COMISSIÓ D'INVESTIGACIÓ

L'Assemblea de Madrid tanca el 'cas Cifuentes' sense conclusions al no haver-hi acord entre els grups

Els grups rebutgen la proposta presentada per Podem i Ciutadans i el text alternatiu ofert pel PSOE

Cristina Cifuentes

Cristina Cifuentes

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Els grups parlamentaris a l’Assemblea de Madrid no han aconseguit un acord sobre el dictamen de conclusions de la comissió d’investigació de les universitats després que s’hagin rebutjat les dues propostes presentades, una per Podem i Ciutadans i un altre text alternatiu del PSOE.

Segons han informat els diversos portaveus en la comissió, el PSOE s’ha abstingut del dictamen conjunt presentat per la formació taronja i morada, mentre que el PP ha votat en contra de tots dos. Al seu torn, Podem i Cs no han recolzat el text alternatiu dels socialistes. En conseqüència, la comissió tanca sense dictamen.

Les conclusions del text defensat per Podem i Ciutadans apuntaven que de les tres sessions útils de la comissió d’investigació "es pot desprendre la possibilitat que hagi existit una trama de corrupció en què es donava tracte de favor a persones rellevants tant de la política com de la societat espanyola a l’Institut de Dret Públic de la Universitat Rei Joan Carles (URJC)".

A part, el text exposa que s’han produït "contradiccions" entre els compareixents que "deixen intuir com des del primer moment en què va començar l’escàndol, podien haver desembocat en una sèrie de pressions per part de la senyora Cristina Cifuentes com d’altres membres del seu gabinet per silenciar de forma ràpida les informacions del 21 de març", que assenyalaven irregularitats en el seu màster de Dret Autonòmic.

Partits obstruccionistes

No obstant, la proposta de conclusions al·ludeix a l’"obstruccionisme" del PP i el PSOE que ha deixat aquesta comissió "sense la possibilitat que hi compareguessin persones que a les que presumptament se’ls havia concedit aquest tracte de favor" i que veien "imprescindibles" per conèixer el que va passar realment a l’Institut de Dret Públic dirigit pel catedràtic Enrique Álvarez Conde.

Amb això, es refereixen a la impossibilitat de citar a comparèixer el president nacional del PP, Pablo Casado, i l’exministra de Sanitat Carmen Montón, ja que el PP hi va votar en contra i el PSOE s’hi va abstenir.

"Sense les esmentades compareixences, aquesta comissió no pot adoptar un criteri de responsabilitats polítiques clares, ni tampoc unes recomanacions que evitin la possibilitat que aquests fets es puguin repetir en el futur", conclou el text.

El portaveu adjunt del Ciutadans, César Zafra, ha culpat el PP i el PSOE de tancar les conclusions de la comissió i "bloquejar" compareixences "imprescindibles" per determinar responsabilitats polítiques pel cas Màster.

"És el primer dia que la senyora Ayuso i el senyor Gabilondo han formalitzat el seu primer pacte electoral i s’han posat d’acord per tapar el que ha fet el bipartidisme", ha afegit el parlamentari per referir-se als casos de Casado i Montón. Segons el seu parer, la comissió tanca en fals.

Vot particular del PP

Per la seva banda, el PP havia registrat un vot particular en cas que sortís alguna de les dues propostes, però al no prosperar no s’ha pres en consideració. En l’esmentat vot, els populars recorden que l’expresidenta Cristina Cifuentes va cessar com a presidenta de la Comunitat de Madrid l’abril de 2018 i que l’"atribució de responsabilitats polítiques exigeix la seva vigència".

Notícies relacionades

"És a dir, exigeix que la persona a qui se li pretén atribuir responsabilitat política segueixi en el càrrec o en la funció que origina la responsabilitat. L’exigència de responsabilitat política comporta la pretensió –només amb força jurídica en cas de la moció de censura– que la persona "responsable" cessi en les seves funcions o abandoni el càrrec", recalca l’actitud del PP.

Per la seva part, el diputat del PSOE Juan José Moreno ha qualificat que és una "llàstima" que es tanqui sense dictamen la comissió sense "cap voluntat de diàleg ferm" i forjar unes conclusions de forma "honesta". Els socialistes han defensat la reprovació del conseller d’Educació, Rafael van Grieken.