Entre Malasaña i Chueca

Madrid dedica una plaça a Raffaella Carrà

Coincidint amb el primer aniversari de la mort de l’artista i amb el començament de la celebració de l’Orgull LGTBI a la capital

Madrid dedica una plaça a Raffaella Carrà

Ayuntamiento de Madrid

3
Es llegeix en minuts

Des d’aquest dimecres, l’artista italiana Raffaella Carrà, que va morir el juliol de l’any passat, compta amb una plaça a Madrid. Situada davant els números 43 i 45 del carrer de Fuencarral, entre les zones de Malasaña i Chueca, al districte Centro de la ciutat, ha sigut inaugurada aquest matí per la vicealcaldessa Begoña Villacís, juntament amb el regidor del districte, José Fernández. L’acte ha comptat també amb la presència de la delegada de Cultura, Turisme i Esport, Andrea Levy i amb l’ambaixador d’Itàlia, Riccardo Guariglia, a més de representants dels grups polítics municipals i entitats LGTBIQ+ i familiars de l’artista.

Una placa de nou rajoles amb la imatge a color de Raffaella Carrà, obra del pintor Ángel García Pinto, recorda l’artista amb els seus característics serrell i melena rossa. És l’homenatge que Madrid ha volgut retre a l’artista, fortament vinculada a Espanya i a la capital, on va desenvolupar bona part de la seva carrera professional.

Ho fa, a més, al complir-se el primer aniversari de la seva mort i coincidint amb la celebració de l’Orgull, unes festes en les quals Carrà va ser reconeguda com a Icona Gai Mundial i reina de l’Orgull en el World Pride celebrat a la capital el 2017.

Durant l’acte, Villacís ha mostrat la seva admiració per l’artista i ha declarat que «és un orgull com a vicealcaldessa que, amb una placa meravellosa, donem aquesta plaça a Raffaella; una plaça i una zona des de les quals ha bategat la llibertat a la resta de la ciutat»; llibertat que Raffaella representava a la perfecció i que així va demostrar amb el seu art i les seves cançons, amb què «ens va portar un crit de llibertat».

Després del descobriment de la placa, el carrer s’ha omplert amb el so de les seves cançons més cèlebres, interpretades pel quartet Sonora.

El Ple del districte de Centro, celebrat l’octubre de l’any passat, va aprovar una proposta presentada pel grup municipal de Més Madrid en aquest sentit, comptant amb el suport majoritari de les forces polítiques la realització d’aquest homenatge amb l’objectiu de visibilitzar i mantenir viva la memòria d’aquesta cantant, compositora, presentadora, ballarina, actriu i coreògrafa. L’esmentat acord va ser ratificat posteriorment per la Junta de Govern de l’Ajuntament de Madrid.

Forts vincles amb la ciutat i amb el país

Raffaella María Roberta Pelloni, natural de Bolonya (Itàlia), va néixer el 1943 i va morir el 5 de juliol del 2021. El seu cognom artístic, Carrà, el deu al director de cine i guionista italià Dante Guardamagna, un gran aficionat a la pintura que la ‘va rebatejar’ com a Carrà en al·lusió al pintor Carlo Carrà, líder del moviment futurista que va florir a Itàlia a principis del segle XX.

Notícies relacionades

Gràcies als seus estudis de dansa i cine, va començar des de molt jove a tenir contacte amb la gran pantalla, però no va ser fins al 1975 quan va fer la seva primera aparició a les pantalles de televisió espanyoles i aviat conduiria el programa La Hora de Raffaella, fent del nostre país i la nostra ciutat ports en els quals sempre recalar. Ho va fer de nou a principis de la dècada del 2000 amb Hola Raffaella, on va acabar de conquistar el cor dels espanyols i particularment dels madrilenys, que no van dubtar, tot just conèixer la seva mort, a fer-li un lloc permanent a la ciutat.

«Crec que se’n va anar molt aviat. Pensàvem que aquesta inesgotable font d’energia seria eterna i ens faria disfrutar molts anys més, però amb aquest acte volem que Raffaella tingui el seu propi espai en aquesta la seva casa, la que tant la va admirar i a la qual tant va fer disfrutar», ha assenyalat el regidor de Centro José Fernández.