretenia desmentir la falsificació, apunta a «la legalitat i transparència de tot el procediment». Entre aquesta documentació, l’acta del tribunal que data en el 2 de juliol del 2012 el treball d’avaluació de final de màster. No obstant, Eldiario.es va rebatre poc després aquestes dades amb una nova informació, segons la qual el registre de secretaria revela que la presidenta de la Comunitat de Madrid va pagar les taxes per matricular-se per segona vegada en aquell treball el 5 de novembre; és a dir, quatre mesos després.
L’ocultació
Notícies relacionadesCrida l’atenció que Cifuentes decidís ocultar-se fins ben entrada la nit, atès que sempre s’ha caracteritzat per donar la cara i comparèixer davant els mitjans de comunicació. De fet, quan es van publicar dos informes de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, el maig passat, que van denunciar la seva presumpta implicació en les suposades irregularitats en l’adjudicació d’un contracte a Arturo Fernández, imputat en el cas Púnica, en la seva etapa de vicepresidenta de l’Assemblea de Madrid, no va trigar a sortir a la palestra per denunciar un possible «foc amic». I això que Cifuentes és una de les dirigents conservadores situades en la carrera per succeir Mariano Rajoy, si és que algun dia el president del Govern decideix fer un pas enrere.
A Onda Cero, Cifuentes es va declarar indignada davant el que va titllar d’«atac totalment ferotge» per part dels seus adversaris polítics. I va ser contundent al descartar la seva dimissió: «Si algú pensa que em farà mal i faré marxa enrere, soc filla de militar i m’he criat en la cultura de l’esforç i que no reculo ni per agafar impuls». «Que segueixin especulant», va desafiar.
Comunitat de Madrid Cristina Cifuentes PP - Partit Popular Corrupció Corrupció al PP Cas Cifuentes URJC
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"