Memòria històrica
¿Qui és qui?
Una vegada al mes gent gran de Mataró va a l'arxiu municipal a identificar llocs i persones de fotos antigues
La gent gran, amb els seus records i coneixements, completen el Fons Carreras, format per 60.000 imatges
Gent gran a l’Arxiu Històric de Mataró identificant fotos antigues. /
“¡Aquest el conec, es diu Pere Mola!”, exclama un senyor de la primera fila. “¿I aquest no és Josep Maria Coll?”, pregunta el seu company. Tot i que a Mataró fa un matí plujós i fred, nou persones, d'entre seixanta i noranta anys, s'han reunit a la sala de conferències de Can Palauet, seu de l'Arxiu Comarcal del Maresme i de l'Arxiu Municipal de Mataró, per veure fotos antigues de la ciutat.
Al projector ara es pot veure com uns joves, alguns d'ells amb bigoti estil Clark Gable, posen somrients davant de la càmera abans de disputar un partit de futbol al camp de la Mataronina. “¡El del fons és el meu cunyat!”, se sorprèn una senyora. Avui toquen imatges sobre el món de l'esport però en una altra jornada són festes tradicionals, espectacles, com 'Els Pastorets' o 'La Passió', retrats d'estudi o grups d'escolars.
Des de la tarima, amb un portàtil, una professional de l'arxiu va prenent notes del nom de cada figurant, de possibles relacions de parentiu i fins d'anècdotes del lloc. Es pren instància de tota engruna de memòria. I així, com si es tractés joc i amb la col·laboració de tots, en pocs minuts, d'una foto arxivada sense cap informació, ja es disposa del nom de tots els seus figurants, la localització i fins i tot alguna curiositat afegida.
Una proposta d'èxit
“Aquesta activitat va ser una petició del programa de Gent Gran Activa de l'Ajuntament de Mataró com a estimulació de la memòria, i des de l'arxiu la vam acollir perquè no ajuda a complementar la informació del fons fotogràfic”, explica Alexis Serrano, director de l'Arxiu Comarcal del Maresme. Una col·laboració, oberta a tota la ciutadania, i que la gent agraeix: “En aquestes sessions exercito la memòria i em fa gràcia reconèixer gent que he conegut”, assegura Maria Rosa Pegueroles, de 82 anys.
En aquests moments treballen en el Fons Carreras, format per 60.000 imatges, i del qual “de la majoria de fotos només en tenim l'any” perquè “part de les principals autoritats, com l'alcalde, no podem identificar les persones”, lamenta Montserrat Clavell, responsable de la Gestió Documental i de l'Arxiu Municipal de Mataró. Una iniciativa que, a més de complementar la informació, també millora la qualitat d'altres materials, per exemple les exposicions, i potencia les donacions d'imatges.
Notícies relacionades“Estic esperant que un dia surti la foto del meu casament”, confessa Ramon Llibre, de 68 anys, un dels participants més joves. “Mentrestant m'agrada venir i veure imatges de fotos de Mataró d'abans i recordar coses de la ciutat que havia oblidat”, explica. De foto en foto, passa ràpidament el matí, dues hores compartint els records de quan Mataró, literalment, era un poble. D'aquí a uns dies –les sessions tenen lloc cada primer dilluns de mes- es tornaran a reunir per repetir l'experiència i deixar a la ciutat la seva memòria en herència.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia