Lliçó inaugural
El TecnoCampus de Mataró inaugura el curs repassant encerts i errors en la gestió de la pandèmia amb Salvador Macip
La importància de l’anàlisi i la investigació científica han sigut una constant en la lliçó inaugural del curs del campus mataroní
«De pandèmies n’hi ha hagut sempre» i la pandèmia de Covid-19 no serà l’última. Amb aquest missatge entre prudent, pessimista, però sobre tot realista Salvador Macip (Blanes, 1970), metge i investigador de la Universitat de Leicester (Regne Unit) i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), ha donat per inaugurat el curs 2021-2022 en el TecnoCampus Mataró-Maresme.
Macip, que també és columnista d’aquest diari, ha analitzat encerts i errors en la gestió de la que ha sigut la primera gran pandèmia del segle XXI en una pedagògica conferència en la qual, mitjançant un repàs històric, ha destacat que els microbis que produeixen aquestes pandèmies van aparèixer fa 3.000 o 4.000 milions d’anys i seguiran a la terra més allà del que duri la vida humana.
Es celebra l'acte d'#inauguració del curs 21-22 amb la conferència “La primera #pandèmia del segle XXI”, del Dr. Salvador Macip @DrMacip, metge i investigador de la @uniofleicester i @UOCuniversitat.
— TecnoCampus (@TecnoCampus) 7 de octubre de 2021
🗓️21 d'octubre, 18 h
Presidit per @DBotePaz
Inscriu-t'hi https://t.co/Szc8tXpWuE pic.twitter.com/lTQ6ai37WI
El ponent ha repassat la història de la humanitat mitjançant l’evolució de l’esperança de vida i les causes que han produït les morts al llarg d’aquesta. L’evolució paral·lela de la ciència ha anat allargant la vida de les persones i eliminant les morts per infecció, que destacava com a principal causa de mort a principis del segle XX. Aquesta ciència a la qual «cal destinar-li els recursos i el temps necessaris».
L’evolució de la ciència ens ha pogut fer pensar que els microbis ja no ens podien fer res, però no és cert. Avui dia encara hi ha malalties infeccioses de les quals no es parla, com la tuberculosi, la malària, la SIDA o la grip comuna, que cada any provoquen milions de morts.
Malaltia global
Amb perspectiva històrica, el SARS-CoV-2 ha arribat a ser el 5è o 6è virus amb més mortalitat, «no és una grip normal, com es deia al principi». Aquest virus detectat el desembre de 2019, amb un percentatge d’aproximadament el 20% de casos asimptomàtics i una alta taxa de contagi, ha tingut una afectació en tot el món, tot i que «l’impacte ha sigut molt desigual» segons les diferents gestions i recursos destinats. Macip ha dedicat una part de la seva ponència a comparar aquestes gestions en llocs diferents com el Regne Unit (on ell viu) Espanya, els Estats Units o el Brasil entre d’altres.
La corba de mortalitat del coronavirus «continua augmentant» en l’actualitat i és que, tot i que no ho sembli, «encara es treballa per intentar frenar els efectes de la Covid en molts llocs del planeta». Segons el ponent, la malaltia és global i, en aquest cas, no s’ha gestionat com s’hauria d’haver fet. Dit d’una altra manera i en paraules del conferenciant: «Si Rússia no està protegida, tots estem en perill».
Encara actiu
Segons Salvador Macip, veu autoritzada per parlar de Coronavirus a Catalunya, el final del Coronavirus encara queda lluny i hi ha molt a aprendre, les mutacions es van succeint i encara no és descartable que les noves variants no siguin resistents als anticossos, una cosa «poc probable però no impossible».
Avui dia les vacunes són el millor sistema per frenar aquest ascens. Vacunes «construïdes sobre dècades i dècades d’investigació», malgrat que l’elaboració hagi sigut en temps rècord.
Un altre dels aprenentatges que el divulgador científic ha considerat més importants és la incapacitat de comunicar bé sobre els beneficis de la vacuna, ja que «la pitjor vacuna és aquella que no es vol posar ningú».
Inauguració del curs
A l’inici de la sessió, el director general del TecnoCampus Mataró-Maresme, Josep Lluís Checa, es mostrava orgullós de poder recuperar la «litúrgia» de l’inici de curs després de veure’s obligat a suspendre aquest acte l’any passat. Checa va destacar que, malgrat tot, «la vida no s’atura» i que els avenços tecnològics ens han permès mantenir la seva activitat en marxa.
Aquest acte inaugurava de manera oficial el curs 2021-2022 en el TecnoCampus, l’onzè d’aquestes instal·lacions. Aquest curs suposa el retorn a la presencialitat total de més de 3.600 estudiants de les 17 titulacions que ofereix el centre universitari.
Notícies relacionadesDavid Bote, l’alcalde de Mataró, ha aprofitat per posar en valor la cosa pública. Bote ha agraït a Macip el reconeixement de la prudència com a valor positiu en la gestió d’aquesta gran crisi i ha aprofitat per reconèixer l’immens capital que suposa disposar de serveis, sanitat i ciència pública. L’alcalde ha finalitzat la seva intervenció amb paraules de motivació cap als i les estudiants del campus mataroní.
Més notícies de Mataró a l’edició local d’EL PERIÓDICO
- Primeres paraules de Cristina Serra després de la seva separació de Pep Guardiola
- Les clarisses abandonaran al febrer el monestir de Pedralbes
- Primeres operacions policials contra els migrants
- La primera ofensiva de Trump fulmina l’herència de Biden
- Pimec celebra mig segle amb els expresidents de la Generalitat
- Una lluita diària per superar barreres arquitectòniques a Berga
- Aritmètica parlamentària Junts votarà ‘no’ al decret que apuja les pensions i deixa el Govern en mans del PP
- Infraestructures El segon gran tall de 10 mesos a l’R3 de Rodalies entre Parets i la Garriga començarà després de Sant Joan
- Educació a Catalunya Professors de català fan una crida a no corregir la selectivitat per mostrar el seu malestar amb el Departament
- Noves relacions afectives Parelles sèniors que viuen separades, el model LAT en auge: «Conservo la meva llibertat i no discuteixo pel comandament de la tele»