Madrid demana obrir les autonomies
Govern i autonomies analitzen avui mesures «compartides» per a Setmana Santa
Simón creu que si les condicions no són «les correctes» no s’ha «ni de plantejar relaxar les restriccions
El Ministeri de Sanitat i les comunitats analitzaran aquesta tarda un pla de mesures «compartides» de cara a la Setmana Santa per evitar un nou repunt de la pandèmia, com ha ocorregut en altres períodes assenyalats en què augmenta la mobilitat i els contactes socials, segons informa EFE.
Ho faran en una nova reunió del Consell Interterritorial de Salut, en la qual el Govern central i els autonòmics traslladaran les seves postures sobre les restriccions que han d’implementar-se en aquestes dates, restriccions que la Comissió de Salut Pública plasmarà en un document «d’actuacions compartides» perquè els ciutadans sàpiguen, «setmanes abans de la Setmana Santa, què es pot fer i què no», segons va revelar dimecres passat la ministra de Sanitat, Carolina Darias.
La postura dels tècnics del ministeri ja la va comentar aquest dilluns el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, que va remarcar que la reobertura de les fronteres autonòmiques no s’ha ni tan sols de plantejar si no es donen les condicions. «Soc epidemiòleg, m’interessa controlar l’epidèmia, i òbviament les meves visions són diferents de les que puguin tenir, per exemple, els empresaris. Si les condicions de transmissió no són les correctes perquè es pugui tenir una mica més d’obertura, crec que no s’ha ni de plantejar», va concloure.
A Sanitat persegueixen un objectiu clar, i és que la incidència baixi dels 50 casos per cada 100.000 habitants i, amb aquesta finalitat, en paraules de Darias, estan «centrats a preservar la salut i continuar salvant vides», per això va reiterar la seva crida «a la prudència, la responsabilitat i al sentit comú. Anem pel bon camí, però no ens podem confiar. Estem en ple procés de vacunació, agafant ritme i és important que surti bé».
La intenció del ministeri que les comunitats es mantinguin tancades perimetralment per Setmana Santa ha dividit ja les autonomies. A Madrid prefereixen adoptar mesures «assenyades i equilibrades», en funció de l’evolució de la pandèmia, per protegir la salut dels ciutadans i no comprometre la «malmesa» economia, en paraules de la seva presidenta, Isabel Díaz Ayuso, però a Castella-la Manxa, segons el seu conseller de Sanitat, Jesús Fernández Sanz, són partidaris que s’adoptin mesures d’àmbit nacional, perquè quan s’ha fet, «ha anat bé». I ha opinat que si l’aposta del Govern central és que les comunitats autònomes s’adhereixin al tancament perimetral al març i l’abril, inclosa la Setmana Santa, li sembla una «mesura molt bona», perquè «permet que la mobilitat sigui menor», de manera que si es manté una mobilitat escassa, es pot mantenir la incidència a la baixa.
La Junta de Castella i Lleó ha respost a la posició madrilenya demanant «aplicar un criteri de prudència i que sigui homogeni» a tot el territori nacional, segons el conseller de Presidència del Govern regional, Ángel Ibáñez.
També el cap del Govern de Cantàbria, Miguel Ángel Revilla, ha demanat al president, Pedro Sánchez, que convoqui els seus homòlegs a les comunitats autònomes per mirar de consensuar una postura a tot el país sobre les restriccions i la seva possible flexibilització de cara a Setmana Santa.
Notícies relacionadesDes de Múrcia, Fernando López Miras ha mostrat la seva preocupació perquè es relaxin les mesures en un moment en què el personal sanitari està esgotat i amb «una quarta onada que està trucant a la porta».
El conseller andalús de Salut, Jesús Aguirre, també opta per la prudència en la desescalada de restriccions davant l’expansió de la variant britànica i la «fase d’altiplà» que té actualment la corba de contagis: «Una obertura ràpida ens pot portar després a una aturada en sec», ha advertit.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín