A la Riera

Quinze plaques per immortalitzar el Desvetllament Bellugós de Les Santes de Mataró

Aquest acte, que compleix 40 anys en aquesta edició, s’ha convertit en un dels més populars de la festa major

Mataró viurà unes Santes amb menys música i pirotècnia, i sense Ruixada per la sequera

Quinze plaques per immortalitzar el Desvetllament Bellugós de Les Santes de Mataró

AJUNTAMENT DE MATARÓ

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un dia normal i en condicions regulars, qualsevol pot anar a peu de l’Ajuntament de Mataró fins a la plaça de Santa Anna en un parell de minuts. No obstant, fer aquest mateix trajecte la nit del 25 de juliol, des de fa 40 anys, és una altra història. A les 23.30, la Banda de l’Agrupació Musical del Maresme toca les primeres notes del pasdoble ‘El Bequetero’, els gegants emprenen el seu camí i milers de persones els segueixen, mentre compten fins a quinze.

Aquesta cançó, el popular ‘i quinze’, s’ha convertit en un himne de la ciutat, i l’acte del Desvetllament, en el més popular de Les Santes de Mataró.

La fama del moment i el seu 40è aniversari aquest 2023 han sigut prou motiu perquè el consistori decidís homenatjar el Desvetllament Bellugós amb la instal·lació de quinze plaques al terra de la Riera, que comunica l’ajuntament amb la plaça de Santa Anna. En la primera, amb el número 1 i situada a escassos metres de la casa consistorial, s’ha introduït una «càpsula del temps». Aquesta conté la primera foto de l’acte de la qual es té constància, de l’any 1984, i una foto actual.

També s’ha introduït a la càpsula el cartell i el programa de la festa major d’aquest any, un programa de Les Santes del 1983 (quan va sortir per primera vegada el Desvetllament Bellugós), part de la indumentària dels portadors de la Família Robafaves (espardenyes, faixa i escut de la colla) i un text dels gegants de Mataró sobre la història d’aquest acte.

Notícies relacionades

Les rajoles commemoratives mesuren 60 x 40 cm, estan fetes de ferro i numerades de l’1 fins al 15 (a la plaça de Santa Anna, just on la Família Robafaves fa mitja volta per tornar a l’ajuntament). El consistori assumeix que amb la instal·lació de les rajoles es fa patent «fins a quin punt aquest acte de Les Santes deixa marca en l’ADN dels mataronins».

Més notícies de Mataró a l’edició local d’EL PERIÓDICO

Temes:

Mataró Festes