Tractament de residus
Sancionen la incineradora de Mataró per traspassar el límit d’emissions de dioxines reglamentari
Se li ha imposat una multa de 6.001 euros, la penalització mínima, perquè ho considera «un fet aïllat» en el qual «no ha existit voluntarietat»

El Consorci de Residus del Maresme ha obert un expedient sancionador a l’empresa concessionària del Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme, UTE TEM (Tractaments Ecològics del Maresme), per incompliment dels límits d’emissió de dioxines reglamentaris.
L’anàlisi trimestral del 23 de novembre de 2021 de l’entitat de control mediambiental de la Generalitat, Bureau Veritas, va mostrar que les emissions de dioxines eren de 0,3 ng/Nm3 (nanograms per metre cúbic normal) quan el límit és de 0,1 ng/Nm3 en una de les dues línies d’incineració del centre. «Des que existeix aquest valor, mai abans s’havia incomplert el límit d’emissions permès, ocasionat per un deteriorament dels filtres de les mànegues de la incineradora», remarquen des del consorci.
D’acord amb el contracte de concessió, l’incompliment del valor límit d’emissió de dioxines està considerat com a falta greu. Per aquesta raó, l’expedient obert pel consorci permetrà sancionar l’UTE TEM amb una multa de 6.001 euros, penalització econòmica mínima en el rang de les faltes greus, ja que «s’ha tingut en compte que ha sigut un fet aïllat i singular tècnicament, que no hi ha existit voluntarietat ni precedents», assenyalen des del Consorci de Residus del Maresme.
«L’impacte mediambiental i per a la salut que ha tingut aquest incompliment és imperceptible», assegura el director del consorci, Carles Salesa. D’acord amb els factors d’emissió publicats per la Comissió Europea, el traspàs del límit d’emissió de dioxines durant aquests 14 dies equival al 8,6% de les emissions anuals de dioxines del carbó de barbacoa domèstica (15 mg/t) consumit per la població del Maresme i del Vallès Oriental, la població equivalent a la qual serveix la Planta de Tractament de Residus.
En les últimes setmanes, l’UTE TEM ha canviat els filtres de les mànegues de la incineradora per unes altres fetes amb material 100% de tefló, un teixit que no reacciona a la temperatura, de manera que «permetrà continuar aplicant un nou sistema de millora de l’eliminació dels gasos àcids que es produeixen en la incineració de residus».
Problemes als filtres
A la tardor de 2020, l’UTE TEM va canviar el sistema semisec de tractament de gasos per un sistema sec, un procés «més eficient» que «permet reduir significativament els gasos contaminants generats en el procés d’avaluació dels residus sòlids urbans», asseguren des del Consorci.
Treballar amb un sistema sec significa que els gasos arriben als filtres de les mànegues a 190 graus en lloc de 150. «Segons va informar el fabricant dels filtres a l’UTE TEM, l’augment de temperatura no havia d’afectar el teixit de les mànegues, de poliamida P84 i tefló. No obstant, després d’una inspecció visual el 30 de novembre de 2021, es va poder detectar que, en realitat, l’augment de la temperatura feia que, de manera progressiva, els filtres de les mànegues patissin una oxidació», afegeixen. En aquell moment es va procedir a canviar les mànegues rovellades per mànegues noves.
L’oxidació de les mànegues va fer que durant 14 dies els filtres «no actuessin amb la màxima eficàcia» i s’emetessin dioxines per sobre del nivell permès: 0,3ng/Nm3 en una de les dues línies d’incineració del centre.
Actualment, el problema amb les mànegues de filtres està resolt. El seguiment i les anàlisis de contrast sol·licitades pel Consorci de Residus del Maresme a Bureau Veritas «han confirmat el bon funcionament de les mànegues noves i l’emissió de dioxines per sota del límit permès»: es va fer una primera anàlisi de contrast el 21 de desembre de 2021, que va obtenir un resultat de 0,03ng/Nm3, i una segona el 28 de desembre de 2021, amb un resultat de 0,02ng/Nm3.
Més notícies de Mataró a l’edició local d’EL PERIÓDICO
- Les principals cases d’apostes ja tenen un candidat favorit per ser el nou Papa
- Final de la Copa del Rei Les 8 hores que van portar el futbol espanyol al caire de l’abisme: «El Madrid no ens pot demanar que canviem els àrbitres»
- Entendre-hi més El costat més fosc de la intel·ligència artificial: pornografia personalitzada i sense límits
- Previsió meteorològica Catalunya torna a activar els avisos per pluges intenses per a aquest cap de setmana
- Radiografia lingüística Menys del 30% dels joves catalans tenen el català com a llengua habitual i «d’identificació»