INICIATIVA DE WWF
L'Hora del Planeta proposa 60 minuts d'estalvi
Una campanya internacional contra el canvi climàtic anima a apagar la llum entre les 20.30 i les 21.30 de dissabte
A Barcelona es quedaran sense il·luminació la Sagrada Família, el parc Güell i CosmoCaixa, entre altres edificis
La Torre Eiffel de París, just abans i durant l’Hora del Planeta del 2010. /
Més de 500 empreses, 250 municipis i unes 190 associacions espanyoles aportaran aquest dissabte el seu gra de sorra a l'Hora del Planeta apagant els llums o altres objectes de consum elèctric entre les 20.30 i les 21.30 hores. La iniciativa, que celebra la seva setena edició, la impulsa i coordina WWF a nivell mundial per advertir dels perills del canvi climàtic.
Encara que l'estalvi que s'aconsegueix és petit, segons l'experiència d'anys anteriors, el seu valor simbòlic és enorme. "Després d'aquest acte sempre sorgeix la pregunta: ¿què puc fer de veritat?», com ha destacat la presidenta de WWF, l'equatoriana Yolanda Kakabadse, en un acte de presentació de la campanya.
"La participació és molt bona --afegeixen fonts de WWF a Espanya--. Com a mínim, ja tenim el mateix que l'any passat i s'hi segueix apuntant més gent». L'organització porta un còmput de les empreses i entitats participants, que reben un reconeixement, encara que lògicament no pot controlar tots aquells milers de participants que se sumen a títol particular.
Aquest any, WWF-Espanya ha posat èmfasi a demanar als ajuntaments un pas més en mesures d'eficiència energètica. Als particulars els emplaça a usar el transport públic en lloc de l'automòbil, programar de forma més moderada la calefacció i l'aire condicionat i comprar electrodomèstics amb l'etiqueta energètica de categoria A.
A Barcelona s'enfosquiran edificis i monuments com la Sagrada Família i el parc Güell, així com CosmoCaixa i CaixaForum, entre altres. La Torre Agbar tindrà una il·luminació commemorativa. També se sumen a la iniciativa la Puerta de Alcalá a Madrid, la Giralda de Sevilla, l'Alhambra de Granada, la Mesquita de Còrdova, les muralles d'Àvila, la plaça Mayor de Salamanca, el Museu Guggenheim de Bilbao, el monestir de Yuste, l'aqüeducte de Segòvia, la Torre de Hércules de la Corunya i la muralla romana de Lugo, entre altres.
El planeta començarà a apagar-se demà de forma progressiva quan el rellotge marqui les 20.30 hores a l'Illa Chatham (Nova Zelanda), que és el primer territori del món pel que fa a fusos horaris. Aquest any no s'il·luminaran o reduiran al mínim la il·luminació alguns edificis emblemàtics com la Torre Eiffel (París), l'Empire State (Nova York), la muralla xinesa, la Porta de Brandenburg (Berlín), l'Òpera de Sydney, el Big Ben (Londres), les Torres Petronas de Kuala Lumpur, l'Obelisc de Buenos Aires o el Machu-Picchu al Perú. El 2012 van participar en la iniciativa unes 7.000 ciutats de 150 països. Aquest any se sumen Palestina, Tunísia, Ruanda i Surinam, entre altres, assegura WWF.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia