Joan Safont: "La història de les empreses retrata la Catalunya contemporània"

L'autor de Mataró repassa la trajectòria exitosa de 50 empreses a 'Capitans del comerç'

joan-safont

joan-safont

3
Es llegeix en minuts
MIREIA BIEL / MATARÓ

Joan Safont (Mataró, 1984) s'endinsa en les històries de 50 empreses catalanes en el llibre ‘Capitans del Comerç’ (Ed. Mobil Books). Són negocis i comerços emblemàtics que han celebrat el seu centenari i que, per tant, suposen històries d'èxit pel teixit empresarial. Noms il·lustres de la societat catalana que, al seu torn, són un mirall de la història contemporània de Catalunya i que recullen el testimoni de generacions dedicades al comerç.

-‘Capitans del comerç' és el seu nou llibre, on recull 50 casos d'èxit d'empresaris catalans. ¿Quins noms el van sorprendre trobar? En el llibre hi ha la història de cognoms emblemàtics -Tous, Cottet, Escribà...- o establiments comercials -Santa Eulalia, La Mallorquina, Règia... - que tothom coneix en el quals tothom pensa quan es parla de comerç històric català, però també petites històries potser no tan conegudes i molt interessants, com les que hi ha darrere de Dormity, Cafès El Magnífic o Laboratoris Echevarne.  

-¿Com els va escollir? Va ser una elecció de l'editor Xavier Cambra, amb uns criteris molt clars: es necessitaven almenys dues generacions al capdavant del negoci, almenys un establiment obert a peu de carrer i totes les empreses havien de tenir la seva seu social a Catalunya, amb la voluntat de retratar els més representatius de tot el país. 

-Ha hagut de rescatar del passat les històries d'aquestes empreses, encara avui presents en la nostra societat. El llibre s'ha fet, bàsicament, a través de les entrevistes amb els propis capitans, quan ha estat possible, o bé amb els seus fills que són, com diu el subtítol, els que expliquen la història. Cal tenir en compte que, en alguns casos, era la primera vegada que explicaven la seva història. 

-Congregar tota la informació no deu haver estat un procés fàcil. Imagino que les famílies han estat claus. Les famílies han tingut una gran disponibilitat a fer les entrevistes i, a la vegada, a procurar tota la informació i suport gràfic necessari. Sense elles no es podia fer el llibre. 

-¿Amb quina història es queda, de les que explica? Una persona a la qual m'ha fet molta il·lusió conèixer, perquè té una biografia, una història personal, increïble és el perruquer Pascual Iranzo Oliete. El seu pare va venir d'un petit poble aragonès i va obrir una barberia en el barri de Sants. I ell, que es defineix com un xaval de barri, educat en els valors humanístics del seu pare anarquista, que no va anar pràcticament a l'escola, va arribar va aconseguir després del seu pas per París ser un autèntic revolucionari de l'estètica masculina. És un savi i un humanista molt especial. 

-¿El llibre busca també acostar les històries d'èxit d'aquestes famílies a la població? El llibre vol posar en relleu que la potència i dinamisme comercial de Catalunya no és un fet dels últims 30 o 40 anys, sinó que té una fonda tradició, i que aquestes qualitats que s'han anat posant de manifest al llarg dels anys són els que han permès tirar endavant en els moments més difícils. La prova és que hi ha un bon número d'empreses de més de 100 anys, que han viscut crisi, guerres, dictadures, moments incerts... 

-Són empreses familiars. ¿És un retrat del teixit català d'aquest sector? I no només això, sinó que totes elles formen un retrat bastant precís de la Catalunya contemporània, des de l'Exposició Universal de Barcelona de 1888 fins ara. A través de les vivències i experiències d'aquestes famílies es poden conèixer de primera mà fets històrics com l'esclat del Modernisme, la República, la Guerra Civil, l'autarquia franquista, el "desarrollismo", la immigració dels anys 50-60 -70, l'entrada d'Espanya a la UE ...  

-El president Carles Puigdemont va assegurar el dia de la presentació que "aquests capitans del comerç són exemple del millor caràcter d'aquest país". Ho comparteix? Com deia, jo crec que aquestes famílies demostren unes qualitats d'enginy, tenacitat, treball, sacrifici, innovació que han servit per sobreposar-se en moments difícils i per somiar en els moments propicis.  

Notícies relacionades

-Tot i així, no podem obviar preguntar-li pel nou paradigma comercial en el qual estem immersos. Cada vegada hi ha més empreses multinacionals. I no només això: les empreses que apareixen en el llibre parlen de futur i ells mateixos exposen els nous paradigmes com el pes de les multinacionals, noves formes de venda i de comunicació, competència mundial, globalització ... De totes maneres, el llibre reuneix empreses que tenen com a món tot el món i que exporten els seus productes arreu. Per exemple, la taverna Espinaler de Vilassar de Mar, tan nostra, ha calat en un mercat tan extrem com el japonès!

Més notícies de Mataró