Festa major
Mataró reimagina les Santes per adaptar-les a la situació sanitària
La programació es repartirà entre més d’una dotzena d’espais de la ciutat, que tindran aforament limitat i es requerirà reserva prèvia
L’Ajuntament de Mataró (Maresme) adaptarà aquest any el format de la seva festa major, les Santes, per adequar-la a la situació epidemiològica vigent. Així, des de l’executiu local afirmen que han treballat durant mesos, amb altres agents socials implicats, per oferir una programació cultural que acosti als veïns «el record dels rituals col·lectius propis de les Santes».
Així, les festes, que se celebraran del 24 al 29 de juliol, presenten un format condicionat per la pandèmia i les restriccions sanitàries: amb el públic assegut, reserva d’entrades, control d’aforament i les mesures higièniques habituals. Des de l’ajuntament recorden que, com ja va passar l’any passat, activitats com les cercaviles, correfocs i altres actes multitudinaris no es realitzaran.
Pel consistori, aquestes Santes també són una oportunitat per obrir la festa a la ciutat, amb activitats en espais repartits per tot el municipi. De fet, la programació de les Santes es repartirà entre més d’una dotzena d’espais de la ciutat. A més, per poder arribar al màxim número de públic possible, de la majoria d’espectacles i concerts se’n faran dues sessions, i s’oferiran més de 80.000 entrades entre el conjunt d’activitats programades.
Concerts amb km 0
Els patis de les escoles Josep Montserrat, Marta Mata, Rocafonda i també el Parc Central i el port acolliran la programació musical professional. Aquest any, amb la voluntat de fer una programació de km 0, un 62% dels grups musicals són de Mataró i un 16% d’altres municipis del Maresme.
Es pot destacar el cantautor Mazoni, el soul de The Excitements, el flamenc de Maruja Limón, o el grup de percussió ibèrica Coetus; amb artistes de Mataró com La Coixinera, Mr. Freak Ska, We Are Not Heroes, El Último Tributo, i la rumba dels Ai Ai Ai, GospelSons i la Big Band Jazz Maresme.
La programació compta també amb un bon nombre de grups emergents, com Tarta Relena, ja que «es vol donar una empenta a aquestes formacions i als conjunts de la ciutat i la comarca», afirmen des del consistori.
La cultura popular i tradicional
La plaça de l’ajuntament serà l’espai de cultura tradicional, que «evocarà els trets característics de la festa» i oferirà la possibilitat a petits i grans de disfrutar de les figures institucionals. Al matí, la plaça acollirà una mostra de balls propis. Així, l’Àliga, la Família Robafaves i els Nans, la Momerota i la Momeroteta, el Drac i el Dragalió, i les Diablesses realitzaran els seus balls tradicionals del 25 al 29 de juliol, amb dues sessions cada matí.
Els detalls del que serà l’acte central d’aquestes Santes, no obstant, no es donaran a conèixer fins d’aquí uns dies. Segons recull l’ACN, la direcció de Cultura vol donar-li un tractament diferenciat respecte a la resta de la programació per la seva rellevància i transcendència. El dia 19 de juliol, es farà l’Estrena de la Festa Major des del saló de sessions, però a porta tancada, i es retransmetrà en directe per Mataró Audiovisual i a la web de les Santes. El dia 25 es farà la Crida, tot i que des del consistori remarquen que encara s’està acabant de treballar l’acte per «donar-li el format més adequat».
El 27 de juliol, dia de les Santes patrones, començarà ben aviat amb les Matinades. La tarda del 27 es farà la tradicional recepció de les Julianes i Sempronianes a la Nau Gaudí. Els focs artificials d’aquest any no es dispararan des de la platja com és tradició, sinó que es dispararan des de quatre punts diferenciats de la ciutat, amb la intenció que el públic pugui disfrutar-los sense acumular-se en un sol punt. La tronada final de festa també s’adaptarà a la situació, i es convertirà en una tempesta aèria que podrà ser vista des de diversos espais de la ciutat.
La programació familiar
Els jardins de l’Antic Escorxador, on es farà una programació pensada per a tots els públics, i el pati l’Escola Torre Llauder, amb espectacles per als més petits, seran els dos epicentres d’aquesta programació. Hi haurà propostes variades d’estils i per a diferents públics, des del dia 25 al 29 de juliol: teatre musical, dansa contemporània, circ i clown, etc., i els més petits podran disfrutar de teatre i titelles.
Es pot destacar els mataronins Sabanni i Veus-Veus, noms consagrats com Marcel Gros, Teatre Mòbil, Xip Xap o la Baldufa, i una producció de teatre musical amb segell mataroní pensada especialment per a les Santes.
Entrades a un euro
Per assistir a totes les activitats organitzades s’hauran adquirir unes entrades a través de la web de cultura o als punts de venda físics que s’habilitaran. Així, amb l’objectiu d’evitar butaques buides, les entrades de les activitats organitzades a l’aire lliure en espais delimitats, com escoles o places, tindran un preu simbòlic d’un euro.
«Els recursos que s’obtinguin estaran destinats directament a l’organització de la festa. Posar un preu a l’entrada respon a la voluntat de dissuadir de l’adquisició massiva d’entrades i a l’absentisme als espectacles», remarquen des de l’Ajuntament de Mataró.
Notícies relacionadesLes entrades es posaran a la venda el dia 14 de juny, i s’iniciarà un període de reserva prèvia fins al 9 de juliol. A partir d’aquesta data, en les activitats que comptin amb més reserves de places que les ofertes es farà un sorteig de les entrades.
Més notícies de Mataró a l’edició local d’EL PERIÓDICO
- Aliat de Trump Matt Gaetz renuncia a ser fiscal general pels escàndols sexuals
- Guerra a l’est d’Europa Putin admet haver disparat un míssil balístic hipersònic contra Ucraïna
- La reacció del primer ministre d’Israel Un tribunal "antisemita" i "discriminatori"
- El conflicte del Pròxim Orient Netanyahu s’uneix a Putin en la llista de líders buscats per crims de guerra
- Valvanera Ulargui: "Les cimeres climàtiques haurien de ser més eficients"