èxit de la xarxa Natura 2000
El cranc autòcton guanya terreny a l'americà als rius de Girona
Els esforços de repoblació comencen a donar fruits en ecosistemes controlats

L’Austropotamobius pallipes’ o cranc de riu europeu.
El cranc de riu europeu comença a guanyar la batalla al cranc americà. Des de la seva creació l'any 2004, el Centre de Reproducció del Cranc de Riu Autòcton d'Olot (Garrotxa) ha aconseguit introduir als ecosistemes de la xarxa Natura 2000, on fins als anys 70 era una espècie habitual, al voltant de 5.000 exemplars, amb un percentatge d'èxit superior al 80%.
Així ho ha explicat a Efe Joan Montserrat, director del centre, on es produeixen cada any un miler de crancs de riu de potes blanques aptes per a la seva reintroducció, amb el repte d'augmentar aquesta xifra "com a mínim fins a 5.000 individus a l'any".
És una espècie que s'adapta "amb facilitat", ha reconegut Joan Montserrat, però, tot i viure en "refugis" on no ha arribat la plaga que va transmetre el cranc americà, "no se salva de l'amenaça, perquè els mateixos peixos poden propagar-la d'unes zones a unes altres".
DE LA GAIREBÉ DESAPARICIÓ CAP AL FUTUR
El cranc de riu autòcton ('Austropotamobius pallipes') estava present en gairebé tots els cursos fluvials de l'Europa meridional calcària fins a finals dels anys 70, quan la plaga introduïda pel cranc americà, que hi era resistent, el va portar a la seva pràctica desaparició. De fet, a les conques dels rius de la Xarxa Natura 2000 on el projecte Life Potamo Fauna que coordina el Consorci de l'Estany de Banyoles porta a terme treballs de conservació de la fauna fluvial d'interès europeu, ha patit una dràstica regressió en els últims 30 anys.
Amb una durada de quatre anys, fins al desembre del 2017, aquest projecte actua en onze espais de la Xarxa Natura 2000 de les comarques de Girona, on recupera i conserva a llarg termini diverses espècies amenaçades, com la nàiade o la tortuga de llac.
ZONES DE RECUPERACIÓ
En el cas del cranc de riu, són vuit els espais, en concret el Macís de les Salines, la Zona Volcànica de la Garrotxa, les Riberes de l'Alt Ter, el Sistema Transversal Català, els rius Fluvià i Llémena, el Puig de la Banya del Boc i les Rieres de Xuclà i Riudelleques.
Notícies relacionadesAixí, mitjançant un augment de la densitat i el rejoveniment de la població, s'evitarà la desaparició a curt termini de 32 nuclis existents, i en els sectors on ja ha desaparegut s'establiran entre 15-20 nuclis nous, "com a mínim un a cada espai de la Xarxa Natura 2000", ha afegit.
MÈTODES
En el marc del projecte Life Potamo Fauna, cofinançat per la Unió Europea, s'experimenta també amb diferents mètodes per combatre la plaga, com la col·locació de barreres elèctriques que evitin l'entrada del cranc americà. A més, el 2014 es van emprendre treballs de millora de les instal·lacions del Centre de Recuperació d'Olot, amb la col·locació de filtres de depuració d'aigua per evitar la proliferació de patògens i minimitzar el risc de malalties com la saprolegnia.
- Accident Un funeral multitudinari acomiada la família Escobar-Camprubí
- EL PARTIT DE MONTJUÏC Flick se surt amb la seva
- Distinció de la Generalitat Indignació a Junts per la concessió de la Creu de Sant Jordi a Loles León
- Dia del llibre i la rosa Sant Jordi 2025, un nou bany de llibres i de masses
- AUTOCAR SINISTRAT L’ús del cinturó condiciona les ajudes del bus que va xocar a França
- Sant Jordi 2025, la festa del 23 d'abril Cercas, Bosch i Dueñas coronen un Sant Jordi miraculós i pletòric
- Sant Jordi 2025, la festa del 23 d'abril La festa d’‘Abril’ converteix el Dry Martini en l’Studio 54 de Sant Jordi
- Barcelona, protagonista Comsa i FCC executaran la fase final del Hall Zero
- TELEVISIÓ I MAS Creu de Sant Jordi
- ‘PLAY-OFF’ DE L’EUROLLIGA DE BÀSQUET El Barça dona mostres de debilitat a Mònaco i cau