PICABARALLA INSTITUCIONAL

Negociació in extremis entre el Govern central i la Comunitat de Madrid sobre les restriccions

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, i el conseller del ram, Enrique Ruiz Escudero, conclouen sense pacte tres hores de reunió

L'Executiu central estudia diversos escenaris per prendre el control de la regió, però vol esperar a veure si Ayuso rectifica

zentauroepp55155758 madrid roca200928104530

zentauroepp55155758 madrid roca200928104530 / JOSE LUIS ROCA

5
Es llegeix en minuts
Patricia Martín / Agencias

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, i el conseller de Sanitat de la Comunitat de Madrid, Enrique Ruiz Escudero, han conclòs la reunió que mantenien sense acord entre les parts. Les dues administracions han reprès així el diàleg in extremis després que el comitè de col·laboració creat després de la reunió entre Pedro Sánchez i Isabel Díaz Ayuso, quedés en l’aire, divendres passat, quan les dues administracions van airejar públicament les seves discrepàncies

El Govern central va difondre que vol que s’apliquin restriccions a pràcticament tot Madrid (a partir de 500 casos per 1.000 habitants), mentre que l’Executiu d’Isabel Díaz Ayuso va optar per ampliar els tebis confinaments selectius a vuit barris més (el que suposa un total de 45) i no tots els que superen els 1.000 casos per 100.000 habitants, el principal criteri per ‘tancar’ les primeres 37 àrees sanitàries. 

Després de comprovar que el comitè de col·laboració no havia servit per arribar a un acord, el Govern ha estudiat diversos escenaris que podrien servir per prendre el control, intervenir la Comunitat i restringir els moviments. Tot i això, l’Executiu és partidari d’esperar un temps prudencial per veure si Ayuso rectifica i aplica les limitacions sense imposició.

La millora de les dades d’ingressats

Prèviament a l’inici de la reunió, la Comunitat de Madrid ha difós que han millorat les dades assistencials després de les mesures preses als 37 primers barris, que van entrar en vigor fa una setmana. Segons l’administració autonòmica, s’ha reduït un 66% el creixement total del nombre d’ingressats als hospitals madrilenys, passant dels 591 la setmana del 14 al 20 de setembre a 264 l’última setmana.

Per la seva banda, fonts del Ministeri de Sanitat han indicat que la situació a la Comunitat de Madrid no és equiparable a la resta de regions o ciutats a Espanya que superen els 500 casos per 1.000 habitants, per la qual cosa no es podrien homogeneïtzar les mesures, com demana el PP. Segons Sanitat, Madrid és l’autonomia amb més densitat, cosa que afavoreix l’elevada taxa de contagi. Al seu torn, és el node central de la mobilitat del país.  Per tot això, requereix decisions específiques. 

La deslleialtat

Prèviament, el conseller de Justícia, Enrique López, en una intervenció a TVE, ha assenyalat que no s’està davant «un conflicte polític ni es busca una solució a un acord polític, sinó que cal prendre mesures per protegir la salut i salvar vides». «I en això treballem», ha dit.

«On cal discutir és en l’àmbit tècnic. Cal reunir el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, on els consellers parlin amb els tècnics. Utilitzar els mitjans de comunicació per proposar mesures entre l’opinió pública és el més deslleial perquè generem terror, desconfiança, i això no condueix absolutament a res», ha asseverat, per la qual cosa ha instat el Ministeri a la lleialtat i a convocar el Consell Interterritorial de Salut, que està previst per dimecres vinent. «Cal treure criteris tècnics i no fer lluita política», ha indicat.

López creu que «s’ha perdut el temps aquest cap de setmana discutint en els mitjans de comunicació», criticant que dijous passat es van arribar a uns acords i «de sobte» el ministre de Sanitat, Salvador Illa, «va començar a advertir en els mitjans que no estàvem fent bé les coses i va establir un criteri nou que no s’havia discutit a cap òrgan tècnic» amb referència a la ràtio de 500 contagis per cada mil habitants.

«Pot ser admissible o no. Què significa tancar Madrid, que algú m’ho expliqui. La Llei permet restringir la mobilitat, limitar l’activitat econòmica. Però en el comunicat remès ens diu que l’atenció primària madrilenya està suportant una pressió assistencial i hospitalària. Per això cal treballar perquè no s’estressi i en això estem tots, i especialment la Comunitat de Madrid», ha indicat.

«No es pot frivolitzar ni banalitzar» amb una intervenció

«No es pot frivolitzar ni banalitzar amb la paraula ‘intervenció’ d’una comunitat. La Constitució estableix instruments com el 155 o l’estat d’alarma si això fos necessari. A través de la Llei de Cohesió no es pot intervenir. Cal prendre mesures coordinades. El Govern ha de prendre decisions coordinades i no pot imposar. És el que ens demanen els ciutadans: coordinació i no imposició», ha recalcat.

També s’ha referit a la dimissió de l’exportaveu regional del Grup Covid Emilio Bouzade qui ha assenyalat que va dir una cosa important en la seva carta de renúncia a l’apostar per «buscar espais de coordinació i no d’enfrontament». «La Comunitat viu exhorta i preocupada i això no pot passar. Cal enviar un missatge de responsabilitat i de prudència», ha dit.

En una entrevista a Onda Madrid, recollida per Europa Press, el conseller madrileny ha insistit que Madrid no pot assumir una intervenció com planteja el Govern, perquè «no hi ha instrument legal que ho permeti».

«Estem banalitzant un concepte tan gran com és la intervenció d’una comunitat autònoma. S’està produint un grau de descoordinació que cal superar al més aviat possible», ha ressenyat.

Així mateix, ha reiterat que el criteri de 500 contagis per cada 100.000 habitants per restringir la mobilitat cal ponderar-lo a Madrid amb la capacitat diagnòstica i assistencial que hi ha a la Comunitat.

«Cal discutir-ho entre els tècnics i no en els mitjans de comunicació, perquè genera alarma i perplexitat. Si aquest criteri es va acordar en el consell interterritorial, com no l’ha d’aplicar Madrid si es tracta d’una mesura coordinada», ha assenyalat.

Vigilància diària

D’altra banda, el conseller de Sanitat de la Comunitat de Madrid, Enrique Ruiz Escudero, ha considerat aquest dilluns «no es dona la situació» perquè el Govern central intervingui Madrid i defensa les mesures aplicades des de l’Executiu autonòmic.

Notícies relacionades

En una entrevista a Telecinco, recollida per Europa Press, el conseller regional ha indicat que espera que no es produeixi la intervenció, tot i que creu pels senyals que han enviat aquest cap de setmana en els mitjans de comunicació «sembla que van en aquest sentit».

«Des de la Comunitat de Madrid volem transmetre que la situació, tot i que no és la ideal que ens agradaria, quant a contagis i control assistencial està amb una vigilància diària. Entenem que no es dona la situació per haver d’intervenir», ha declarat, mentre ha remarcat que la Comunitat sempre ha pres les seves decisions «pensant en els madrilenys».