Patrimoni Arqueològic
Mataró proposa traslladar el jaciment de Ca la Madrona
L’Ajuntament de Mataró traslladarà a la zona del Bon Recés les restes arqueològiques trobades a Ca La Madrona el novembre del 2020, durant la primera fase de construcció del Parc Circular Mataró-Maresme. Tot i això, ja fa més de 50 anys de la primera troballa a la zona. Va ser als anys 70, coincidint amb la construcció de la nova fàbrica de les Cristalleries de Mataró, al solar de Mata-Rocafonda.
La troballa permet explicar l’origen del nucli urbà de la ciutat, així com assentar l’origen toponímic de Mataró, a partir del poblat de Mata. Les restes són d’origen romà i visigot i corresponen a tres fases cronològiques diferents, des de l’època romana fins al segle XIV, passant per una segona fase datada entre els segles V i VII, on s’ha trobat una àmplia necròpolis amb més de 400 tombes.
Pendents de l’aprovació de la Generalitat
Des de la troballa, el Consistori per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme (CTRSUM) ha finançat dues intervencions arqueològiques, i finalment l’Ajuntament ha elaborat una proposta per traslladar-hi les restes, que ara ha d’aprovar la Generalitat. L’objectiu és «fer compatibles els dos projectes», ha explicat la directora de Cultura de l’Ajuntament, Glòria Brusati.
A més, Brusati ha anunciat que es crearà un centre d’interpretació obert a la ciutadania per divulgar les restes, i s’ubicarà a la zona del Bon Recés per «desplaçar-les el mínim possible», ha concretat Brusati.
Crítiques al trasllat
La proposta de trasllat de les restes arqueològiques no convenç les tres entitats signants del Manifest per a la protecció, conservació al seu lloc i declaració del jaciment arqueològic de Ca La Madrona com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). En l’escrit, les entitats i les personalitats que s’hi han adherit advocaven pel manteniment al lloc de les restes, una cosa que sembla impossible, ja que al solar s’alçarà el nou Parc Circular, una infraestructura gestionada per Maresme Circular, antic consorci de residus de la comarca, i l’ens encarregat de transformar el model de producció i de gestió dels residus de la zona.
Alçar el Parc Circular
Notícies relacionadesEl consistori preveu que les obres del Parc Circular estiguin acabades el 2027, abans d'acabar el pròxim mandat. El Parc tindrà diversos espais com un taller d’autoreparació d’objectes, una botiga de productes de segona mà i una planta de reutilització.
El director del CTRSUM, Carles Salesa, ha assegurat que serà un espai «publicoprivat», i que tot i que encara no es disposa d’un pressupost aproximat, la seva construcció serà «absolutament viable». Ha explicat que es crearan 211 llocs de treball, la meitat dels quals es destinaran a persones en risc d’exclusió social, i tindrà un impacte de 52,1 milions d’euros en forma de valor afegit brut a la ciutat fins al 2025.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034