Delicte de falsedat documental
Cifuentes rebutja declarar en la comissió d'universitats sobre el 'cas Màster'
L'expresidenta de la Comunitat s'ha acollit al seu dret de defensa per no respondre preguntes
L’expresidenta de la Comunitat de Madrid Cristina Cifuentes s’ha acollit aquest dimecres al seu dret de defensa per no declarar davant dels portaveus de la comissió d’investigació d’universitats del Parlament madrileny.
Cifuentes estava citada aquest dimecres com a única compareixent a la sessió d’aquesta comissió, que investiga les presumptes irregularitats produïdes en l’Institut de Dret Públic de la Universitat Rei Joan Carles (URJC), on l’expresidenta regional va obtenir el seu màster.
Amb el rostre molt seriós, ha arribat a l’Assemblea de Madrid accedint a l’edifici a les 10.48 hores acompanyada per la seva advocada, el cap de Seguretat de l’Assemblea i el director general de Relacions amb les Corts i el Govern. Cifuentes no ha respost a les preguntes dels mitjans ni tampoc a les dels portaveus de la comissió, en la qual no participa el PP.
El partit, del qual l’expresidenta madrilenya va demanar la baixa temporal com a militant la setmana passada, sí que s’havia ofert a rebre-la si ella ho creia convenient, oferiment que, segons fonts del PP, Cifuentes ha rebutjat.
Atenent el "consell" de la seva advocada, l’expresidenta regional ha al·legat que el cas està "en seu judicial", on ha remarcat que ha "donat resposta a totes les preguntes".
S’ha negat a declarar
Al considerar que "tot el que pogués manifestar" davant d’aquesta comissió d’investigació entraria en conflicte amb el seu "dret de defensa, tutela judicial efectiva i procés garanties", Cifuentes ha declinat "efectuar cap declaració" ni contestar a cap pregunta dels portaveus.
La citació de Cifuentes es produeix després que la fiscalia hagi sol·licitat una pena de tres anys i tres mesos de presó per a ella per un delicte de falsedat documental al considerar-la inductora de la falsificació de l’acta que acreditava que havia defensat el treball de final del seu màster, una cosa que mai va passar.
Es tracta de l’última sessió d’aquest òrgan, habilitada de forma extraordinària, i que acull únicament la compareixença de Cifuentes, després que no tiressin endavant la peticions d’assistència per al president del PP, Pablo Casado, i l’exministra de Sanitat Carmen Montón (després de l’abstenció del PSOE i la posició en contra del PP).
Sessió de dilluns passat
Durant la sessió de dilluns passat, el rector de la Universitat Rei Joan Carles (URJC), Javier Ramos, va manifestar que si un jutjat declarés en sentència ferma que l’acta del Treball de Final de Màster (TFM) de Cifuentes és fals, la universitat procedirà a la retirada del títol.
Mentrestant, el catedràtic Enrique Álvarez Conde, que figurava com a responsable del TFM i està també investigat per falsedat documental, va assegurar durant la primera sessió que va actuar dins de la legalitat i que el seu únic error va ser no haver-se sostret de les "fortes pressions" des del Rectorat i la Comunitat de Madrid els dies 20 i 21 de març de l’any passat, quan va esclatar l’esmentat cas. També va relatar que el seu "pecat capital" va ser haver sigut l’"instrument idoni" per a la "caça d’altres trofeus més importants".
‘Cas Màster’:
Cifuentes va dimitir el 25 d’abril del 2018 després de gairebé un mes de polèmica a causa del 'cas Màster' i després d’haver-se publicat aquest mateix dia un vídeo en què se l’hauria sorprès robant cremes en un supermercat.
L’exmandatària regional ha defensat des que va saltar aquest cas, tant en compareixences públiques com en seu judicial, que va defensar el seu Treball de Final de Màster i el va aprovar el juliol del 2012.
En contraposició, la jutge d’Instrucció número 51 de Madrid, Carmen Rodríguez Medel, va dictar a finals de novembre del 2018 un acte de processament contra Cifuentes, Álvarez Conde, la docent de l’URJC Cecilia Rosado i l’exassessora de la Conselleria d’Educació, Maria Teresa Feito.
La magistrada afirma que les explicacions de Cifuentes durant la seva declaració en seu judicial "no van resultar creïbles" sobre si efectivament va fer aquest treball, condició necessària per obtenir la titulació (el màster de Dret Autonòmic del 2012).
Notícies relacionades“És significatiu el fet que no conservi cap còpia del treball, ni dels successius esborranys ni de qualsevol correu electrònic en què el remetés o el sotmetés a correcció del professor Álvarez Conde o qualsevol correu electrònic d’aquest corregint-lo", exposava en la resolució.
Diversos integrants de l’Executiu regional, com els consellers Rafael van Grieken i Rosalía Gonzalo, han defensat la presumpció d’innocència per a Cifuentes.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Temor i dubtes sobre la gestió de Gaza, Síria i l’Iran
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"