NOU DISC

The Tyets, el 'trapeton' de dos amics de Mataró que va néixer sense voler

El duo mataroní publica 'El Pipeig', el seu segon treball amb nou cançons, que parlen d'«un món sense coronavirus» i de coses que «ara no es poden fer»

«És un disc molt eclèctic, ens agraden molts estils diferents i sabem, per sort, fer música de molts tipus», assenyala un dels integrants

zentauroepp55895507 soc201116192543

zentauroepp55895507 soc201116192543

2
Es llegeix en minuts
Esteve Vallmajor

Poques són les persones a Mataró que a l’esmentar The Tyets no sàpiguen de qui s’està parlant. El duo mataroní ha trencat fronteres i ja és conegut per gran part del públic català, que ara podrà continuar disfrutant les seves cançons amb el seu nou disc, ‘El Pipeig’ (Luup Records). Un treball, de nou temes, que feia temps que els seus fans esperaven després de publicar al llarg de dos anys de viatge hits tan populars com ‘RRHH (Tinc una casa)’ o ‘Hamaking’. Tot i que, ara, deixen de banda aquest estil més «comercial» i aposten per un altre estil més personal.

Per als que encara no coneixeu aquest parell d’amics, units per i per a la música, es diuen Oriol de Ramon i Xavier Coca, nascuts el 1997 i amants de la ciutat de Mataró. El projecte The Tyets neix gairebé sense voler, jugant a fer música amb l’ordinador i traient una cançó durant Les Santes 2018 com a paròdia.

Amants de l’autotune, després de veure l’èxit d’aquesta cançó, van decidir seguir el camí i autopublicar-se un EP, ‘Trapetón’, batejant així el que seria el seu estil de música, una barreja de trap i reggaeton en catalàtrap. Sens dubte, el punt d’inflexió del duo va ser el concert per a Les Santes del 2019 a la platja de Mataró.

Un disc «eclèctic»

«És un disc molt eclèctic, ens agraden molts estils diferents i sabem, per sort, fer música de molts tipus», assenyala Oriol de Ramon, que afirma que ‘El Pipeig’ parla d’«un món sense coronavirus» i de coses que «ara no es poden fer». La festa, les relacions personals, l’amistat, el flirteig o el merder són alguns dels seus grans tòpics.

Un imaginari col·lectiu, majoritàriament compartit pels joves de Mataró, que queda ara gravat en cançons com ‘Innobar’ i les cues per entrar a la sala Clap o ‘Mama tinc pipí’ i aquest amor de joventut. «Ens agrada parlar de Mataró perquè ens l'estimem molt, però també volem que se sentin interpel·lades altres persones, i no només els mataronins», afirma De Ramon.

Però la cançó que ho està petant i ha arribat gairebé a les 25.000 escoltes a Spotify és ‘Txarango al Canet Rock’, que defineix la «nostàlgia» d’unes vides que tardaran a ser el mateix que abans. D’aquestes farres el 2020 que podrien, però no han sigut, tot i que van ser en el passat i seran per sempre; The Tyets fa un homenatge a tots els seus amics, amb un vídeo atapeït d’imatges de concerts, trobades i festes que no deixa indiferent.

Defensen sense complexos la seva aposta pel català, ja que «és la nostra llengua materna», tot i que s’atreveixen amb el castellà, l’anglès i fins i tot amb l’italià en el seu últim treball. «Com més llengües, més rica és la música», assenyala Xavier Coca.

Cancel·lats els concerts del 2020

La pandèmia els va detenir un estiu ple de bolos i concerts que no saben quan podran reprendre: «Esperem una mica perquè tot el que teníem fins al desembre està cancel·lat. Nosaltres som optimistes i pensem que, a partir del gener, podrem fer concerts en format reduït i preparant un directe amb el públic assegut», assenyala Coca.

The Tyets durant un concert a la sala Clap de Mataró / JAUME QUÍLEZ CODINA

Notícies relacionades

Durant aquests mesos de desescalada s’han atrevit amb els concerts virtuals o els d’aforament limitat, asseguts en cadires i sense poder ballar, com l’Embassat de Sabadell. 

Més notícies de Mataró a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA